Patlıcan Hangi Mevsimde Yetişir? Patlıcan yaz ve sonbahar sebzesidir. Yani ılıman ve sıcak iklimlerde yetiştirilir.
3) Patlıcan
Türk mutfağında eşsiz bir yere sahip olan patlıcan, yaz mevsimi geldiğinde reyonlarda yerini alır. Kimi yörelerde yazın bol bol alınıp kurutulması da yapılır. Güneş altında bekleyerek kuruyan patlıcanlar kışın da sofralarda tüketilir. 100 gramlık bir patlıcan tükettiğinizde 24 kalori almış olacaksınız.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Patlıcan yaz sebzesi midir? Patlıcan yaz sebzeleri arasında bulunur. Tüm yaz mevsimi boyunca patlıcanın birçok farklı türünü pazarlarda, marketlerde bulabilirsiniz. Bunların yanında sonbahar ayı boyunca da sıcak iklimi olan yerlerde patlıcanın hasatı devam eder.
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.
İlgili 45 soru bulundu
Bir kültür bitkisi olan patlıcan ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise bir kaç yıllık ve ufak bir ağaç şeklinde büyür. Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak bilinse bile, Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır.
Fiziksel ve zihinsel gelişimleri için ek gıdalar Bebekler için önemli besinlerdir. Patlıcan ise bu ek gıdalardan biridir. Fakat, yüksek oranda nikotin içerdiğinden dolayı Bebeklere Patlıcan 2 yaşından önce verilmemesi gerek bir sebzedir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
İlkbaharda yetişen sebzeler: İlkbahar meyvelerinde olduğu kadar ilkbahar sebzeleri de çok fazla tüketilmektedir. Enginar, havuç, bakla, barbunya, patlıcan, kabak, domates ve bezelye ve gibi sebze çeşitleri yer almaktadır. Yaz mevsiminde yetişen meyveler: Özellikle yaz ayları geldiği zaman çok fazla su kaybederiz.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz. Hastalıkların daha çok görüldüğü kış mevsiminde bağışıklığınızı güçlü tutmak için beslenmenize daha çok dikkat etmelisiniz.
Genellikle yaz aylarında yetişen ve yaz sebzeleri erik, enginar, bezelye taze fasulye gibi sebzelerin türleridir. Yaz sebzeleri genellikle pişirilebilen sebzelerin türleridir. Bunun dışında salata yapılırken kullanılan marul, taze soğan gibi sebzelerin üretimi de yaz aylarında yapılmaktadır.
İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç. İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir.
5) Portakal
Portakal size ilaç gibi gelecek bir kış meyvesidir.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Patlıcan: Nikotin içerdiği ve besleyici değeri olmadığı için önerilmez. İnek sütü: Alerji yapma olasılığı yüksektir. Aşırı tüketiminde kansızlık ve kabızlık da yapabilir, bu yüzden bebeğe 1 yaşından önce verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri