Tersine limit aşıldığı ve aşırı şekilde tüketilmediği müddetçe patates kilo aldırmaz. Tersine diyetlerde çok faydalı ve tercih edilebilecek bir besindir.
Eğer diyet programı uyguluyor veya kilo kontrolü sağlamaya çalışıyorsanız haşlanmış patates sizler için doğru bir tercih olacaktır. Ancak bir süre soğumasını da beklemenizi öneririz. Demir, folik asit, lif ve potasyum gibi vücut için pek çok faydalı mineraller de içermektedir.
Haşlama patates içeriğinde yüksek nişasta bulunsa da içeriğinde yağ bulunmadığı için kilo almaya sebep olmaz. Ayrıca haşlanmış patates kalorisi düşük olduğu için tüketiminde bir sakınca yoktur.
Nişastalı bir yapıya sahip olan patatesin haşlama şeklinde diyetlere eklenmesi kilo verilmesini kolaylaştırmaktadır. Ancak haşlanan bir patatesin içine tereyağı veya peynir eklemek kalori miktarının artmasına neden olacağı için önerilmemektedir. Bu nedenle doğru bir şekilde hazırlanan patates menülerde yer almaktadır.
Her gün patates yemekten korkmayın.
Patates kabuğu potasyum bakımından oldukça zengindir ve kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Potasyumun dışında patatesin içinde; fosfor, magnezyum kalsiyum, sodyum ve çinko bulunur. Patatesler ayrıca bol miktarda C vitamini içerir ancak pişirilirken bu vitamini yitirir.
İlgili 42 soru bulundu
Haşlanmış patates besin değeri ve detaylar haberimizde. Haşlanmış patatesin kalori değeri; 100 gramda 93 kcal kalori olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra bir tane yani yaklaşık 200 gramlık haşlanmış patatesin 183 kalorisi bulunmaktadır. Patates, kök sebzelerden olduğu için nişasta içeriği yüksek bir sebzedir.
Genel olarak, pişmiş, haşlanmış veya patates püresini haftada dört veya daha fazla yiyen erkek veya kadınların ayda en az bir kere patates yiyenlere kıyasla yüzde 11 risk altında oldukları açıklandı. Haftada dört veya daha fazla cips yiyen kişilerin yüksek tansiyon riski ise yüzde 17 artıyor.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Besin değeri açısından çok sengin bir bakliyat olan nohut kilo aldırmaz. Tok tutan nohut zayıflamak isteyen kişiler için ideal besinlerden biridir. Beslenme listelerinde yer alan nohut sağlıklı zayıflamaya da yardımcı olur.
Enerjini Uzun Süre Koru
Dayanıklılık sporları yapan biriysen patates, antrenmanlarında sana güç verebilir. Salvador'un yönettiği bir çalışmada, iki saat kondisyon bisikletinde çalışan sporculara 15 dakikada bir fırında pişmiş "russet" patates püresi ya da karbonhidrat jeli verildi.
Patates kızartmasını bir öğün değişimi olarak yediğinizde kilo aldırmayacaktır. Öğüne ilave olarak soslarla ve yanında farklı protein kaynakları ile tüketildiğinde size kilo olarak geri dönecektir. Diyetisyenler patates kızartması yenildiğinde bir öğün değişimi olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
100 gram haşlanmış patates kaç kalori? 1 küçük porsiyon (100 gr) 1 adet haşlanmış patates kalori değeri 93 kcal. 1 orta porsiyon (200 gr) haşlanmış patates 183 kcal. 1 büyük porsiyon (300 gr) haşlanmış patates 279 kcal.
Fazla kalorileri almanın en kolay yolu ise yüksek enerjili besinler tüketmektir. Ancak bu besinlerin de sağlıklı olanları tercih edilmelidir. Baklagiller, avokado, yağlı tohumlar, süt ve süt ürünleri gibi yiyecekler, sağlıklı kilo almaya yönelik yiyeceklerden bazılarıdır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Turşu, kilo aldıran bir besin değildir fakat içindeki tuz ve sirke oranından dolayı vücutta su tutulmasına sebep olabilir.
Yağ oranı yüksek olan kırmızı mercimek çorbası ölçülü olarak tüketilmediğinde kilo alımına sebep olabilir.
Salata, kalorisi düşük yiyeceklerle yapıldığı zaman kilo aldırmaz. Fakat durum tam tersi ise kilo almanıza neden olabilir. Bunun yanında soslu, yağlı ve tuzlu salatalar da kilo almanıza neden olabilir. Bu durum salatanın yanında ne yediğinize de bağlıdır.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
Patatesin Zararları
İlk olarak sindirimi oldukça zordur ve hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara sebep olabilir. Dişleri de yıpratarak zarar verir. Yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yapanlara sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri