Bu gıdada çok az miktarda pürin bulunuyor. Pirinç, patates ve karışık tanelerden yapılma ekmeklerin yanı sıra havuç, domates, elma, yoğurt, peynir ve karnabaharda da aynı şekilde yok denilecek seviyede az pürin var. Örneğin domates ve elmanın 100 gramında yalnızca yaklaşık 15 miligram pürin bulunuyor.
Pürinden zengin olan beyin ve karaciğer gibi sakatatlar, geyik, tavşan, sincap, ördek ve kaz etleri, yağlı balıklar ve deniz ürünleri, ton balığı, ringa balığı, hamsi, morino, alabalık, mezgit, tarak, karides, ıstakoz ve balık yumurtası tamamen çıkarılır. Bu gıdalarda pürin içeriği çok yüksektir.
100 gramında 50-150 mg pürin içeren besinler; Kırmızı et, tavuk eti, balık eti, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz, bezelye ve kurubaklagiller. 100 gramında 0-15 mg pürin içeren besinler, diyette serbest olarak besinlerdir.
Pürin; sucuk, pastırma, sosis, salam, kabuklu deniz ürünleri, küçük balıklar, kırmızı et, kuru fasulye, buğday, baklagiller, mayalı içecekler, çay ve kahve gibi yiyecek içeceklerin tüketilmesinden alınır.
İlgili 22 soru bulundu
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler. Ürik asidi orta derecede yükseltenler: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
Ürik asit nasıl düşer? Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
100 gramında 0-15 mg mg pürin içeren besinler ise diyette serbest olan besinlerdir. Bunlar; süt ve süt ürünleri fakat az yağlı olmalıdır, yumurta, ekmek fakat çavdar ekmeği hariç, meyveler, orta derece sınıfında bulunan sebzeler dışındaki sebzeler, makarna, pirinç, baharatlar ve turşu bu grupta yer almaktadır.
Örneğin domates ve elmanın 100 gramında yalnızca yaklaşık 15 miligram pürin bulunuyor. Karnabahar ve mantardaki oran da buna epey yakın. Eğer mümkünse işten sonra bira keyfini hayatınızdan çıkarmanız da yerinde olacaktır.
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı. Prof Karatay aynı zamanda yeşil fasulyede de fazla miktarda şeker bulunduğunu belirtti.
Erdem, "Gut hastalığından korunmak için sakatat ve yağlı balık gibi yüksek pürin içeren gıdalardan uzak durmanın yanı sıra; sığır, kuzu, tavuk eti, pişmiş fasulye, bakla, soya fasulyesi, bezelye ve mantar da dikkatli tüketilmeli" dedi.
Orta derecede pürin içeren gıdalar:
Kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut, bakla, mercimek vb.) Ispanak, karnabahar, kuşkonmaz vb.
Pürin içermeyen başlıca besinler süt, yumurta, pirinç, makarna, patates, tahıl ürünleri ve yağdır.
Bazı sebzeler: Kuşkonmaz, karnabahar, ıspanak. Tam tahıllar: Kepek, yulaf ekmeği, kepekli ekmek. Düşük pürinli gıdalar: Süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir, tereyağı.
Limon en alkali gıdalardan biridir ve içinde bulunan sitrik asit sindirildiğinde asitlilik yaratmaz. Her gün limonlu su içerseniz vücudunuzun toplam asitlilik oranı zaman içerisinde düşer. Ayrıca iltihabın nedenlerinden biri olan eklemlerde biriken ürik asit limonla yok olur.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Gut hastalığı beslenmesinde patates, bezelye, mantar, patlıcan, kabak, enginar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler dahil tüm sebzeler tüketilebilir. Tereyağı veya margarin yerine zeytinyağı, fındık yağı veya balık yağı gibi besinler eklem iltihabının azalmasına yardımcı olur ve gut yemeli.
Kandaki ürik asit seviyesini düşüren salatalık, böbreklerin sağlıklı çalışmasını destekler.
Alkol tüketmeyin. Alkol, gut ataklarını tetikler ve ürik asit birikimine neden olur. Çay ve kahve tüketimi vücuttaki pürin oluşumunu etkilemediği için serbesttir fakat, başka sorunlara yol açmaması için limitli tüketin.
Bunlara örnek olarak, çilek, kiraz, kabak, salatalık ve yaban mersini verilebilmektedir. İçeriğinde su oranı yüksek besinler kanda bulunan ürik asidi dengelemektedir. Ayrıca gut hastalığıyla mücadele edenler katı yağlardan uzak durmalı, zeytinyağı ve fındık yağı kullanmalıdır.
Ürik asit, vücutta doğal olarak oluşan ve hücrelerin metabolizması sırasında ortaya çıkan bir atık maddedir. Genellikle böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır.
Ceviz vücuttaki ürik asitlerin birikmesini önleyen bir besindir. Eğer gut hastalığına karşı doğal bir yöntem arıyorsanız mutlaka her sabah taze ceviz tüketebilirsiniz. Ceviz vücudunuzun arınmasını ve ürik asitlerin dışarı atılmasını hızlandırarak gut oluşumuna engel olacaktır.
Maydanoz suyu veya çayının düzenli olarak tüketilmesinin, artrit semptomlarına bağlı olan ürik asit giderim sürecini hızlandırdığına inanılmaktadır. Maydanozdaki bir flavon olan Apigenin, kanserin ilerlemesini önler ve tümör büyümesini durdurur.
Az miktarda kahve tüketilmesi, böbreklerden ürik asit atılımını artırarak Gut riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri