Cevap, basit değildir. Mısır patlatmakta kullanılan mısır türü, asla bir GDO bombası değildir.
Mısır Şurubu GDO' lu maddeler içerir.
Dört büyüklere dikkat etmek gerekir. Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola, Pamuk ve bunların bulunduğu gıda ürünleridir. GDO' suz etiketi taşımadığı sürece dört büyüklerden herhangi birini içeren dondurulmuş gıdalardan uzak durmak gerekir.
Patlamış mısır, çoğu atıştırmalığa göre lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Patlamış mısırın bu özelliğini göz önüne alırsak, bilinenin aksine kilo yapmadığını ve zararlı olmadığını söyleyebiliriz.
Patlamış mısır, cin mısır (Zea mays everta) tanelerinin ısı etkisiyle patlayarak şişmesi sonucu elde edilen ve çerez olarak yenen bir yiyecektir. Bir su bardağı 8 grama denk gelir.
Her bir mısır tanesinin içerisinde az miktarda su bulunur. Çekirdekler ısıtıldığında su buharlaşır ve içerisindeki nişasta yapışkan bir hal alır. Yüksek baskı altındayken nişasta bir anda kabuğu deler ve mısır tanesinin kabuğundan dışarı fışkırır. Ardından hızlıca soğuduğunda bildiğimiz patlamış mısır şeklini alır.
İlgili 30 soru bulundu
Koçan püskülleri çabuk kurur. Bu nedenle püskü içerisinde polen tozlarının çimlenip tüpte ilerlemesini sağlayacak yeteri kadar rutubeti bulamaz. Polen keseleri kuruduğundan polenleri dışarıya çıkaramaz veya polenler kendi canlılıklarını kaybederler. Bunun sonucu olarak da koçanda tane bağlama oranı azdır.
Eğer tuzlu ve yağlı şekilde patlamış mısır yerseniz, bunu da alışkanlık haline getirirseniz zamanla vücudunuzda ödem ve yağ birikecektir. Patlamış mısırı vicdan ve gönül rahatlığı ile yemek için; tuzsuz ve yağsız pişirmelisiniz.
Yağsız ve tuzsuz yapılan patlamış mısır B ve E vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin haline gelecektir. Tuz ve yağ oranı arttıkça besin değeri düşecektir. Patlamış mısır kötü kolesterol ile savaşır ve kalp sağlığınızı korur. Ölçülü ve sağlıklı şekilde tüketilen patlamış mısır, kan şekerini düzenler.
Patlamış mısır, atıştırmalık yiyeceklerin çoğuna kıyasla lif açısından yüksek, kalori açısından ise düşüktür. Yani söylendiği gibi kilo yapmaz ve zararlı değildir.
– Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. – Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar.
Ayrıca yağ ve şeker oranı düşüktür ve hiç kolesterol içermez. Beslenme uzmanlarına göre yağsız yapılan patlamış mısır çok sağlıklıdır. Mısır patlatmanın bu yöntemi, mısır tanelerini ocakta veya mikrodalgada ısıtma ile yapılabilir.
Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek, soğuk tahıllar, esmer pirinç ve yabani pirinç ile patlamış mısır ise, hemoroide iyi gelen en önemli tam tahıllardır ve aynı zamanda da güçlü birer lif kaynağıdırlar.
2. “GDOsuz” etiketi arayın.
Örneğin etiketlerde “GDO'suz” ve “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kullanılmadan Üretilmiştir” yazabilir. Bazı ürünlerde ise sadece tek bir riskli içeriğin, örneğin “soya lesitin”in, GDO'suz olduğu belirtilir.
Açıklama. Cin Mısır Patlatmalık GDO'suz Mısır , köylümüzün geleneksel yöntemler ile yetiştirdiği yerli doğal mısırın taneleridir.
GDO'lu ürünlerin yüzde 99'u soya, mısır, pamuk ve kanoladan oluşmaktadır. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, tütün ve şeker pancarı gibi bitkiler de GDO'lu olarak üretilmektedir. Ahududu, karpuz, biber, kavun, ananas gibi ürünlerde ise çalışmalar devam etmektedir.
Yağsız ve tussuz olarak tüketilmeli
Kilo vermek için yağsız ve tuzsuz patlamış mısır tüketilmesinin önerildiğine dikkat çeken İpek, şunları söyledi: "Her gün düzenli olarak bir kâse kadar yağsız ve tuzsuz patlamış mısır tüketilebilir.
Kilo verme süresinde 1-2 su bardağı ile sınırlı tutularak tüketilebilir ve ayrıca yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissini artırarak günlük kalori alımını da azaltabilir. Ancak paketli veya hazır patlamış mısırlar daha yüksek kalori ve yağ içerir.
Artısı: Kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Yüksek lif oranı, nispeten düşük kalorisi ve porsiyon hacmi, patlamış mısırı sağlıklı atıştırmalıklardan birisi yapıyor. Doğru tekniklerle pişirilmiş patlamış mısırın bir bardağı 30 kalori içeriyor.
Mısır gevrekleri içeriğindeki şeker ve çıtır çıtır oluşunun verdiği haz hissi nedeniyle bağımlılık yapan besinlerden.
Patlamış mısır özellikle sindirim sistemine iyi gelecek çok önemli vitamin ve mineraller barındırır. Sindirim sistemini canlı tutmak suretiyle aynı zamanda kabızlığı önleme konusunda etkilidir.
Elektronik sigaranın zararlı etkilerden bir tanesi de 'patlamış mısır hastalığı' olarak bilinen “bronşiolitis obliterans”dır. Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir.
İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir. Eğer püsküller sık ise bu mısırın taze olduğunu anlamına gelir. Taze ve organik olan mısırın taneleri seyrek olmalıdır. Mısırın tanesine elinizle bastırdığınızda dağılıyorsa bu da mısırın daha taze olduğuna işarettir.
Arzum Airtasty Airfryer üründe mısır patlatılmaz.
Mısır patlatmanın püf noktaları
Ocak üzerinde tencerede ya da tavada mısır patlatmak için mutlaka ince tabanlı tencere ve tavalar tercih etmelisiniz. Çünkü kalın tabanlı tencereler geç ısınıp geç soğuduğundan patlattığınız mısırların yanmasına neden olacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri