PATENT NASIL KORUNUR? Patent, devlet tarafından Türk Patent Enstitüsü aracılığıyla verilir. Faydalı Model veya Patent ile tescillenir, kanunlar ile korunur.
Patent, buluş sahibinin, buluş konusu ürünü 3. kişilerin belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir.
Bir buluşun korunabilmesi için buluşun patent tescili yolu ile kayıtlara sokulması gerekmektedir. Hukuki olarak hak iddia edebilmek ve izinsiz kullanımları durdurabilmek için yapılması gereken hakların en somut olarak tespitini sağlayan patent tescil başvurusunda bulunmaktadır.
Patentin koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren incelemesiz olanlar için 7 yıl incelemeli patentlerde ise 20 yıldır.
Patent, sınırlı bir yer ve süre için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, kullanıl- masını veya satılmasını engelleme yoluyla buluş sahi- bine tanınan tekel hakkıdır. Bu hakkın kullanabileceğini gösteren belgeye ise patent belgesi denir.
İlgili 30 soru bulundu
Patent başvurusu için gereken evrakların Türk Patent Enstitüsü'ne evrak girişinin gerçekleştiği gün koruma başlar.
Faydalı model ve patent arasındaki en temel fark patentte buluş basamağı şartı aranırken faydalı model de aranmamasıdır. Faydalı modelin yeni ve sanayiye uygulanabilir olması aranırken bir buluşun patent alabilmesi için buluş basamağı da içermesi gerekmektedir.
Tasarım tescil korumasında 2 kriter aranır. İlki bir tasarım tescil başvurusu yapıldığında o üründe 'yenilik' olmasıdır. Diğeri de seçilen üründe 'ayırt edici nitelik' şartıdır. Yenilik kriterinde yapılmış olan tasarımın daha öce dünya üzerinden kimse tarafından yapılmamış olmasını ifade etmektedir.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Bir ürünün patentli olup olmadığı, ürün üzerinde patent numarasının belirtilmiş olmasıyla anlaşılır. Böyle bir ibare yoksa patent veritabanları kullanılarak ürünün patentli olup olmadığı tespit edilebilir. Bir ürün üzerinde patent numarasının belirtilmesi, istemeden oluşabilecek patent ihlali durumlarını önleyecektir.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
2 çeşit patent vardır. Bunlar; İncelemeli Patent Tescili. İncelemesiz Patent Tescili.
Patent Önemi
Patent, bir buluşu halkın beğenisine sunmadan önce tüm haklarınızı koruma altına almanızı sağlayan belgedir. Patent belgesine sahip olmanız durumunda, size ait olan buluşunuzun izniniz dışında başkaları tarafından üretilmesinin, pazarlanmasının, satılmasının veya ithal edilmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Patent bir buluşun bütün ticari ve hukuki haklarının koruma altına alınmasını sağlayan belgeye verilen isimdir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen bu belge söz konusu buluşun sadece patent hakkı bulunan kişi ya da şirketlerce üretilmesini, satılabilmesini ve kopyalanabilmesini sağlar.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
Kurumumuz tarafından verilen hizmetlerle ilgili Türk Lirası cinsinden ücretler; Ziraat Bankası nezdindeki kurumsal tahsilat hesapları, kredi kartı ve bank kart aracılığıyla tahsil edilmektedir.
Tescilsiz tasarım olarak korunabilmenin ilk şartı ilk kez Türkiye'de kamuya sunulmuş olması olup bu konuda tasarımın sergilenmesi,yayınlanması, satış yoluyla piyasaya arz edilmesi vs. gibi hususlar kamuya sunma olarak kabul edilmektedir.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Tasarıma ilişkin tüm başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu'nun (“Kurum”) sisteminden online olarak yapılmaktadır. Tasarım tescil başvurusu, Kurum nezdinde kayıtlı bir marka veya patent vekili aracılığı ile yapılabilmektedir. Başvuru ile aynı gün, müvekkilimize başvurunun yapıldığını gösterir belgeler sunulmaktadır.
Patent; bir icadın, keşfin, tasarımın veya buluşun belirli bir süre için yasal koruma altına alınmasıdır. Bu koruma, icadın sahibine; üretim, kullanım ve ticaret konusunda özel haklar sağlar. Belirtilen süre boyunca sadece icadın sahibi tarafından kullanılabilir ve satılabilir.
Buluş Basamağı: Buluşun sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte olması anlamında gelir Sanayiye Uygulanabilirlik: Doğa, fizik kanunları gereği üretilebilir ürünler / gerçekleşebilir yöntemler anlamına gelir.
Patent: Patent, buluş / başvuru sahibine, buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ihraç/ithal etme hakkı veren belgedir. Buluşu yapılan bir ürün ya da sistemin/yöntemin bütün hakları patent sahibine ait olur ve onun izni olmadan kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri