Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Yeniden bol tuzlu ve soğuk bir su hazırlayıp patlıcan dilimlerini içerisine koyun. Suyun rengi değişene kadar içerisinde bekletin. Soğuk ve bol tuzlu bir suyun içerisinde bekleyen patlıcanlar daha az yağ çekecektir.
Patlıcanlar öncelikle soyulup yıkanır. Acısının alınması için soğuk bir tuzlu suda bekletilir. Sonrasında su değiştirilip tekrar su içerisinde bekletilir. Ardından patlıcanlar dilimlenir ve yeniden temiz bir tuzlu suyun içerisine konulur.
Patlıcanın kabuklarını soyup yemeğe göre doğradıktan sonra, tuzlu suyun içerisine alarak 15 dakika bekletin.
İlgili 18 soru bulundu
Patlıcanı pişirmeden önce uygulanan ilk yöntem sebzeyi soyup bol tuzlu suya basmak. Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır.
Tuzlu Suda Bekletin
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
Patlıcan kızartması için:
Bir çay kaşığı tuz ilave ettiğiniz suyun içinde patlıcanları 5 dk bekletip, süzün ve fazla suyunu kağıt havlu yardımı ile alın. Kızartma yağını, ocağa alın ve yağı kızdırın. Yağ iyice ısındıktan sonra patlıcanları ilave edin. Kızaran patlıcanların üzerine domates sos ilave edin ve servis edin.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
TUZLU SUDA BEKLETİN
Sonrasında acılığını almak için, soğuk tuzlu su içerisinde bekletin. Sonra suyu değiştirip tekrar suda bekletin. Patlıcanları dilimleyin ve tekrar tuzlu su içerisinde bekletin. Böylelikle bu işlem patlıcanların daha az yağ çekmesini sağlayacak.
Öncelikle patlıcanları alacalı soyup yuvarlak dilimler halinde çok kalın olmayacak şekilde keselim ve tuzlu suda bir 15-20 dk bekletelim. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine patlıcanları dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Patlıcanı soyduktan hemen sonra bol su ile yıkayın ve oyalanmadan pişirmeye özen gösterin. Patlıcan beklemediği için kararmaz, yemeklerinizin hem görseli hem lezzeti güzel olur. Patlıcanı doğradıktan hemen sonra kullanmayacaksınız limon kullanarak kararmasını önleyebilirsiniz.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Sulama karık usulü ile yapılmalıdır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun.
Patlıcanın eti çok çabuk oksitlenir (tıpkı avokado veya elma gibi). Bu durumda, patlıcanın artık yenilebilir olmadığı anlamına gelmez. Ancak, bozulmaması ve ağızda daha az iyi olması için nispeten hızlı pişirmeniz gerekir. Eğerpatlıcanın içinde siyah/kahverengi noktalar var, bunlar muhtemelen pip.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz. Süzüyoruz ve tencerenin içinden alıyoruz. Kuru dolmalık biberleri de aynı şekilde 3 dakika kaynatıp süzüyoruz. İkisini de dolmanın içini hazırlama aşamasında suda bekletiyoruz.
Tencereye dizdiğiniz patlıcanların üzerine sumaklı suyu ve zeytinyağını gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başlayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat kadar pişirin.
Olgun, yemesi güvenli bir patlıcan gerçekten parlak görünür ve sıkı, pürüzsüz bir cilde sahiptir. Patlıcanınız parlaklığını yitirdiyse ve/veya kırışmış görünüyorsa, olgunluğunu aşmıştır ve artık pişirmek için uygun değildir.
Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 5 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 5 kişilik patlıcan kızartması içindir. Afiyet olsun.
İyice soğuyan suyu süzülen patlıcanlar tuzlanır ilk olarak una daha sonra çırptığımız yumurtaya ve mısır ununa iyice bulanır. Ardından tavaya yeterli miktarda çok az sıvı yağ ekleyip kızdıktan sonra patlıcanlar kızartılır.
Tavaya iki yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve kızdırın, sarımsak ve domatesleri tavaya ilave edin. Tuz, karabiber, şeker ve sirkeyi ilave ederek 10 dakika suyunu çekene kadar soteleyerek pişirin. Servis tabağına aldığınız patlıcanların üzerine sıcak sosu dökün. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Kızartma için yeşillenmemiş taze patatesleri tercih etmelisiniz. Ardından patatesleri önce soğuk suda, daha sonra tuzlu suyun içerisinde bekletmelisiniz. Böylece patatesler daha az yağ çeker.
Patlıcanı kestiğinizde ya da kabuklarını soyduğunuz bölümlerde çok hızlı bir renk değişimi oluşmaya başlar. Önce sarılaşıp sonrasında da müdahale edilmezse rengi iyice kararır. Bunun nedeni kesildiği veya soyulduğu noktalarda hücre bölünmeleri olur, bu da renk ve tat değişimmine neden olur.
Patlıcanları sudan çıkarın ve kağıt havlunun üzerinde tüm sularından arındırın, kurulayın. Üzerine tuz ilave edin.Yağ kızınca kuruladığınız ve tuzladığınız patlıcanları yağa atın ve kızartın. Orta ateşte ya da yüksek ateşte kızartmaya özen gösterin. Kısık ateşte yağ çekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri