Patlamış mısır, öte yandan B kompleks vitaminleri ve E vitamini ile bağırsak kaslarının peristaltik hareketlerini yumuşatır, sindirim sistemini sağlıklı tutacak olan sindirim sıvılarının salgılanmasını uyarır.
Patlamış mısır, çoğu atıştırmalığa göre lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğini göz önüne alırsak, bilinenin aksine kilo yapmadığını ve zararlı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak fazla yağ ile hazırlanmadığı sürece.
Mısır, kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri de sağlar ve kansızlığın en önemli sebeplerinden biri olan demir eksikliğini gidermede önemli rol oynar. Enerjiyi artırır: Mısır kısa ve uzun vadede enerji verir. Mısır ayrıca beyin ve sinir sistemi sağlığını korumak için de oldukça önemlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Püskülün bileşiminde karbonhidratlar, potasyum, sodyum ve kalsiyum tuzları vardır. İdrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılırlar.”
Sonuç: Patlamış mısır yemek aslında gerçekten sağlıklı
Bazı insanlar onu zararlı bir abur cubur olarak görüyor ama aslında öyle değil. İçinde bol bol besin lifi bulunuyor, patlayınca işin içine biraz yağ girse de kalori olarak epey düşük. Aynı zamanda hacimli de bir yiyecek olduğundan insanın tokluk hissini artırıyor.
Yağsız ve tussuz olarak tüketilmeli
Kilo vermek için yağsız ve tuzsuz patlamış mısır tüketilmesinin önerildiğine dikkat çeken İpek, şunları söyledi: "Her gün düzenli olarak bir kâse kadar yağsız ve tuzsuz patlamış mısır tüketilebilir.
Patlamış mısır zararlı mı yoksa söylenenlerin aksine zayıflamaya yardımcı mı oluyor?" Patlamış mısır, atıştırmalık yiyeceklerin çoğuna kıyasla lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Yani söylendiği gibi kilo yapmaz ve zararlı değildir.
İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir. Sindirim sistemini harekete geçirebilir. Bu sebeple en iyi atıştırmalıklardan biri olarak bilinmektedir.
Artısı: Kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Yüksek lif oranı, nispeten düşük kalorisi ve porsiyon hacmi, patlamış mısırı sağlıklı atıştırmalıklardan birisi yapıyor. Doğru tekniklerle pişirilmiş patlamış mısırın bir bardağı 30 kalori içeriyor.
Bazı çalışmalara göre yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıdalar yüksek tansiyon ile ilişkilidir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu günümüzde hazır tatlılarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Diyabet hastaları üzerinde yapılan çalışmalarda da şekerli besinlerin tansiyonu arttırdığına dair kanıtlar elde edilmiştir.
Mısır kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmemesi genelde önerilir. Aynı zamanda mısır fazla tüketildiği zaman bağırsaklarda gaz yapıyor.
Mısırın içerisinde bol miktarda C vitamini, K vitamini, çinko, potasyum, demir ve bakır bulunduğundan vücuda çok çeşitli yararlar sağlayabilir. Tıpkı kiraz sapı çayı gibi mısır püskülü çayının da idrar söktürücü özellikte olduğu dile getirilir.
Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir. Eğer mısır yedikten sonra mide ağrısı, şişkinlik, sindirim problemleri yaşıyorsanız aslında mısır size dokunmuyordur.
Mısır ayrıca vücudun hastalıklardan korunması için gerekli olan doğal bir antioksidan olan E vitamini bakımından da zengindir.
Diyet beslenmeye göre hazırlanan patlamış mısırlar, hafif bir ara öğün tercihi olabilir. Genel bir alışkanlıktır ki patlamış mısır olan keyif masalarında asitli içecekler, cips türleri ve kuru yemiş tabakları da yer alır. Maç izlerken veya film izlerken bu yiyeceklerin nasıl bittiği anlaşılmaz.
Gaz ve Şişkinlik Yapar. Mısırda bol miktarda nişasta bulunur ve onu tükettiğiniz zaman nişasta kalın bağırsakta parçalanır ve bu esnada oldukça fazla gaz çıkar. Bu yüzden çok mısır tükettikten sonra gaz problemleri yaşayabilirsiniz.
Ayrıca içerisinde; kalsiyum, bakır, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko, B6, A, E ve K Vitaminleri, folat, niasin, folat, riboflavin, tiamin ve pantotenik asit barındırır.
Ama öte yandan yağsız ve tuzsuz patlamış mısır oldukça sağlıklı. Lif açısından çok zengin. Birçok sebze-meyveden daha fazla antioksidan içeriyor ve bu antioksidanlar hasar görmüş hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynuyor. Bu özelliği sayesinde kanser önleyici bir besin olduğu iddia ediliyor.
Tuz, şeker, aroma veya yağ eklenmemiş iyi hazırlanmış patlamış mısır, kalp kası fonksiyonunu iyileştirebilen ve sağlığı geliştirebilen bir besindir. Bunun nedeni iyi miktarda lif, protein, çeşitli vitaminler ve mineraller içermesidir. Ayrıca yağ ve şeker oranı düşüktür ve hiç kolesterol içermez.
Mısır gevrekleri içeriğindeki şeker ve çıtır çıtır oluşunun verdiği haz hissi nedeniyle bağımlılık yapan besinlerden.
Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD'de yapılan araştırmada, patlamış mısırın içinde meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan “polyphenol” antioksidan maddesine rastlandı. Bu madde kalp hastalıkları, kanser ve diğer hastalıklarla mücadeleye, vücudun direncini artırması açısından yardımcı olmasıyla biliniyor.
Hazır olarak satılan patlamış mısır genel olarak yüksek miktarda tuz veya sodyum içerir. Gereğinden fazla sodyum tüketmek, yüksek tansiyona neden olabilir ve diğer sağlık problemlerine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri