Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Afyonkarahisar'ın patatesli köy ekmeği" uzun süre bayatlamadan kalma özelliği ile talep görüyor.
Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği; Afyonkarahisar'a özgü geleneksel tat olan, yapımının her aşamasında özel usuller gerektiren, bayatlama süresi uzun, doyurucu ve besleyici, katkı maddesi kullanılmayan sadece patates ile çeşnilendirilmiş, ekşi mayalı, büyük yuvarlak somun şeklinde ve kendine has kızarmış renginde bir ...
Türk Patent ve Marka Kurumu'nca tescillenen Afyonkarahisar'ın patatesli köy ekmeği, uzun süre bayatlamadan kalma özelliği ve lezzetiyle dikkati çekiyor.
Bir dilimiyle oldukça doyurucu olacak, mis kokusuyla da kahvaltılarınıza ve yemeklerinize çok yakışacak. Bu ekmeği diğer ekmeklerden ayıran birkaç noktası da var. İçinde bulunan patates sayesinde yumuşacık bir kıvamı oluyor. Pişirme aşamasındaki farklılıkla da kabuğunun çıtır çıtır olması sağlanıyor.
Öncelikle yarım su bardağı ılık suya; maya ve şekeri koyup, karıştırıyoruz. Maya kabarırken, hamur yoğuracağımız kaba haşlanmış patatesleri rendeliyoruz. 2 su bardağı su, kabaran maya ve sıvı yağımızı koyup karıştırıyoruz. Un ve tuzu da ekleyerek, elimize yapışmayacak şekilde bir hamur elde ediyoruz.
İlgili 41 soru bulundu
Şuhut ilçesinde yetiştirilen patates “sarı patates” (agire)'dir. Sandıklı ilçesinde yetiştirilen patates ise “beyaz patates” (cipslik)'dir.
Ekmek arası patates yani patso.
Glutensiz buğday nişastası, mısır nişastası, su, patates nişastası, ekmek mayası, şeker, tuz, ayçiçek yağı, selüloz lifi, inülin, kıvam artırıcılar (guar gam, keçiboynuzu gamı, hidroksi propil metil selüloz, ksantan gam), kabartıcılar (sodyum bikarbonat, sodyum asit pirofosfat), koruyucu (kalsiyum propiyonat).
Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmeğin üzerini kesmek, bu patlamaların önüne geçmenin en kolay yoludur.
Fırıncı, geleneksel usullerle ya da modern tekniklerle çalışan, hazırlanan ekmeklerin pişirilmesi ve piyasaya sunulması ile uğraşan mesleği icra edenlere verilen ad.
14 bin yıl öncesine ait ekmek tarifi Ürdün'deki "Siyah Çöl"de ortaya çıktı. BBC'nin haberine göre, buğday ve arpa ununu, toz haline getirilmiş bitki kökleriyle karıştırıp su ilave ederek pişirilen ekmeğin tarifi 14 bin yıl öncesine dayanıyor.
Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bu ekmek bugün ülkemizin her yanında üretilmesine ve Trabzon Ekmeği olarak bilinmesine rağmen aslına uygun üretimin yapıldığı tek yer Vakfıkebir'dir.
Trabzon'da taş fırınlarda pişirilen ve Türkiye'nin dört bir yanında satılan Vakfıkebir ekmeği, uzun süre taze kalması ve lezzeti dolayısıyla talep görüyor.
Almanya'da fırına gittiğinde sunulan ekmek çeşitliliğine şaşırabilirsin: beyaz ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, esmer ekmek, tam tahıl ekmeği … Belki de dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çeşitli ekmek yoktur. Almanya ayrıca ürettiği ekmeğin kalitesi ile de ünlüdür.
Taş Ekmeği (Elazığ)
Elazığ Nohut Ekmeği
Elazığ'da sadece Ramazan ayına özel olarak üretilen ve her yıl sokaklarda tezgahlarda satılan nohut ekmeğidir.
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Ekmeğin üstündeki o çizginin anlamı:
"Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığını işeret etmek için ekmeğin üstüne bir çizgi çeke!" diye buyurur. Bu fermandan sonra bütün Müslüman fırıncılar ekmeklerin üstüne tek çizgi çekmeye başlar. O gün bugündür ekmekler fırınlarda böyle pişer.
İstanbul Halk Ekmek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin unlu mamüller üreten şirketidir. Ekmeğin haricinde un, kurabiye ve ekmek cipsi gibi ürünlerin de üretimini yapmaktadır.
%100 Tam buğday unu, su, ekmek mayası, gluten, tuz, çavdar ekşi tozu, peyniraltı suyu tozu, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (hemiselülaz, lipaz, alfa amilaz, glukoz oksidaz), koruyucu (kalsiyum propiyonat). Gluten, süt ve süt ürünleri içerir. İz miktarda susam içerebilir.
Patates unu en çok ekmek yapımında kullanılmaktadır. Unlu mamullerde, ekmek dışında, bisküvi ve krakerlerde, poğaçalarda, milföy hamurunda, mantı, gofret tabaka, dondurma külahı ve benzeri unlu mamullerde kullanılır. Hazır çorba içeriklerinde, ev yapımı çorbalarda ve soslarda kıvam arttırıcı olarak kullanılır.
Patatesi ilk olarak botanik literatürüne geçiren ise İsviçreli botanik ve anatomi bilgini Gaspard Bauhin. 1591'de Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait olarak sınıflandırdığı bitkiye Latince “Solanum tuberosum” adını vermiş.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir.
Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya'da ekilmeye başlandı. Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri