Patates rendelendikten sonra kalan posa ise cilt üzerindeki ağrılara iyi gelmektedir. Patates püre halinde tüketilmesi sindirimi kolaylaştırarak hastalık durumlarında ve beslenme güçlüğü olan durumlarda faydalı ve doyurucu bir besin olmaktadır.
Antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği dirençli nişasta ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Sindirim sistemini destekler, glutensizdir ve doyurucudur.
Hastalıkları Önleme: Patates, antioksidan bakımından zengin bir sebzedir. Antioksidanlar, vücuda giren serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engelleyebilir. Patatesi düzenli tüketmek, antioksidan etki sayesinde kalp hastalığı ve bakteriyel hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
İlgili 35 soru bulundu
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir. Patates tüketiminde özellikle aşırı yağ içinde kızartma şeklinde tüketilmesi ise kilo problemlerine neden olmaktadır.
"Yüksek nişasta içeriği açısından patatesler genelde kalorili bir yiyecek olarak bilinir ve sağlıklı beslenen kişiler patatesten kaçınır. Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Eğer patates püresi yaptıysanız püreyi uygun bir saklama kabına alıp buzdolabına yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde yaklaşık 4 günü geçmeden tüketmelisiniz.
Sindirimi kolaylaştıran ve kabızlığı engelleyen mide sıvılarının salgılanmasını artırabilir. Yani kabızlık, iltihaplanma ve mide-bağırsak sorunlarına karşı yardımcı olabilecek patates, sindirim sistemini geliştirmede rol oynar.
Güçlü antienflamatuar bileşiklere sahip olan patates suyu özellikle bel, sırt ve eklem ağrılarının giderilmesinde oldukça başarılı. İltihap ve şişkinlikle mücadele eden çiğ patates suyu ağrıları da şıp diye geçiriyor.
Kan basıncını düşürmede etkilidir
Potasyum kan damarlarının genişlenmesini sağlar. Patates içeriğinde bulunan magnezyum, potasyum ve kalsiyum kan basıncı düşürerek sağlığa katkıda bulunmaktadır.
ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Enerjini Uzun Süre Koru. Dayanıklılık sporları yapan biriysen patates, antrenmanlarında sana güç verebilir. Salvador'un yönettiği bir çalışmada, iki saat kondisyon bisikletinde çalışan sporculara 15 dakikada bir fırında pişmiş "russet" patates püresi ya da karbonhidrat jeli verildi.
Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.
Patates karbonhidrat içerdiği için yanında ekmek tüketmeye gerek olmamaktadır. Diyette Haşlanmış Patates, Patates Salatası, Kızartması ve Püresi Yemek Kilo Yapar mı? Diyet listelerine patates eklemenin kilo vermede destek olduğu belirtilmektedir.
Patates püresi kalori değerleri porsiyon ve gramaj oranına göre şu şekildedir: 1 orta porsiyon (260 gr) patates püresi 491 kcal. 1 çorba kaşığı (15 gr) patates püresi 28 kcal. 100 gram patates püresi 189 kcal.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Patatesin yalnızca kızartma şeklinde yenildiği zaman tehlike arz ettiğini vurgulayan Karatay, patates severlere haşlama patates salatasını tavsiye etti. Prof. Karatay, Patatesin içerisindeki guluten ve nişastadan dolayı şeker hastaları ve guluten hassasiyeti olanların tüketmemeleri gerektiğini vurguladı.
Her gün patates yemekten korkmayın.
Potasyumun dışında patatesin içinde; fosfor, magnezyum kalsiyum, sodyum ve çinko bulunur. Patatesler ayrıca bol miktarda C vitamini içerir ancak pişirilirken bu vitamini yitirir. Yani en yararlı olan kabuklu ve pişmiş patatesi yemektir.
Dolapta 4 günden fazla bekletmemek gerekir. Bozulmuş patates, birkaç gün içinde salmonella, listeria, botulizm ve stafilokok gibi hastalıklara neden olabilecek patojen ve bakterileri barındırmaya başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri