En çok yapılan hata soğanların patateslerle birlikte saklanmasıdır. Bu etkileşim soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız.
Bu da renginin ve lezzetinin bozulmasıyla sonuçlanır. Soğan: Soğanların da patates gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde tutulması gerekir. Ama bu patateslerin yanı olamaz.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
SOĞANI PATATESTEN AYRI BİR YERDE SAKLAYIN
Çünkü patatesin yaydığı nem soğanın filizlenmesine ve çürümesine yol açar. Kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak uzun süre taze şekilde tüketilmesini sağlar. Yarım kalan kuru soğanlar ise cam saklama kabına koyarak buzdolabında muhafaza edilebilir.
Mutfakta, balkonda patates saklama: Patates ve soğanı aman yan yana koymayın! İkisi de çöp oluyor. Soğan ve patates hemen hemen her yemekte kullanılan besinlerdir. Uzun süre bozulmaması ve yemeklere lezzet katması açısından her evde bulunuyor.
İlgili 45 soru bulundu
En çok yapılan hata soğanların patateslerle birlikte saklanmasıdır. Bu etkileşim soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Patates Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Patatesler iriliğine göre küp, halka veya elma dilimi şeklinde doğranacak. Soğan yemeklik, sivri biber halka doğranacak.
SOĞAN VE PATATESİ AYNI YERE KOYMAYIN!
Patatesin yaydığı nem soğanın filizlenmesine ve çürümesine yol açar. Kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak uzun süre taze şekilde tüketilmesini sağlar. Yarım kalan kuru soğanlar ise cam saklama kabına koyarak buzdolabında muhafaza edilebilir.
Tencereye önce sıvı yağ, kızdıktan sonra da tereyağı eklenir. Ardından; soğan rengi pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından patates ve havuç eklenir ve birkaç kez karıştıracak kadar kavrulur.
Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Pişirildiğinde ya da kızartıldığında şeker, aminoasit asparajin ile birleşerek, çok zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretiyor.
Çünkü, buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşebilir. Bu kimyasal değişim sonucu sebzenin tadı ve dokusu değişir. Lezzetli patates yemekleri yapmak için en ideali, bir kese kağıdı veya gazete sarılı halde soğuk ve nemsiz bir ortamda saklayın.
Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır. Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır. Kuru soğanı en uygun saklama sıcaklığı 10- 20 C arası serin, nemsiz ve havadar ortamlardır.
Pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine sadece patatesleri yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Sürenin sonunda tepsiyi çıkarıp patatesleri ters yüz edin ve ayırdığınız soğan ve biberi de ekleyip 20-25 dakika daha pişirerek fırından alın. Ketçap ve hardalla birlikte sıcak servis yapın.
Patatesleri büyük küpler halinde, soğanı da gelişi güzel doğrayarak sıvı yağ koyduğumuz tavaya alalım. Üzerine tuz ilave ederek tavanın kapağını kapatalım. 10 dakika kadar arada çevirerek pişmesini sağlayalım. Ocaktan almaya yakın üzerine pulbiber ve karabiber serpelim.
Doğranmış patatesleri, kapaklı bir kabın içerisine alın. Üzerine tuz ve yarım limonun suyunu sıkın. Tuz, patateslerin daha dayanıklı olmasını, limon suyu ise kararmamasını sağlayacaktır. Kabın kapağını kapatarak buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz.
Patatesler için en uygun saklama koşulları kuru bir ortamda muhafazadır. Zaman zaman evimizde kuru bir ortam dışında, patatesin muhafaza edildiği dolaba tuz, gazete kağıdı, pirinç, karbonat gibi nem alıcı maddelerde konulduğuna rastlamışsınızdır. Bu uygulama da filizlenmeyi bir ölçüde engelleyebilir.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise tuzla ovmak.
İçerisinde soğanı çok fazla hissetmeyi sevmeyenlerdenseniz yemeği soğansız yapabilir ya da soğanları çok küçük doğrayıp güzelce kavurabilirsiniz. İçerisine limon suyu, reyhan, toz kırmızı biber gibi farklı baharat ve malzemeler ilave edebilirsiniz.
Kavrulan soğanın üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası koyun. Salçayı da 1 dakika kadar kavurun. Daha sonra tencereye küpler halinde kestiğiniz patatesleri, damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip, 3-4 defa karıştırın. Son olarak patateslerin üzerine hafifçe çıkacak kadar sıcak su dökün.
Patates nişastalı bir kök sebze. Bu nedenle onu birlikte tutan şey pek tabi kabuğu. Patatesin çok daha çabuk haşlanmasını istediğimiz durumlarda kabuğunu soyuyoruz ancak bu yöntem patatesin haşlanırken çok çabucak dağılmasına neden oluyor.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Taze soğanları doğradıktan sonra zeytinyağı ile karıştırıyoruz, hemen ardından buzdolabı poşetine yerleştirip derin dondurucuya kaldırıyoruz. Taze soğanı derin dondurucunuzda 12 ay'a kadar saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri