Lpg regülatörünün alt tarafında bulunan üst limit vanası sonuna kadar açılır ve araç çalıştırılır. Araç çalışmıyorsa rolanti ayar vidası yarım tur sıkılır veya gevşetilir. Bu sayede aracın çalışma devri ayarlanmış olur. Rolanti ayarı tamamlandı.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Lpg regülatörü üzerinde çok fazla ayar yapılmaya ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu sebeple de sadece basınç ayarının sağlanmasını sağlayan bir vida bulunmaktadır. Bu ayarın yapılması için ise alyan anahtarı yeterli olmaktadır. Vidanın sağa çevrilmesi ile basınç artarken sola çevrilmesi ile basınç düşecektir.
Rölanti ayarı genellikle aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından yapılmaktadır. ECU, motorun rölanti hızını belirleyen sensörlerle birlikte çalışarak, rölanti ayarını otomatik olarak yapabilir.
Bozuk bir lpg kalibrasyonu; en belirgin şekilde sabah benzinle olan ilk çalışmada sorunlara sebep olur. Araç, çalışır ancak rölanti düşüktür, stop etme meyillidir. gaz yemez yada geç tepki verir, stop eder. Tekrar edilen marş düzgündür ancak motor ısınıp lpg'ye geçene kadar bu şekilde devam eder.
İlgili 36 soru bulundu
LPG ayarının bozuk olması halinde araçta bir takım olumsuzluklar meydana gelir. Bunlardan en önemlisi yakıt tüketiminde ki artış ve sonrasında ise yakıt kokusudur. LPG ayarı bozuk olan araçlarda yakıt verimli yanmadığından dolayı gaz kokusu oluşur.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir.
Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına rölanti denir. Rölanti devri ayarsız olur ise motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarı yüksek olursa yakıt fazla sarf edilir. Rölanti devri genellikle fabrika tarafından tespit edilir.
Rölanti devri çok düşükse, motor stop eder ve rölanti devri çok yüksekse, yakıt israfına neden olur ve motor kapatıldığında motorun çalışmasına neden olur.
Rölanti ayarı; motorun stop etmeden, her an hızlanabilecek durumda bulunduğu devir sayısına denir. Her araç için bu değer farklı olabilir. Genellikle 500 – 1000 devir/dakika arasındadır.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır.
Gaz regülatörü bu basınç artışını algılar, ancak yeterince hızlı tepki veremezse, regülatör ile solenoid valf arasındaki sisteme aşırı basınç girecektir. Bu basınç slam-shut vanasının üst limit ayarını aşarsa, sistem kapanır.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
Rolanti Düzensizliği Özellikle dört mevsimi yaşayan bölgelerde hava sıcaklık değerlerinin değişmesinden dolayı LPG regülatör basıncındada değişmeler sıkça görülür. Bu sebepten ötürü LPG enjektörlerinin motora gönderdiği yakıt miktarında değişim yaşanacağı için araçda LPG'de rolanti düzensizliği yaşanır.
son hıza bir etkisi olmaz ancak ivmelenme ve çekişe etkisi olur. hava ayarı motora giren havayı her daim belli eder ; hava ayarını tam sıkarsanız karbüratörde sızıntı kaçak felan yoksa gaz verilmiş halde motor sönmez ama yüksek devirde keser, devirlenemez.
Motor soğuk durumdayken rölanti valfi hava geçiş kanalını daha fazla açarak motor rölanti devrinin yükselmesini sağlayarak motor ısındığı anda hava geçiş kanalı kısılır ve bu şekilde rölanti devri düşürülür. Gaz kelebeği konum sensörü arızalı olabilir.
Frene basınca rölanti yükselmesi yada düşmesi gibi fren pedalı ile bağlantılı rölanti dalgalanması sorunlarının ana nedeni fren servosu olabilir. Fölantide frene basınca titreme sorunları yaşayan birçok araçta bu parça kaynaklı sorunlar gözlemleniyor.
Rölanti, aslında aracın gereğinden daha uzun süre çalışmasına neden olarak genel motor aşınmasını artırır.
Yüksek devirlerde motor kullanmak kompresörü yıpratacağı için bundan kaçınmak gerekir. Eski Alışkanlıklar Çöpe! Eski alışkanlıklardan olan motor çalıştırıldıktan sonra 5 dakika süresince beklemek günümüzde işe yaramamaktadır.
Belirtiler; Düzensiz Rölanti Devri: Arızalı olan rölanti valfi tarafından gösterilen en büyük belirti yanlış rölanti devridir. Rölanti valfi, motoru sabit bir devirde tutmak için programlanır. Arızalanması halinde devrin düşmesine ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.
Rölanti; aracın çalışabileceği minimum devir sayısına denir. Motor, rölanti durumdayken motor çalışmaya devam eder. Ancak rölanti devrinde bir dengesizlik olursa motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarının yüksek olması durumunda ise yakıt sarfiyatı fazla olur.
Araç rölantide stop ediyor ya da rölanti devrinde dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var demektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, motorun ateşleme, enjeksiyon ve subap sisteminde bir arıza olmamasıdır, eğer bu kısımlarda arıza varsa, sorun rölanti motorundadır denilemez.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Yakıt tüketimi araçtan araca değişmektedir. Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir.
LPGli Araçlarda Buji Ne Zaman Değişir? LPG'li araçlarda buji değişimi 20 ila 50000 kilometre arasında gerçekleştirilmektedir. Benzinli araçlarda da değişim süreleri ortalama olarak bu değerleri kapsamaktadır. Ancak genel anlamda bujilerin ömrü 50 kilometredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri