Kabukları soyulmuş şekilde tencereye konmuş bütün patatesin haşlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır.
Patateslerin nişastalarını bırakması için üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip derin bir kasede en az 30 dakika bekletin. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
doğranmış patatesleri buzlu suyun içine atıp 1-2 saat buzdolabında tutmanın daha çıtır patateslere olanak vermesi gibi örnekleri olan püf noktalarıdır..
Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemi uygularken patateslerin tamamen tuzlu su karışımının içinde kaldığından emin olmanız gerekmektedir. Bu şekilde patatesleri birkaç gün bile saklayabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
Patates Nerede Saklanır? Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
McDonalds usulü patates yapmak için ince dilimlediğiniz patatesleri 2 dakika tuzlu suda haşlayıp, havlu peçete yardımıyla kuruttuktan sonra buzlukta dondurun. Daha sonra derin tava içerisinde biraz un seperek kızartırsanız McDonalds patatesi yapmış olursunuz.
Patateslerimizin kararmaması için soyduktan sonra tuzlu su içerisinde bekletelim. Suda bekleyen patatesler nişastalarını salacaklardır, böylece daha çıtır kızartmalar elde edebilirsiniz. Soyduğumuz patateslerimizi parmak patates dediğimiz ince uzun şekilde keselim.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Kestiğiniz patateslerinizi bir kabın içine koyarak içerisine tuz ve yarım limonun suyunu sırakarak dolabınızda rahatlıkla bekletebilirsiniz. Tuz ile birlikte koyduğumuz limon suyu ise patateslerinizin kararmasına engel olacaktır.
Daha hızlı haşlanması için, suyun içerisine bir tutam tuz serpiştirin. Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın. 30 dakika sonra çatalı patateslere batırın ve kolayca girip girmediğine bakın. Eğer çatal kolayca giriyorsa ve patates parçalanacak gibi duruyorsa, patatesleriniz hazır demektir.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Her ne kadar nişasta içeriği yüksek olsa patates yağ içermez. En sağlıklı pişirme şekli de haşlama yöntemidir. Eğer diyetteyken canınız patates çekiyor ve bunun bir yolunu arıyorsanız haşlanmış patates ideal bir tercih olacaktır; yalnızca bir süre soğumasını beklemelisiniz.
Çeşit, üretim amacına göre seçilmelidir. Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Kızartacağınız patatesleri dilimledikten sonra güzelce yıkayın ve kurulayın. Patatesleri ıslakken yağa attığınızda hem yağ patlar, hem de sıcaklığı düşeceği için kızartmadan beklediğiniz performansı alamazsınız. Kuru patates daha iyi kızarır ve çıtır çıtır olur.
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Öncelikle patateslerimizi güzelce yıkayıp soyalım, ince bir küçük parmak şeklinde doğrayalım, genişçe bir süzgece koyalım. Üzerlerine 2 çorba kaşığı tuz serpelim, elimizle iyice harmanlayalım.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
PATATES KIZARTMASININ YAĞ ÇEKMEMESİ İÇİN
Ardından patatesleri önce soğuk suda, daha sonra tuzlu suyun içerisinde bekletmelisiniz. Böylece patatesler daha az yağ çeker. Kızartma yağını iyice kızdırın. Patatesleri havlu kağıtla kurulayıp yağın içerisine bırakın ve çok uzun süre pişirmeyin.
Patates dilimlerini yüksek miktarda tuz içeren bir çözeltiye koyduğumuzda, patates hücrelerinin içindeki tuz miktarı çözeltideki tuz miktarından daha düşük olduğundan, patatesin içindeki su dışarı çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri