Patlıcanın şekeri yükseltip yükseltmeyeceği ise halk arasında merak edilen bir sorudur. Patlıcanın uzmanlar tarafından şekeri yükselttiği kanıtlanmıştır.
Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir.
Tüketilme şekli olarak uzmanlar patlıcanın çiğ tüketimine kesinlikle izin vermemektedir. İçinde birçok maddeyi barındırdığı için zehirlenmelere yol açabilmektedir. Patlıcan közlenerek veya kızartılarak yendiği zaman zararlı bakteriler öleceği için zehirlenmeleri en aza indirir.
Diğer araştırmalar, patlıcan gibi gıdalarda bulunan polifenollerin, kan şekerinin düşmesine yardımcı olabilecek şekerin emilimini ve insülin sekresyonunu azaltabileceğini göstermektedir. Patlıcandaki polifenollerin, anti-kanser etkilerine sahip olduğu gösterilmiştir.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
İlgili 31 soru bulundu
Közlenmiş patlıcan ayrıca antioksidanlar, potasyum, potasyum, temel mineraller açısından da zengindir. Patlıcandaki elektrolit içeriği ayrıca felçlerin, yüksek tansiyonun ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunun artmasının önlenmesine yardımcı olur. Şeker hastaları közlenmiş şekilde patlıcanı rahatlıkla tüketebilirler.
Patlıcanın huzursuz ettiği başka ülkeler de var
Örneğin 16. yüzyıl İngiltere'sinde patlıcana bu özelliğinden dolayı "Mad Apple" (Deli Elma) deniyormuş ve hatta bu sebepten üretimi bir süre yasaklanmış. İtalya'da da patlıcanın insanları delirttiğine inanıldığı için ekimine sınırlama getirilmiş.
Patlıcanın uzmanlar tarafından şekeri yükselttiği kanıtlanmıştır. Bu yüzden şeker hastaları patlıcanı sık sık tüketmemelidirler.
Patatesi Sıcak Değil Soğuk Yiyin
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Kızarmış patates: Yağlı, kızarmış besinlerin fazla tüketimi hem kilo alımına hem de kan şekeri üzerinde büyük hasara yol açabilir. Cipsler, patates kızartması, donut gibi ağır karbonhidrat ve nişasta içeren besinler kan şekerinde ani yüksekliklere neden olduklarından diyabetikler için uygun değildir.
A, B ve C vitaminleri açısından son derece zengin bir sebze olan patlıcan, damar tıkanıklığına geçit vermiyor. Kolesterol seviyesini düşüren patlıcan ayrıca, kansızlık problemine de çare oluyor.
Kalp Sağlığını İyileştirebilir
Patlıcan, lif içerdiğinden kötü LDL kolesterolün varlığını azaltarak, iyi HDL kolesterol alımını teşvik eder. LDL kolesterol seviyesini azaltmak, kalp krizi, felç riskini azaltabilir. Aynı zamanda patlıcanda bulunan bioflavonoidler, kan basıncını düşürebilir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez. Ancak salatalıkta karbonhidrat bulunsa bile miktar olarak azdır ve nişastasızdır.
Araştırmalar, pırasanın içerdiği kükürt ve flavonoidlerle yüksek kan şekerini düşürmede iyi bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Yapısında bulunan yüksek lif içeriği sayesinde de kan şekerinin yükselmesine öğünlerde engel olur.
Bundan kaynaklı olarak tüketildiklerinde kan şekerini hızlıca yükseltirler. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ve kepekli makarna seçmek bu anlamda daha yararlı olacaktır.
Karotenoid ve flavonodiler bakımından zengin olan domates, kronik hastalıkların gelişmesine karşı iyi bir savaşçı, kolesterol ve şeker hastalığına neden olan etkenlerin yok edilmesinde yardımcıdır.
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Yapılan bazı çalışmalar, soğanın kan şekeri seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Yine şeker hastalarında yapılan bir çalışmada günde 100 gram çiğ soğan tüketiminin kan şekeri seviyelerinde önemli düşüş sağladığını ortaya koymuştur.
Köz tadının yakıştığı sebzeler saymakla bitmese de patlıcanı o lezzetler arasında ayrı bir yere koymak gerekebilir. Közlenmiş patlıcan salatası, yemek tariflerinden Ali nazik ve hünkar beğendi gibi ana yemekleriyle başlı başına bir lezzet patlaması yaşatır. Biraz da közlenmiş patlıcanın nasıl hazırlandığına değinelim.
Ayrıca, beyin fonksiyonları için çok faydalıdır. Patlıcanın sapları kaynatılıp içildiğinde hemoroid sorununu giderebilir. Patlıcanın çiğ ve aşırı miktarda tüketimi, zehirlenmeye yol açabilir. Ayrıca, içeriğindeki oksalat nedeniyle böbrek sorunu olan kişilerin kısıtlı miktarda patlıcan yemesi önerilir.
Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri