Kendi kendine iyileşmeyen ya da tedavi edilmeyen kulak zarı delinmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kulak zarı, yırtılma sonrası 3-6 ay içerisinde iyileşmezse işitme kaybına neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir ve deliğin kapanması ile sorun ortadan kalkar.
Kulak zarı delinmesi, ani ve şiddetli bir ağrıya neden olur. Bunu bazen kulakta kanama, işitme kaybı ve kulak çınlaması takip eder. İşitme kaybı, kemikçik zinciri bozulduysa veya iç kulak yaralandıysa daha şiddetlidir. İç kulağın yaralanması vertigoya (baş dönmesi) da sebep olabilir.
Kulak zarındaki delik küçükse ve travmaya bağlı gelişmişse delik üzerine ince kağıt veya silikon yerleştirilerek delik onarılabilir. Bu yöntemlerle kapanmayan veya büyük kulak zarı deliklerinde ameliyat gerekir. Kulak zarının onarılmasında temel prensip, kulak zarının bir doku yaması ile kapatılmasıdır.
Erken dönemdeki kulak zarı delinmeleri kendiliğinden iyileşerek kapanabilir. Ancak süre 3 ayı geçmişse kendiliğinden kapanmayacağından kulak zarının miringoplasti adı verilen ameliyatla tamir edilmesi gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Serümen korumayınca dış kulak yolu tahriş olup iltihaplanır, şiddetli ağrı yapar ki(yüzücü kulağı) kulak burun boğazın acillerindendir. Kulak zarı delik olanlar, kulağında iltihaplı akıntı olanlar kesinlikle su kaçırmamalı(su geçirmeyen tıkaç kullanmalı) hatta ıslak parmakla bile kulak yoluna dokunmamalıdır.
İşitme azlığı ve akıntıyla kendini belli ediyor
Nasıl ki evimizdeki pencere açık olduğu zaman dışardan tozlar, mikroplar içeri girer; kulak zarı da delik olduğu zaman dışardaki mikroplar beyine ve iç kulağa yayılıp; menenjit, beyin iltihabı gibi ciddi, ölümcül sorunlara neden olabilir.
Kulak zarında oluşan delinme genellikle ilaçla tedavi edilmeye çalışılır. Ayrıca kâğıt kapama ile yama yapmak da tercih edilen bir başka yöntemdir. İlaçlar çoğu zaman akıntıyı durdurmak için yeterli olur. Delinmenin tam olarak kapanabilmesi için yama uygulamasının birkaç defa tekrarlanması gerekebilir.
Kulak zarında belli bir doku kaybı olduysa onarım yavaşlar. Bir de ani gelişen kulak zarı veya orta kulak enfeksiyonlarına bağlı oluşan kulak zarı deliklikleri, uygun antibiyotik tedavisiyle genellikle 1 haftada kapanır.
Bazı kimseler kulak zarının delik olduğundan haberdar olmayabilirler. Eğer kulak zarı delik ise, bu kullanılacak damlalar geri dönüşü olmayan işitme kayıplarına yol açabilir, uygun biçimde kullanılmazsa enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
Ayrıca kulak zarınızda delik varsa ve kulağınıza su kaçmış ise bu su orta kulağa girer ve ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünmelisiniz.
Bu kulak duymasını etkileyebiliyor hatta enfeksiyona bile neden olabiliyor. Aynı zamanda bu travma istemsiz olarak, daha ileri giderek kulak zarı bölgesinde zararlar oluşturabiliyor". Kulak çöpünü, hatta farklı maddelerle kulağın temizlenmesinin zarı rahatlıkla zedeleyebileceğini vurgulayan Doç.
Kulak zarı yırtılması, delinmesi veya patlaması olarak adlandırılan bu durum zarın işlevini yitirmesine neden olur. Böylece iç kulak dışarıdan gelebilecek bakterilere ve mikroplara karşı daha savunmasız bir hale gelir. Ayrıca, kulak zarı patlamış hastalarda geçici işitme kaybı görülebilmektedir.
Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere bağlı olarak 1-3 saat arası sürebilmektedir. Kulak çevresinde bulunan kas kılıfı (fasya) ve kıkırdak gibi dokulardan faydalanılarak kulak zarındaki delik onarılır. Ameliyat sonrasında şiddetli ağrı olmamaktadır, basit ağrı kesiciler yeterli olmaktadır.
Kulak Zarı: orta kulağı dış kulaktan ayıran yaklaşık 1 cm çaplı yapıdır. Orta Kulak Boşluğu: orta kulak boşluğu içerisinde çekiç, örs ve üzengi kemikleri bulunur. Orta kulak östaki borusu ile havalanır. Östaki borusu: orta kulak boşluğu ile geniz arasında yerleşmiş yaklaşık 3.5 cm uzunluğunda bir yapıdır.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Hayır, travma sonucu gelişen ve kulak zarında sadece yırtılmaya neden olan olaylarda kulak zarı genellikle 4-7 günde kendiliğinden kapanır. Kulak zarında belli bir doku kaybı olduysa onarım yavaşlar.
Kulak zarı yırtığının tamiri kulak zarı ameliyatı ile mümkün olmaktadır. Kulak zarı ameliyatı sırasında yeni zar kişinin kendi vücudunda yer alan kulağın arka tarafındaki kasın üzerinden alınarak oluşturulur. Başka bir deyişle kulak zarı tamirinde yapay zar kullanılması söz konusu değildir.
Operasyon gerçekleştirildikten sonra ilk 15 gün boyunca hastanın kesinlikle ağır kaldırmaması gerekmektedir. 2 ay boyunca ise kulağa su kaçırılmaması önerilmektedir. Bunun içinse kulak vazelinli pamuk ya da tampon yardımı ile korunabilmektedir. Bu önerilenler uygulandığında hastanın iyileşme süreci kısalabilmektedir.
Çeşitli nedenlerle delinen kulak zarı genellikle 6 hafta içinde kendi kendini onarır. Ancak bu sürede düzelmeyen ya da tedaviye cevap vermeyen kulak zarı Miringoplasti adı verilen ameliyatla tedavi edilir.
Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir. İşitme cihazlarına uyumu düşürebilmektedir. Ayrıca işitme cihazı arızalarının% 60-80'inin nedeni olduğu tahmin edilmektedir.
Kulak kiri, her insan tarafından farklı miktarlarda salgılanır. Sarıya yakın bir renkte salgılanan bu sıvı, dışarıdan gelen toz ve mikroorganizmalarla temas eder ve bu durum sonucunda kulak kiri sertleşmesi oluşur. Kulağın yapısı gereği, sertleşen ve katılaşan kulak kiri yavaş yavaş kulak dışına doğru atılır.
Kepçe kulak ameliyatı sırasında yapılan kesiler, genellikle kulak arkasında veya kulak kıvrımında yapılır. Ameliyat sonrası dönemde, bu kesilerin iyileşmesi ve izlerin belirginliği zamanla azalır. İzlerin belirginliği, kişinin cilt tipine, iyileşme sürecine ve cerrahi tekniğe bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Timpanoplasti ameliyatı, kulak zarı delinmesi vakalarında ve kronik orta kulak rahatsızlıklarında uygulanmaktadır. En kısa haliyle açıklamak gerekirse timpanoplasti ameliyatında kulak zarı ile orta kulakta bulunan işitme sistemi onarılıp mevcutsa da iltihabın temizlenmesi işlemleri gerçekleştirilir.
Tecrübeli ellerde 45 dakika gibi kısa bir zamanda zar tamiri yapılabiliyor. Dikiş, sargı tampon olmadığı için hastanın ağrısı neredeyse hiç olmuyor ve yaklaşık 2 gün gibi çok kısa zamanda normal hayatına dönebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri