Patateslerin nişastalarını bırakması için üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip derin bir kasede en az 30 dakika bekletin. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın.
Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Patates soyulur, kızartmalık doğranır, kaba alınır, üzerini geçecek kadar su eklenir, sirke, limon suyu eklenip yarım saat bu suda bekletilir. Yarım saat sonra süzülür, havlu üzerine alınıp iyice kurulanır, kurulanan patates kaba alınır.
Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
PÜF NOKTALARI
Çıtır çıtır patates kızartması için soda kullanılabilir. Bunun için bir kasede soda ve tuzu karıştırın ve patates dilimlerini içine ekleyin. Yarım saat kadar beklettikten sonra patatesleri süzüp kızartın. Soda ile patatesleriniz leziz ve kıtır kıtır olacak.
İlgili 23 soru bulundu
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
McDonalds usulü patates yapmak için ince dilimlediğiniz patatesleri 2 dakika tuzlu suda haşlayıp, havlu peçete yardımıyla kuruttuktan sonra buzlukta dondurun. Daha sonra derin tava içerisinde biraz un seperek kızartırsanız McDonalds patatesi yapmış olursunuz.
Patatesler dilimlenirken yumuşar ve içerisindeki nişastayı salar bu durum patatesleri kızartırken çıtır çıtır olmasını engellemektedir. Bu durumu önlemek için doğradığınız patateslerinizi soğuk suyun içerisine aktarın ve üzerine birkaç damla sirke damlatın.
Sıcak suda haşlama süre kazandırsa da özellikle büyük ve bütün haşlanan patateslerin dışının çabuk haşlanıp dağılmasına neden olabilir. Soğuk suda haşlamak ise süreyi uzatır. Özetle patates büyükse ve bütün haşlanacaksa soğuk suda haşlama, dilimleyerek haşlanacaksa sıcak suda haşlama daha verimli olabilir.
Patatesleri tencereye aldıktan sonra üzerini 3 parmak kadar geçecek miktarda soğuk su ekleyin. Sıcak ya da ılık değil, mutlaka soğuk su eklemelisiniz.
Geniş bir kasenin içine soğuk su koyun. Patatesleri bu kaseye atıp yarım saat kadar suda bekletin. Bu işlem sayesinde patatesler kararmıyor. Suda bekletildikleri için fazla nişastadan da arınıyor, böylece kızarma esnasında birbirlerine de yapışmıyorlar.
Limonda sebzelerin oksidasyonunu yani kararmalarını önlemede kullanılan malzemelerden bir tanesidir; ancak patates için en etkili sonucu tuzlu su vermektedir. Tuzlu su karışımının oluşturulamadığı durumda limonlu su karışımı oluşturularak patatesin kararmasının önüne geçilebilir.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
Bir kapta soğuk suyun içerisine tuz ve karbonat atılıp karıştırılır ve dilimlenen patatesler suyun içerisine alınıp 30 dakika bekletilir.
Patatesleri güzelce soyup dilimleyin sonrasında bol suyun içerisinde yıkayın. Yıkanan patatesleri kurulayıp, üzerine un, nişasta, tuz ve kabartma tozu ekleyip harmanlayın. Bol kızgın yağın içerisine atıp, ara ara karıştırarak tabağa alabilirsiniz.
Patateslerimizin kararmaması için soyduktan sonra tuzlu su içerisinde bekletelim. Suda bekleyen patatesler nişastalarını salacaklardır, böylece daha çıtır kızartmalar elde edebilirsiniz.
Haşlayacağınız patatesleri tercihinize göre kabuklu ya da soyulmuş olarak tencereye ekleyin ve üzerini suyla doldurun. Orta derecede açık olan ocakta patatesleri haşlanmaya bırakın. Ortalama yarım saatte haşlanacak olan patateslerin tam olarak haşlanıp haşlanmadığını anlamak içinse patateslerden birine bıçakla dokunun.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Patates Haşlarken Kapak Kapatılır mı? Patates haşlarken, su kaynayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirilmelidir. Su kaynadıktan sonra taşmaması için kapak yarım aralık bırakılmalıdır. Düdüklü tencere haşlama patates yapılacaksa kapağının kapatılarak pişirilmesi gereklidir.
Karanlık bir yerde saklamalısın. Güneş ışığı patatesin filizlenmesine sebep olacağından patateslerini mümkün olan en karanlık yerde saklaman idealdir. Patatesleri yıkamadan saklamalısın. Patateslerini kullanacağın zaman yıkarsan filizlenme ihtimallerini de azaltmış olursun.
Taze soyulmuş patatesleri soğuk suyla durulayın. Patateslerin dış kısmındaki kalın deriyi çıkarır çıkarmaz, onları soğuk su altında tutun. Su berraklaştığında, patatesleri bir kat kağıt havlu üzerine koyun ve nazikçe kurulayın.
Patatesin pişerken dağılmaması ve tüm lezzetini içinde tutması için patatesleri kabuklu şekilde haşlamak gerekiyor. Patatesleri tencereye koyduktan ve üzerine sıcak su ilave ettikten sonra mutlaka tuz ilavesinde bulunun.
TAB Gıda markalarının patates ihtiyacını, diğer bir grup şirketi olan Türkiye'nin en büyük patates işleme fabrikası Atakey karşılamaktadır. Afyon'da yer alan Atakey, yıllık 91.800 ton kızartılmaya hazır patates üretim kapasitesi ile aynı zamanda dünyanın en büyük üreticilerinden biridir.
McDonald's'ın tedarikçilerinden Doğa Tohumculuk, Türkiye'nin ilk yerli tohum patatesini üretti. Şirket, Nevşehir'de dünyanın en büyük yer altı patates deposunu kurarak işletme maliyetlerini 4 kat düşürdü. NEVŞEHİR - McDonald'sın tedarikçilerinden Doğa Tohumculuk Türkiye'nin ilk yerli tohum patatesini üretti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri