Patlıcan Çığırtma (Bergama Yöresi )
Kırşehir Çullaması 01.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Patlıcan çullama; közlenmiş patlıcan, soğan, domates ve biberin bir arada pişirilerek hazırlandığı, Amasya yöresine ait, pratik ve çok lezzetli bir yemektir.
Bergama, tarih ve arkeoloji tutkunları kadar lezzet tutkunlarını da kendisine çekiyor. Tulum peyniri, çam fıstığı, zeytin ve zeytinyağı ile meşhur olan Bergama'nın en bilinen yöresel lezzeti ise bölgede yetişen ince ve uzun patlıcanlardan yapılan "Çığırtma" yemeği.
Bir kabın içerisinde yumurta, tuz, kabartma tozu ve yoğurt çırpılır. Karışım kek hamuru kıvamına gelecek kadar karıştırılır. Bu arada su, şeker-limon suyu ile şerbeti yapılır. Daha sonra kesilmiş bastıklar hazırlanan yumurtalı karışıma batırılıp kızgın yağda kızartılır.
İlgili 29 soru bulundu
Erzurum mutfağının sevilen tariflerinden biri olan dut çullaması, özellikle soğuk kış günlerinde sık sık tüketilir. Kuru dut ve yumurta ile hazırlanan bu tatlı, Erzurum ve çevresindeki illerde büyük bir ilgi görür. Malzemeler hazırsa, Erzurum usulü dut çullaması tarifine geçebiliriz.
Çullama Köftesi (Afyon Usulü)
Bergama mutfağında adını sıkça duyabileceğiniz lezzetlerin başında çığırtma gelmektedir. Zeytinyağlı bir tür patlıcan kızartma olan çığırtma, özellikle yaz aylarının favorisidir. Adını çok fazla yerde duyamayacağınız nohut böreği de burada oldukça meşhurdur.
Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.
Bergama, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında Dikili, güneybatısında Ege Denizi bulunmaktadır.
Dutları saplarından ayıklayıp üzerlerini geçecek kadar sıcak suda 5 dakika bekletelim. Tavaya tereyağını koyup eritelim ve suyunu süzdüğümüz dutları ekleyip 3 dakika kadar kavurup toz şekeri ekleyelim. Bir iki kez çevirdikten sonra ayrı bir kasede çırptığımız yumurtayı ekleyelim. Yumurta pişince dut çullamamız hazır.
Patlıcanın en iyi tamamlayıcısıı mutlaka sade pirinç pilavıdır. Patlıcan yemeğinizin yanında ya da pilavın üzerinde servis edebilirsiniz. Pirinç pilavı tercih etmek istemeyenler patlıcan yemeğinin yanında bulgur pilavını deneyebilir. Bulgur pilavını sebzeli ya da sade olarak hazırlayabilirsiniz.
Un ile et suyu bir kapta çırpılır, tuz atılır. Bulamaç haline gelir. Tencerede haşlanmış et parçaları da katılarak sürekli karıştırmak suretiyle pişirilir. Muhallebi kıvamından biraz daha sulu hale gelince ateşten indirilir.
Bulgur, sarımsak, yoğurt ve tereyağı ile yapılan Pıçık yemeği, bilinmeyen ve artık eskilerde kalmış bir tarif. Ama bunun tadını bilen ev hanımları, halen bile zaman olduğunda bu yemeği yapıyorlar.
Piçik (Güneydoğu Anadolu Yöresi ) - Nefis Yemek Tarifleri.
301 yılında Pergamon yöresini ele geçiren Makedonyalı Komutan Lysimachos krallığını ilan etmiş ve ganimetini Kale'de tutması için Philetairos adlı subayı görevlendirmiştir. M.Ö. 282 yılında isyan çıkaran Philetairos yönetime el koymuş ve yaklaşık 150 yıl sürecek olan Bergama Krallığı'nın temelleri atılmıştır.
Yy.'a kadar gitmektedir. Pausanias; Bergama'nın Andromaque'nin oğlu kahraman Pergamus tarafından kurulduğunu söyler. Başka bir kaynakta ise Pergamon'un efsanevi kurucusu olarak Herakles'in oğlu Telephos gösterilmektedir. Antik metinlerde Pergamon adı ilk defa Ksenophon'un 'Onbinlerin Dönüşü' adlı eserinde geçmektedir.
Birçok şey bozulmadan ve estetik duygusunu koruyarak, çocukluğumuzdaki gibi yaşamaya devam ediyor. Bergama'nın nüfus 100 bini aştığından, biz daha çok şehirleşmiş bir ilçenin kenarında bir antik kent bulacağımızı sanıyorduk.
Gaziantep yöresinin en meşhur lezzetlerinden…
Soma ilçesinde tadabileceğiniz, yöreye özgü yemekler, arasından başta gelenleri; Keşkeş, Manisa Kebabı, Kulak Çorbası, Kapama Mantı, Börülce Tarator, Şekerli Pide, Sinkonta, Mantar Tatlısı, Tahinli Ekmek, Kırkağaç Kavunu, Mesir Macunu, Sultan Çayı, Salihli Odun Köftesi, Sultaniye Üzümü, Bohça Kebabı, Kula Güveci, ...
Pergamon Krallığı veya Bergama Krallığı, (Yunanca:Βασίλειο της Περγάμου) Batı Anadolu'da başkent Pergamon (bugünkü Bergama) olmak üzere kurulmuş devlettir. Krallığın kurucusu I. Attalos, kuruluş tarihi de MÖ 241 yılı kabul edilmektedir.
Afyonkarahisar Mutfağına özgü et yemekleri arasında bütüm et, Afyon kebabı, dana tandır, dana kavurma, paça, duvaklı (hindi veya kaz) ilk sırada gelen yemeklerdir. İlin önemli gelir kaynaklarından olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelir.
iç anadolu bölgesinde (bkz: kırşehir) unun kavurulmasıyla yapılan ve tavuk etiyle servis edilen yemek türü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri