Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir. Oda sıcaklığında ise bakteri üremeye başlar ve süt bozulmaya çok uygun hale gelir.
Kaynatılmış süt buzdolabında 2 gün saklanabilir. Ancak dolaba koymadan önce soğumasını bekleyin.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin. Süt tamamen soğuduğunda, kavanozları buzdolabına kaldırın.
Sıcakta ve açık ortamda kaldığında ise hem ambalajı açılmış uzun ömürlü sütte hem de kaynatılmış sütte bakteriler hızla çoğalarak sütün bozulmasına sebep oluyor. Bu yüzden ambalajı açılmış sütün ve kaynatılmış sütün buzdolabında saklanması ve en fazla 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
İnek Sütü Kaç Gün Dayanır? Çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak saklama şartları uygun değilse bu süre 1 güne kadar düşebiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapatılmış bir cam şişe veya plastik şişede buzdolabında saklamanızı öneriyoruz.
Kısık ateşte kaynatılan bozuk süt, dipte çökme ve topaklanma yapar. Bu durumda süt tüketilmemelidir. Sütün kesilmesi uzun süre bekletilmesinden ya da yanlış kaynatılmasından kaynaklanabilir.
Kaynatılmış süt buzdolabında en az 2 gün saklana bilinir. Tabi ki kaynatılmış sütün soğumasını beklemek gerekir hemen buzdolabına konulması sütün bozulmasına neden olmaktadır. Alınan süt hemen kullanılmayacak ise ağzını sıkıca kapattığınız bir kap ile dolabınız da 1 gün bekletmenizde sakınca yoktur.
Sütün ağzı açıldıktan sonra kalan ömrü 3-4 gündür. Bu yüzden sütü açtıktan sonra en fazla 4 gün içinde tüketmek gerekir. Çiğ süt ise, ne soğuk ne de sıcak bir ortamda bırakılmamalıdır.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
Beyaz renkte olan süt, bozulmaya başlamasıyla birlikte sarılaşmaya başlar. Bozulma sürecinde bekleme süresi uzadıkça süt mavimsi ve kırmızımsı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde köpükler oluşmaya başlar. Sütün bozulması ile tadı ekşimeye veya acılaşmaya başlar.
Sütün bozulup bozulmadığını aşağıdaki belirtilere dikkat ederek anlayabilirsiniz. Bekleyen sütte birdenbire kendiliğinden köpük oluşuyorsa, Marketten alınan UHT sütlerin ambalajlarında bombe bulunuyorsa süt hava almış demektir. Bu sütü tüketmek biraz tehlikeli olabilir.
Çiğ sütü de taze haliyle ve kısa sürede tüketmeniz sağlığınız için faydalı olacaktır. Sütçüden alınan çiğ sütü kaynattıktan sonra 3 gün içinde tüketmeye çalışın. Eğer buzdolabında muhafaza ederseniz bu süt size 3 gün yetecektir. Oda sıcaklığında ise bakteri üremeye başlar ve süt bozulmaya çok uygun hale gelir.
Bozuk süt içilirse gıda zehirlenmeleri ya da bağırsaklarda ağır enfeksiyonlar görülebilir. Bozuk süt herhangi bir tarifin içinde kullanıldıysa da tehlikelidir. Örneğin kek veya kurabiye yapımında kullanılan bozuk süt, mide bulantısı, zehirlenme, baş dönmesi gibi yan etkilere yol açabilir.
Biberona konmuş ve bir miktarı içilmiş sütün artık saklanmaması gerekir ve en geç 2 saate bitirilemiyorsa atılmalıdır. Temiz sağılan süt 2 gün içinde buzdolabında, yani 2-8 derecede bozulmadan saklanabilir. Sağdığınız süt 25 derecenin altındaki oda ısısında 4 saat kalabilir.
Ilık su içerisinde çözdürülüp ısıtılan süt 30 dakika ila 1 saat içerisinde kullanılmalıdır.
Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir. Özetle sütü yoğurt için kaynatmalı ve ilk ısı geçtiğinde henüz sütünüz ılıkken mayayı eklemeniz gerekmektedir.
Evde sıcaklık ve süre kontrolü olmadan yapılan kaynatma işlemi süt proteinlerinin de besin değerinin düşmesine ve çok kaynatmaya dayalı olarak sağlık açısından olumsuz olabilecek (Maillard reaksiyon ürünleri) protein yapıların oluşmasına neden olabilir.
Kesilmiş sütten peynir yapmak en çok tercih edilen değerlendirme yöntemidir. Kesilen sütün içine biraz limon sıkarak kaynatmaya devam edin. Böylece peynire dönüşmesi mümkün olacaktır. Peynir altı suyunu süzün dökmeyin, çünkü bu su oldukça faydalıdır.
Uzun süre bekletilen sütlerde topaklaşma ve oluşan bu topakların bir çökelti oluşturması görülür. Sütün kesilmesi olarak adlandırılan bu durum genellikle çiğ sütte görülür. Sütün kesilmesini sağlayan şey ise süt içerisinde bulunan bir bakteri çeşididir.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
Süt kaynadıktan sonra altını kısın ve 15-20 dakika kısık ateşte, kaynamadan sıcaklığını koruyarak pişirmeye devam edin. Kaynattığınız sütü mayalamak istediğiniz kaba aktarın. Kaytanıp, ılınmaya bıraktığınız sütü mayalama ısısı için sık sık kontrol edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri