Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Kızarmış patlıcanları kilitli poşete veya buzdolabı poşetine 1 pişirimlik olacak şekilde yerleştirin. Poşeti hava almayacak şekilde düğümledikten sonra üzerine tarihin yazılı olduğu etiket yapıştırın. Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya atın.
Ben patlıcanların yarısını karnıyarık olarak yarısını da normal kızartmalık olarak hazırladım. Biberleri de yıkayıp dilimleyelip hazırlayalım. Daha sonra kızgın yağda patlıcanları ve biberleri kızartalım. İyice soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya kaldıralım.
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Çok pişirmeyin dondurucudan çıktığında da tekrar pişeceği için biraz diri kalması önemli. Pişen patlıcanları tepsiye dökün soğutun. Soğuduktan sonra buz dolabı poşetlerine yiyeceğiniz miktarda pay edin dondurucuya yerleştirin.
Patlıcanı derin dondurucu ya da buzdolabı içerisinde saklamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Patlıcanlar, yemeklik olarak doğranıp direkt bir şekilde dondurucuya koyulmamalıdır. Bu şekilde yapmak, patlıcanların mevcut yemeklere kötü bir tat vermesine sebep olmaktadır.
Salçayı kavurduktan sonra dondurucudan çıkarttığınız 2 poşet patlıcanı, dışarıda çözülmesini asla beklemeden direk tencere içine koyun. Daha sonra yemeğinizin üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yarım su bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateş üzerinde 5-6 dakika pişmeye bırakın.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Bir tencereye yağ katın kızarınca biber ve soğanı katın kızarınca patlıcanları da ilave edin ve kavurun kavrulunca domatesleri de ilave edip pişince kavanozu kaynar suyla çalkalayın ve pişmekte olan patlıcanı kavanoza doldurup kapağını kapağını kapatıp çevirin ,24 saat bekletin sızarsa açıp kullanın sızmazsa düzeltip ...
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir.
Patlıcanları ve biberleri yıkamadan nemli bir bezle silelim. 2-3 yerinden bıçakla kesikler atıp fırın tepsisine dizelim. Közlenen malzemeleri ılıdığın da kabuklarını soyun, biberin çekirdeklerini de temizleyip tek seferde kullanabileceğiniz kadarını buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya yerleştirin.
Öncelikle buzluktan bir paket yazdan koyduğumuz közlenmiş biber ve patlıcanı çıkartıp 5 dakika bekletiyoruz, mikrodalga varsa 2 dakika kadar koyup çıkartabilirsiniz. Buzu tamamen çözülmeden tahta üzerinde dilimliyoruz, tavamıza 2 yemek kaşığı sıvı yağı ilave edip ocağa koyuyoruz.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Önceden ısıtılmış fırın mangal etkisi yaratacağı için patlıcanlarız daha güzel közlenecektir. Ardından pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine ya da fırın ızgarasının üzerine patlıcanları dizin. Bir yüzünü 15 dakika, diğer yüzünü de 15-20 dakika arası közleyin. İkinci yöntem ise mangalda patlıcan közleme.
Patlıcanları fırında közlemek yerine ocakta da közleyebilirsiniz. Bunun için yine patlıcanların üzerlerine çatal ile bir kaç delik açıp, orta ateşteki bir ocağın üzerinde, ara ara çevirerek de közleyebilirsiniz. Elinizin yanmaması için ocağın küçük bölümünü tercih ediniz.
Patlıcanın derin dondurucuda saklanma süresi 12 aydır. Derin dondurucuda sakladığınız patlıcanı, derin dondurucuya koyduğunuz tarihten itibaren 1 yıl boyunca tüketebilmeniz mümkün.
Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde dolmalıkları paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım. Kullanacağımız zaman bir kaç saat önceden çıkaralım ve buzu çözüldükten sonra kullanıma hazır. Afiyet olsun.
Elimizle biberleri iyice harmanlayalım. Tepsiye yayıp 200 derecelik fırında biberler hafif kavruluncaya kadar pişirelim. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine doldurup havasını alıp bağlayalım. Ve buzluğa yerleştirelim.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile yemeklik biberleri buzlukta üst üste yerleştirip, uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Biberlerin tepe kısımları kesilerek bardak şekline getirilir. İçleri boşaltılır ve yıkanır. Suyu süzülüp kuruyan biberler fotoğraftaki gibi iç içe gelecek şekilde yerleştirilir ve birer pişirim olacak şekilde poşetlenir. Derin dondurucuya kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri