Patatesli Afyon Ekmeği - Afyonkarahisar.
Öncelikle yarım su bardağı ılık suya; maya ve şekeri koyup, karıştırıyoruz. Maya kabarırken, hamur yoğuracağımız kaba haşlanmış patatesleri rendeliyoruz. 2 su bardağı su, kabaran maya ve sıvı yağımızı koyup karıştırıyoruz. Un ve tuzu da ekleyerek, elimize yapışmayacak şekilde bir hamur elde ediyoruz.
Bir dilimiyle oldukça doyurucu olacak, mis kokusuyla da kahvaltılarınıza ve yemeklerinize çok yakışacak. Bu ekmeği diğer ekmeklerden ayıran birkaç noktası da var. İçinde bulunan patates sayesinde yumuşacık bir kıvamı oluyor. Pişirme aşamasındaki farklılıkla da kabuğunun çıtır çıtır olması sağlanıyor.
Maya ile şekeri yarım su bardağı ılık su ile karıştırıp, 15 dk bekletiyoruz. Haşlanmış patatesi, tuzu, kalan suyu ekliyoruz ve elimize yapışmayacak şekilde aldığı kadar un ile hamurumuzu 10-15 dk yoğuruyoruz. Üzerine ıslak bir bez örterek, 2 saat dinlendiriyoruz.
Bir avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğrayıp cam kavanozun içine atın. 1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Ön Maya ekşi mayaya en yakın ekmek dokusunu yakalabileceğiniz, ekmeğin içindeki gözenekleri olmasını sağlayan, keserken kırıntılanmasını ve çabuk bayatlamasını önleyen bir çok tarifte kullanılan bir maya çeşidi. Üstelik hazırlanması kolay ve bekleme süresi sadece 4-5 saat. Akşamdan hazırlayıp, sabah kullanabilirsiniz.
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
100 birim un için, 61±2 birim su ve 1,5-2 birim tuz eklenerek 20-30 dakika yoğrulur. Kürtün Araköy Ekmeğinde yoğurma bir kez yapılır. Hamur yoğrulduktan sonra kitle fermantasyonu gerçekleştirilir. Ortam şartları fermantasyonda etkili olup, ortalama süre 4 saattir.
Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde faaliyet gösteren Urfa Ev Ekmeği tesisi hanımların yüzünü güldürüyor. Kentin yöresel lezzetlerinden olan Ev ekmeğini zor şartlarla yapmaya çalışan hanımlar artık ekmeklerini hazır alabilecek.
Velibağ (Patatesli Ekmek) Tarifi İçin Malzemeler
Karabiber. Tuz.
Ekmek arası patates yani patso.
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
Hamur, yaklaşık 10 dakika kadar yoğurulur. Hamurun mayalanmaya hazır hale geldiğini anlamak için bir parmakla bastırılır. Eğer hamur parmak basılan yerden tekrar şişiyorsa, mayalanmaya hazır demektir. Mayalanmaya hazır olan hamura top şekli verilir ve kabın üzeri streç filmle, hiç hava almayacak şekilde kapatılır.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekmeklerimizin üstüne birer parça tereyağı sürüyoruz. Çırptığımız yumurtaya tuz ve karabiberi ekleyip ekmekleri tek tek batırıp tepsiye diziyoruz. Sırayla üstüne sucuk, domates, biber koyup üstüne de kaşar rendelerini paylaştırıp fırına veriyoruz. Kaşarlar eriyip kızarana kadar bekleyip sıcak sıcak servis yapıyoruz.
Tam randımanlı buğday ununa, maya, tuz, su kullanılarak üretilmektedir. Buğdayın %98'inden elde edilen tam buğday ununun ve kepeğin karışımıyla oluşan doğal köy ekmeğinin kalorisi düşük, sindirimi kolaydır. Uzun süre tok tutar. Alınan vitamin ve mineraller tamamen doğal ve besinsel lif içeriği yüksektir.
-Odun ateşinde piştiği ve ekşi maya kullanılarak yapıldığı için kendine has bir lezzeti vardır. Ekşi maya ile yapılan ekmekler iyi kabarır, geç bayatlar. -Pişme süresi uzun olduğundan ve iyi piştiğinden dolayı yenildiğinde midede şişkinlik yapmaz. -Az miktarda isteyenlere kesilerek gramaj ile satılabilir.
Un, tuz, maya, su ve kepek bir kapta karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. 4-5 dk özleşmesi için yoğrulur, 10-15 dk dinlendirilir. Beze büyüklüğünde parçalara bölünür, üstü örtülerek bir süre daha dinlendirilir. Simit şekli verilip fırına süzülür.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Kartol kelimesi Erzurum ve Bayburt'ta patates kelimesi yerine kullanılan bir kelimedir.
Doğal mayalar, üzüm kabuğunda bağda topraktan üzüm tanesinin kabuğuna geçerek oluşan mayalar olup vahşi maya olarak anılırlar. Bu mayaların içerisinde birçok mikroorganizmalar da bulunduğu için şarabımızın sonucunun nasıl biteceği baştan kestirilemediği için tercih edilmezler.
Tahıl bazlı fermente bir içecek olan boza; darı, mısır, buğday ve pirinç unu veya irmiğinin maya ve laktik asit fermantasyonuna tabi tutulması sonucu elde edilmektedir. Krem beyaz renge, tatlı-ekşi tada, asidik-alkollü bir kokuya ve koyu bir kıvama sahiptir *14+.
Ağzı kapalı bir kavanoz içerisine akşamdan 100 gram su, 100 gram un ve 50 gram ödünç mayanızı ekleyerek iyice karıştırarak hazırlayın. Hazırladığınız karışımı kapağını çok sıkmayarak ılık bir ortamda 5 - 6 saat bekletin. Bu süre sonunda Levan adı verilen genç ve taze mayanız hazır olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri