ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
1 orta porsiyon (200 gr) haşlanmış patates 43.1 gr karbonhidrat, 3.92 gr protein, 0.2 gr yağ, 3 gr lif, 10 mg sodyum, 782 mg potasyum, 10 mg kalsiyum, 25.6 mg C vitamini, 0.7 oranında demir içerir.
Patates, içeriğinde vitamin, mineral, organik bileşikler bulundurur. Aynı zamanda besin ve enerji deposu olarak bilinmektedir. Mineral: Patates, su ve iyon sağlamaktadır. Bunun sebebi ise potasyum açısında zengin olmasından kaynaklanır.
Patatesin besleyiciliği tartışmalıdır. Çünkü nişasta içeriği sebebiyle karbonhidrat miktarı yüksektir. Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır.
5) Sebze Grubu: Bütün sebzeler bu gruba dahildir(patates, ekmek değişimine girer).
İlgili 31 soru bulundu
Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir.
İçerdiği yüksek karbonhidrat ve nişasta nedeniyle çok da sağlıklı bir besin olarak görülmeyen patates, aslında lif, potasyum, B6 ve C vitamini kaynağıdır. Antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği dirençli nişasta ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Sindirim sistemini destekler, glutensizdir ve doyurucudur.
Midedeki gazı ve asitleri gidererek sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Patates vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze olduğu için, sinir sistemi üzerinde düzenleyici bir etki sunar. İçeriğinde yer alan selenyum ile tiroide, manganez ile cilt sağlığına iyi gelir.
Diğer karbonhidrat içeren yiyecekler gibi patates de kan şekerini yükseltir.
Genel olarak, pişmiş, haşlanmış veya patates püresini haftada dört veya daha fazla yiyen erkek veya kadınların ayda en az bir kere patates yiyenlere kıyasla yüzde 11 risk altında oldukları açıklandı. Haftada dört veya daha fazla cips yiyen kişilerin yüksek tansiyon riski ise yüzde 17 artıyor.
Patates tüketmek faydalı olduğu kadar aşırı ve sağlıklı şekilde tüketilmemesi zararlı olabilmektedir. Özellikle kalıtsal rahatsızlığı bulunan kişilerde patates tüketimine dikkat edilmelidir. İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta varlığı diyabet rahatsızlığında dikkatli tüketilmesini gerektirmektedir.
İlk olarak sindirimi oldukça zordur ve hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara sebep olabilir. Dişleri de yıpratarak zarar verir. Yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yapanlara sıklıkla tüketmeleri tavsiye edilmez.
ÖZET: Patates yumruları Önemli miktarda nişasta, C, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri ile P, K, Mg, CI ve S içermektedir. Protein içeriği düşük olmakla beraber biyolojik değeri oldukça yüksektir.
Genelde sağlık açısından çok faydalı ve güvenle tüketilebilecek besin kaynakları arasında gösterilir. Patates A,C, K , B6 ve E vitaminleri içermektedir, bunun yanında folatlar açısından da zenginidir. Tam bir potasyum deposu olan patates aynı zamanda kalsiyum , demir, magnezyum, demir, bakıri manganez içermektedir.
Patatesin içeriğinde bolca nişasta bulunur. Nişastada bir karbonhidrattır. Yani patates bir karbonhidrattır.
Fakat içerisinde yararlı olan vitaminler de vardır ve sağlıklı hale getirilebilirler." Patates, kabuğuyla beraber pişirmek ve tüketmek iyi bir lif kaynağı yemenizi sağlar. Patateslerin lezzetli olması için yağda kızartılmış olması ya da krema ile birleşmesi gerekmez.
Haşlanmış patates suyu öncelikle mide rahatsızlıklarına, kabız problemine ve bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca haşlanmış patates suyu zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Patateste oldukça fazla lif bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastaları için birebirdir.
Patates, içeriğinde bulunan lif özelliğiyle tokluk süresini uzatır ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca lif, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutarak kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1'ini karşılar.
ülkeleri arasında yapılmaktadır. Patates üretimi 2021 yılında 73 ilde yaklaşık 139 bin ha alanda 5,1 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Yeterlilik derecesi %106,5 ve kişi başına tüketim 51,3 kg'dır (TÜİK 2020/2021 pazarlama yılı). Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir.
Bu yüzden vücudumuz bu enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan karşılar. Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde unlu gıdalar, tatlılar, pirinç, patates, şeker pancarı ve bal gibi kaynaklar bulunur.
100 gramlık 1 küçük porsiyon haşlanmış patates besin değerleri; 21.55 gr karbonhidrat. 1.96 gr protein.
Bazı kök sebzelerden, patates, tatlı patates, havuç, mısır da bu gruba dahildir. Toz şeker, şekerleme, kek, mısır şurubu, meyve suyu, ekmek, beyaz undan yapılmış makarna ve mısır gevreği basit karbonhidratlı gıdalar sınıfına girmektedir.
Beyaz patateste mineral içeriği açısından (demir,magnezyum, potasyum) biraz daha zengindir, pişirmede daha kullanışlı ve daha ucuzdur. Patates sebze yerine değil karbonhidrat içeriğinden ötürü ekmek yerine geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri