Güneydoğu Anadolu Mutfağı'nın en vazgeçilmez, en lezzetli ve en pratik yemeklerinden biri olan kuru patlıcan dolması zeytinyağlı ve etli seçenekleriyle de göz dolduruyor.
Patlıcan Dolması (Hatay Yöresi)
Tarihi. Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Eskiden dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan ilk malzeme biber, kabak gibi malzemeler değil, kıymaymış aslında. Kıyma ise Moğol İmparatorluğu zamanında yazılan bir yemek kitabında "Türk yemeği" olarak geçiyor, bu nedenle dolmanın da bir Türk yemeği olduğu kabul ediliyor.
Biber Dolması (Diyarbakır Yöresi) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Biber Dolması Malatya Yöresi - Nefis Yemek Tarifleri.
Ben Kale biberi diye bilinen etli biberden yaptım. Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştiği için bu isimle anılır. Kalelilerin biber kızartmasına "tatar" demesiyle süregelmiştir. "Tatar" ismiyle bizim buralarda meşhur olan, çok basit ve lezzetli bir tarif.
Dolma aslında bir Ermeni kelimesi ve Ermeni mutfağına ait bir yemektir.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Türkler ile gelmiştir, Farslar ile Yunanlar bir ara içli dışlıydı onların olsa büyük ihtimal Yunancadan geçerdi Farsçaya. Doğu mutfağının özellikle Siirt mutfağının bir yemeğidir dolma ve sarma.
Zeytinyağlı Dolma (Gaziantep'in Yöresel Yemeği)
Sivas'ın yöresel tatlarından Salatalık Dolması tarifi, Mutfağım programında...
Pırasa dolması... Görüntüsüyle yaprak sarmasına benzeyen pırasa dolması lezzetiyle de gönlünüzü fethedecek. Zonguldak mutfağına özgü bu tarifi denemek isterseniz, işte malzemeleri ve yapılışı...
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
antakya, antep, adana, mersin mutfaklarının en leziz yemeklerindendir. patlıcan, biber, kabak kurularının doldurulmasıyla yapılır. içi, etlisinde de zeytinyağlısında da biber salçası katılarak hazırlanan bir dolmadır.
Karaman bölgesine ait bir tarif olan domates dolması MasterChef programı ile birlikte araştırılmaya devam ediyor.
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Yunanlar kokoreci geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketirler. Herhangi bir zamanda da bulmak mümkündür. Çoğu Yunan tavernasında kokoreç bulunur. Gardouba (γαρδούμπα) veya gardoubakia (γαρδουμπάκια) Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir çeşididir.
Yaprak sarma Tokat ve Gümüşhane yörelerine aittir. Malzemeler: 250 gram taze yaprak. 2 adet orta boy kuru soğan.
Yalancı dolma Türk mutfağında et kullanmadan yapılan dolmalara verilen ad. Yalancı ve dolma sözcükleri Türkçeden Türkiye'nin birçok komşu ülkelerine de girmiştir. Örneğin, Suriye'de yaprak dolmasına Yalancı adı verilir. Yunancada yaprak dolmasının adı Dolmades'dir.
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
Kahramanmaraş ile özdeşleşmiştir. Aynı zamanda Kahramanmaraş adına da tescillenmiş, coğrafi işareti alınmış bir bitkimizdir. Kahramanmaraş'ta biberin geçmişi çok eskilere dayanır. Hangi ile gidersek gidelim, kime sorarsak soralım biber denilince aka ilk gelen Kahramanmaraş'tır.
Sivri biber, dolmalık biberden farklı olarak daha uzun ve daha etli olan bir türdür. Acı ve tatlı olmak üzere aynı bölgede yetişebilir. Ziraat bilimi açısından tatlısının veya acısının nasıl ve nerede yetişebileceği tam olarak çözülememiştir.Sivri biberin bilinen en eski tarihi 1700 yıl öncesine kadar gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri