Soyulabilecek sıcaklığa geldiğinde kabukları soyulur. Üzerine tereyağ süt tuz ve kaşar peyniri eklenir. Ezici ile iyice ezilir. Blenderdan çekilir pürüzsüz bir kıvam alması sağlanır.
Eğer kıvamı cıvık olursa nişasta ile koyulaştırabilirsiniz. Kıvamı çok koyu olursa blenderdan geçireceğiniz zaman bir miktar sıcak su ekleyebilirsiniz. Daha sonra içine tereyağını koyun. Tuzu ekleyin.
Patates püresinin buzdolabında saklanma süresi en fazla 4 gündür. Bu süre içerisinde tüketilmeyen püre bozulmaya başlayacaktır. Püre formuna dönüştürülmüş sebzelerin hava almayacak kaplarda ve oldukça soğuk ortamlarda saklanması gerekir. Patates püresi için seçilen saklama kabının cam olmasında fayda vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Bu tarif sütsüz patates püresi içindir ve sadece su veya et suyu kullanıldığında süper lezzetlidir, ancak isterseniz yapabilirsiniz. şekersiz, tatlandırılmamış süt içermeyen süt kullanmayı deneyin patates püresinde!
Patates püresi için öncelikle patatesler soyulur, doğranır ve bol suda kaynatılır. Yumuşayan patatesler süzülür. Soğumadan içine tereyağı ilave edilir ve ezilir. Süt, tuz ve karabiber eklenir.
Patateslerinizi soyduktan ya da doğradıktan sonra hemen kullanmayacaksanız ya da o sırada başka bir işiniz çıktıysa mutlaka soğuk suyun içerisine atıp üzerine bolca tuz ilave edin. Soğuk su ve tuz patateslerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır.
Yumuşayan patateslerinizin suyunu süzdürün. Üzerine tereyağı ilave ederek güzelce ezin. Ardından tuz, karabiber ve sütü ekleyerek güzelce, pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezmeye devam edin.
Patateslerinize ekleyebileceğiniz, onları hızla kalınlaştıracak birkaç bileşen vardır. Un, mısır nişastası, süt tozu, hazır patates gevreği, patates nişastası, ararot, tapyoka veya parmesan peyniri olabilir. Seçtiğiniz koyulaştırıcı maddeden 1 yemek kaşığı ekleyin.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Sodyum Metabisülfit'in patateste kararmayı önleme etkisi vardır. Uygulama safhasında belirli bir kap içerisine sodyum metabisülfit çözeltisi hazırlanır. Hazırlanan bu çözeltiye soyulmuş ve dilimlenmiş patatesler daldırılır. Bu sayede koruyucu madde ile kaplanması sağlanır.
Patates püresinin krema gibi kıvamlı olması için öncelikle doğru patatesi seçmelisiniz. İyi bir püre için, eski, sarı, bol nişastalı patatesler tercih etmelisiniz.
Patates püresi yaparken genellikle kıvamını artırmak için içine süt eklenir. Biz bu tarifte sütün yanı sıra yoğurt ve mayonez de kullanarak hem lezzetini artırdık hem de yumuşacık bir püre elde ettik. Sarımsak ve maydanoz da lezzetine lezzet kattı. Mutlaka denemelisiniz.
Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Tencereyi ocağa alıp patatesleri ekleyin ve üzerini çok az geçecek şekilde su ilave edin. Tuz ekleyip yumuşayana kadar haşlayın. Daha sonra blender yardımıyla püre haline getirin.
Ay Bebek Beslenmesi. Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
4 saat kadar DÜŞÜK sıcak tutun. Püre patatesleri yavaş ocağa aktarın ve DÜŞÜK olarak ayarlayın. Saatte bir karıştırarak 4 saate kadar sıcak tutun. Bu yöntem buzdolabından soğuk olan patatesleri ısıtırken önerilmez.
2. Sirkeli ve Soğuk Suda Bekletme. Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
1- Patatesin raf ömrü
Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Haşladığımız patatesleri güzelce soyuyoruz. Derin bir kaba alıyoruz. Üzerine 2-2. 5 çay kaşığı tuz, 1 adet sıkılmış limon suyu, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı döküyoruz ve blendırdan geçiriyoruz. Daha sonra servis tabağına alıp üzerine karabiber dökerek süslüyoruz.
Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, patatesler eklenir. Tereyağıyla harmanlanır ve tuz ve sütü ekleyip püre haline getirilir. İçine kaşarı koyup eriyene kadar karıştırılır. Sonra tahta kaşığın arkasıyla yumurta için yuvalar açılır ve o yuvalara yumurta kırılır.
Patates nispeten düşük kalorili, kolestrol ve yağ içermeyen, önemli miktarda C vitamini, potasyum, B6 vitamini ve demir muhtevalı bir yiyecektir. Haşlanmış ve fırınlanmış patates tüm bu özellikleri ile zayıflamak isteyen kişiler için de ideal gıdalardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri