Yüzey Fırçalama – Eskitme ( Patinato ) Nedir? Mermer, granit, karo veya beton yüzeylerin makineye takılan özel aşındırıcı fırçalar ile eskitilmiş bir doku kazanıncaya kadar aşındırılmasına Fırçalama veya Patinato denir. Bu işlem sonucu yüzeydeki taşın doğal dokusu ve gözenekleri ortaya çıkarılmış olur.
Patinato işlemi bazı özel fırçalar kullanılarak taş yüzeylerindeki mineral damarlarının daha belirgin hale getirilmesini sağlar. Bu işlem esnasında mikro çapta oyuklar da oluşturulur. Bu işlemin amacı oluşturulan oyuklar aracılığıyla malzemenin kayganlığını azaltarak yer döşemelerini daha güvenli hale getirmektir.
Açıklama. Patinatolu Bazalt özel fırçalar kullanılarak kayganlığı azaltılmış ve bazalt taşın mineral damarlarını ortaya çıkartarak otantik bir görünüm sağlanmıştır. Gönül rahatlığıyla her ortamda kullanılabilir güvenli ve estetik görünüme sahip bir volkanik doğal taştır.
Traverten Fırçalama (Patinato)
Traverten fayansın yüzeyinin özel aşındırıcı fırçalar ile eskitilmesi ile deri benzeri doku kazanıncaya kadar yapılan işleme patinato veya fırçalama denir. Bu işlem uygulanan traverten ürünler birde kenar kırma yapılarak daha da antik bir havaya kavuşur.
Çeşitli kalınlıkta çelik veya plastik telden oluşan fırçalar ile yüzeylere dairesel sürtünme uygulayarak yüzeyin yumuşak bölgelerinden parçacıkların alınmasıyla oluşan pürüzlü ve engebeli görüntü oluşur. Bu yüzey işlemine Patinato, diğer adıyla Fırçalama denir.
İlgili 30 soru bulundu
Fırçalama olarak da bilinen patinato yöntemi de yine yüzey dokusunda matlaşma ve kayganlığı yok etme için kullanılan özel bir yöntemdir. Çeşitli kalınlıklara sahip minimum 6 tane tel fırçanın yakılan yüzeylere uygulanması ile yakma patinato granit ya da yine yakma patinato mermer elde edilir.
Bu tanım uyarınca kalker, traverten, kumtaşı gibi tortul; gnays, mermer, kuvarsit gibi metamorfik; granit, siyenit, serpantin, andezit, bazalt gibi magmatik taşlar da mermer olarak isimlendirilmektedir.
Bazalt oldukça bol bulunan bir kayaçtır. Kolay bulunur olması kullanım alanlarını da artırmıştır. Granite oranla daha tercih edilmesinin sebebi daha sert ve dayanıklı olmasıdır. Türkiye´de Diyarbakır, Urfa, Çorlu vs gibi başlıca yerler olmak üzere birçok yerde çıkarılmaktadır.
Patinatolu Bazalt özel fırçalar kullanılarak kayganlığı azaltılmışve bazalt taşın mineral damarlarını ortaya çıkartarak otantik bir görünüm sağlanmıştır. Gönül rahatlığıyla her ortamda kullanılabilir güvenli ve estetik görünüme sahip bir volkanik doğal taştır. Sizin için özenle yüksek kaliteli üründür.
Meydanlar, parklar, yürüyüş yolları, alt ve üst geçişleri, yüzme havuzu zeminleri gibi alanlarda görülebilir.
Dayanıklı bir yapısı vardır. Görünüm: Granit küçük taneli, mavi, yeşil, turuncu, kırmızı gibi küçük desenli ve gösterişlidir. Mermer ise damarlı bir görünümdedir ve rengi genelde aynı tonlardadır. Eğer gösterişli bir tezgah istiyorsanız graniti, sade şıklıktan yanaysanız mermeri seçebilirsiniz.
Mermer mi daha sağlam granit mi diye düşünenler için granit malzemenin çizilmez derece de sert bir malzeme olduğunu, magmatik yapıda biriken kristallerden meydana gelmesi ve yüksek ısıya dayanıklı olmasından dolayı granitin daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Gerçek granit tencere öncelikle tencerenin ağırlığından anlaşılabilir. Çünkü gerçek granit tencereler oldukça ağır ürünlerdir. Granit görünümlü ama granit olmayan tencereler ise oldukça hafif bir ağırlığa sahiptirler. Gerçek granit yapısı itibarıyla tanecik görünümlü olmaktadır.
Soğuma yavaşsa bazalt sütunları büyük, hızlıysa küçük (1 cm çapında) olur. Bazaltlar genellikle gri ya da siyah renkli, yoğunluğu fazla olan kayaçlardır. Bileşimlerinde magnezyum ve demir içeren maddeler bulunur. Bu yüzden de küçük bir parça bazalt bile aynı büyüklükte başka birçok kayaçtan daha ağırdır.
Bazalt taşı, bir çeşit volkanik kaya kütlesidir. Rengi siyah, yapısı çok sert olan bir kayaç türüdür. Yapısında küçük kristalleri olan camsı bir taştır. Basınca karşı dayanıklıdır ve granitten daha sert bir taştır.
Bazalt genellikle gri veya siyah renktedir ancak mafik (demir açısından zengin) minerallerinin diğer demir oksitlere ve hidroksitlere oksitlenmesi nedeniyle hızlıca kahverengi veya pas kırmızısına dönüşmektedir.
Doğada volkanik kayaç gurubunu teşkil eden, çok geniş lav akıntıları yayılımı olan ülkemizde özellikle Diyarbakır yöresindeki 80 m. kalınlığında 10000 km2 lik bir alana yayılmış bulunan Bazalt taşı gözenekli ve gözeneksiz olarak iki gruba ayrılmaktadır.
Lav taşı diğer bilinen adıyla bazalt taşı, antik dönemden bugüne kadar ulaşmış özellikle nazardan ve savaştan koruyacak ruhsal ve duygusal dengeyi sağlar. Zihinsel ve fiziksel olarak enerji kaynağıdır. İnsana enerji verir, strese karşı savaşır. Huzur ve dinginlik hissi vererek vücudu arındıran değerli bir taştır.
Bazalt taşı özellikleri deyince ilk akla gelen bazalt taşının siyah rengi ve ağır dokusudur. Bu ağır dokusu sebebi ile birçok yapı malzemesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu bazalt taşları su geçirmezdir.
Elbette granit tencerelerin ömrü, her ne kadar çelik tencerelere göre daha kısa olsa da size uzun yıllar hizmet edecek kadar yeterli düzeydedir. Bir çelik tencere en az 30 yıl kullanılabilirken granit tencerelerde bu ömür yaklaşık 10 ile 15 yıl arasındadır.
Doğal taş olma özelliğine sahip olan granit taşı mutfak tezgahlarında daha çok tercih edilmektedir. Bakteri barındırmama özelliğine sahiptir ve bu sayede son derece hijyeniktir. Ankara granit mermer tercihinde bulunanlar için geniş çeşitlilik ve model sunmaktadır.
Granit Tencereler ve Tavaların Özellikleri
Yüksek ısı ile kullanılabilir. Çaba harcayarak yaptığınız yemek, granit tencere ya da tavaya yapışmaz. Yapışmayan yemekler granit tencere ve tavadan kolayca temizlenir. Yüksek ısı ile granit tava ve tencerede yemek pişirdiğinizde yemeğe kurşun kadmiyum ve PFA maddesi karışmaz.
Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı
Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri