Olgunlaşmadan tüketilen rengi açık ve sert patlıcanlar mide bulantısı yapabilir. İçerdiği yoğun nikotin nedeni ile bağımlılık etkisi yapabilir. Çiğ olarak tüketildiğinde solanin maddesi zehirlenmeye neden olur ancak bu maddenin etkisi pişirildikçe geçer.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Lif, mide-bağırsak sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri için patlıcan gereklidir. Dışkınızı toplar, böylece sindirim sisteminiz daha rahat bir şekilde çalışır. Patlıcan aynı zamanda lif, besinlerin emilimini ve gıdaların işlenmesini kolaylaştıran gastrik sıvıların salgılanmasını da sağlar.
Patlıcan Midede Şişkinlik Yapar mı? Patlıcan, nasıl tüketildiğine bağlı olarak kimi zaman midede şişkinliğe neden olabilir. Özellikle de yağda kızartılmış patlıcan daha çok midede şişkinlik ve gaz oluşumuna yol açabilir.
PATLICANIN ZARARLARI
İçinde nikotin bulundurması yüzünden aşırı tüketimi sonucunda sigaranınki gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Tüketilme süresine dikkat edilmezse yani aşırı bir şekilde patlıcan tüketimi gerçekleştirilirse derinizde kaşıntı ve kızarıklıklar çıkabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Emzirirken Patlıcan Gaz Yapar mı? Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olan patlıcan, aynı zamanda tüketen kişide gaz sorununa da yol açabilir. Ancak bu sebze insan sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Bazı insanlar patlıcangiller bitkilerine karşı bir hoşgörüsüzlüğe sahip olabilir. Bunun nedeni, onları tam olarak sindirememeleridir. Gıda intoleransı olan kişilerde gaz, şişkinlik ve ishal görülebilir. Daha aşırı durumlarda, yorgunluk ve eklem ağrısı meydana gelebilir.
Kurdeşen döküntüsü gün boyunca devam eder. Bundan dolayı bu belirti de patlıcana karşı önemli bir belirti olarak sayılır. Kusma da önemli bir patlıcan alerjisi belirtisidir. Kusmanın yanında ishal de ve karın ağrısı eşlik edebilir.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Rafine edilmemiş olan pirinç çeşidinin lif oranı oldukça yüksektir. Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
E peki midemiz nasıl delinmiyor dediğinizi duyar gibiyiz. Eğer midemizde mukoza tabakası olmasaydı, mide kendi kendini sindirirdi; yani ölürdük. Metali dahi eritebilecek kadar kuvvetli olan bu su bazlı asidin eritemediği şeyler ise domates kabuğu, soğan zarı ve saç teli; ne kadar ilginç değil mi?
Patlıcanın en iyi tamamlayıcısıı mutlaka sade pirinç pilavıdır. Patlıcan yemeğinizin yanında ya da pilavın üzerinde servis edebilirsiniz. Pirinç pilavı tercih etmek istemeyenler patlıcan yemeğinin yanında bulgur pilavını deneyebilir. Bulgur pilavını sebzeli ya da sade olarak hazırlayabilirsiniz.
Közlenmiş patlıcan ayrıca antioksidanlar, potasyum, potasyum, temel mineraller açısından da zengindir. Patlıcandaki elektrolit içeriği ayrıca felçlerin, yüksek tansiyonun ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunun artmasının önlenmesine yardımcı olur. Şeker hastaları közlenmiş şekilde patlıcanı rahatlıkla tüketebilirler.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Lahana, brokoli, karnabahar gibi çiğ sebzeler sindirimi zorlaştırarak gaz üretimine neden olabilir. Aynı şekilde taze fasulye, mercimek gibi baklagiller de mide şişkinliğine neden olan yiyecekler arasındadır. Süt ürünleri de mide şişkinliğine yol açabilen besinler arasındadır.
Kolay sindirim için hafif diyet uygulamak, inatçı gastrointestinal şikayetlerini, asit-peptik hastalığı belirtilerini, aşırı gaz oluşumunu önlemeye yardımcı yöntemlerden biridir. Yağsız proteinler olarak sayılabilen; derisiz tavuk, hindi ve balık gibi protein kaynakları hazmı kolay yiyecekler arasında sayılabilir.
Dolayısıyla özellikle kronik kabızlık için iyi bir seçenektir. Ama beri yandan bir başka özelliği vardır ki, patlıcan az da olsa nikotin içerir. Nikotin bağırsakların çalışması için gelen sinirsel uyarıya benzer bir etki gösterir, yani sindirimi etkinleştirir.
Patlıcan, açken beynimizi uyaran bir maddenin salgılanmasını azaltarak kilo vermede yardımcı olabilir. Cilt ve Saç sağlığını olumlu yönde etkiler. Kötü Kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Stres gidermeye yardımcı olur.
Yaz sofralarında kendilerini sık sık gördüğümüz patlıcan, kabak, patates kızartmaları başta olmak üzere hemen her türlü kızartma bağırsak hareketlerini hızlandırıyor.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Lahana, kereviz ve havucu katı meyve püresinde sıkıp sabah akşam suyunu için. PatatesÇiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve püresinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri