Afyonkarahisar'a özgü bir yemektir.
Afyonkarahisar. Gaziantep ve Hatay'ın ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın yöresel lezzeti patlıcan böreği, yapılışının zahmetli olmasının yanı sıra içerisinde hamur bulunmamasıyla dikkati çekiyor.
Patlıcan Böreği (Macir Böreği) Tarifi İçin Malzemeler
İç Harcı için; 5-6 adet patlıcan. 5-6 adet yeşil biber. 5 adet orta boy domates.
Kırımızı biberi ve yeşil biberi ince kıyım doğrayalım. Domatesi küçük küpler halinde doğrayalım. Bir tavaya sıvı yağ ilave edelim, içine önce soğanı, sonra biberleri ve domatesi ilave ederek kavuralım. Salçayı ilave edelim, baharatları ilave edelim, suyu süzülmüş patlıcanları ilave edelim.
İlgili 43 soru bulundu
İç Harcı İçin:
3yemek kaşığısıvı yağ 1adetsoğan. 2adetyeşil biber.
Üzerine yumurta, yoğurt ve yağdan oluşan karışımı sürün.
Diğer tarafta böreğin sosu için; bir kase içine 1 çay bardağı zeytinyağı dökün. Zeytinyağının üzerine yarım çay bardağı su ve 1 yemek kaşığı sirke ekleyin. Ardından sosa 2 yemek kaşığı un koyun. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar sosu iyice karıştırın.
İç harcı kıyma, dışı ise galeta unu ile kaplanan avcı böreği, Çanakkale yöresine ait bir tariftir.
Yöresel tatlarıyla ünlü olan Hatay mutfağının en sevilen tariflerinden biri de tatlılarının dışımda Kaytaz böreğidir. Kaytaz böreğinin yapımı oldukça kolay olmakla beraber bireyin severek tüketebileceği ve misafirlerine ikram edebileceği bir tariftir.
Kastamonu ve Artvin yöreleri ile özdeşleşen fincan böreği, çay saatlerinde tüketilen bir börek çeşididir. İç harcı pazı ve beyaz peynir ile doldurulduktan sonra, tavada kızartılır. Küçük porsiyonlar halinde servis edilen fincan böreğini, isteğe dereotu, maydanoz ve ıspanak ile zenginleştirebilirsiniz.
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
Bolu'nun yöresel tatlarından alt-üst böreği.
Yufkanın geniş kısmına bir çorba kaşığı kadar iç harçtan konulur. Yufkanın yanları içe doğru katlanır ve sarılır. 📌Eğer buzlukta sağlayacaksınız sarma işlemi bittikten sonra saklama kabına alıp buzluğa atabilirsiniz.
Karabiber, pul biber, tuz.
Patlıcanlı Börek Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 142 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 150 gramlık miktarında Patlıcanlı Börek 213 kalori bulunmaktadır.
2 - Kabaran Börekler İçin : Soda ve Yumurta
Yufkadan hazırladığınız börekleri, fırına vermeden önce sade soda ve yumurtadan oluşan bir karışımı sürmeniz, böreklerinizi hem yumuşak hem de aynı zamanda çok daha kabarmış yapacaktır.
-- Böreğin üzerinin kurumaması için yufkaların arasına sürdüğünüz yağ, süt sosunu en son böreğin üzerine de sürün. Hatta bu şekilde üzerini streç filmle kapatıp bir gece buzdolabında dinlendirmek yufkaların sosu iyice çekmesini sağlayacaktır. Bu şekilde yumuşayan yufkalar kurumadan pişecektir.
Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
Böreğin özelliği olarak kıymalı harcı çiğden konuluyor. İncecik açılmış hamurun içerisine konup kızgın yağda hızlı bir şekilde pişiyor. Hamuru yağda kızartırken yaşanılan en büyük sorun ise çok yağ çekiyor olması. Bunun önüne geçmek için hamurun içerisine sirke koyuyor hem de kabarmasını sağlıyoruz.
Son olarak hamur katlarına kullandığımız yağdan arta kalanını böreğin üzerine sürebilir veya hiçbir şey sürmeden de böreği pişirebilirsiniz. Böreğimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında yaklaşık 1 saat kadar pişmeye bırakalım. Nar gibi kızaran çıtır çıtır Arnavut böreğimiz artık servise hazır.
Tarifte üzüm veya elma sirkesi kullanabilirsiniz. Kullanacağınız yufkaların taze günlük yufka olmasına özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri