Tohumlar bölgemizde Aralık –Ocak aylarında ekilmelidir. Fideler ise Mart-Nisan aylarında dikilir. Tohumlar için en iyi çimlenme toprak sıcaklığı 21-26 ºC arasında olmalıdır.
Patlıcan tohumları, hava ve toprak koşullarına bağlı olarak yaklaşık 8-17 günde çimlenir.
Biber tohumunun çimlenme süresi 14-20 gün arasında değişir.
Sulama karık usulü ile yapılmalıdır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir. Mart – Nisan aylarında tohum çimlendirmesi yapılır. Fide olarak Nisan, Mayıs, Haziran aylarında toprağa dikim yapılabilir. Fideye dönüştürmeye gerek yok.
İlgili 23 soru bulundu
Kuru tarım alanlarında kışlık ekimlerde tohumun, çim kını uzunluğuna bağlı olarak, mümkün olduğu kadar derine ekilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu şekilde, çim köklerinin toprağın alt tabakalarında bulunan nemli tabakaya daha kısa sürede ulaşması sağlanmaktadır.
Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır.
Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
Patlıcan yüksek sıcaklık istekleri olan bir bitkidir. Büyümek için 20 °C ila 30 °C sıcaklığa ve bol güneşe ihtiyaç duyar.
Patlıcanın ilk meyvesine kadar az miktarda su verilir. Patlıcan tohumunun ekim zamanı ise aralık veya ocak ayıdır. Toprağın sıcaklığı da ekim sırasında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Toprak sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 patlıcan fidesi kaç kilo verir? VERİM: Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
Toprak İsteği: Patlıcan, uygun yetiştirme teknikleri kullanıldığı takdirde iyi özellikte herhangi bir tarım toprağında başarılı olabilir. Patlıcanın büyümesi ve gelişmesi için organik maddece zengin, pH 6-7 arasında, iyi drene olan, verimli kumlu tınlı topraklar tercih edilmelidir.
Fakat, yüksek oranda nikotin içerdiğinden dolayı Bebeklere Patlıcan 2 yaşından önce verilmemesi gerek bir sebzedir. İçerisinde mineraller barındırmasının yanı sıra Bebekler için tek başına verildiğinde gerekli vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamamaktadır.
Size joker bir ipucu daha; patlıcanları kurutabilmeniz için güneş olmazsa olmaz bir etken değildir. Onları gölgede de kurutabilirsiniz fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şey kurutacağınız ortamın rüzgar gibi hava akımını alan bir yer olması gerektiğidir.
Patlıcan toprak bakımından oldukça seçici bir sebzedir. Killi topraklardan hoşlanmaz. Ağır ve rutubetli topraklarda kök çürüklüğüne sıkça rastlanır. Derin, yumuşak, geçirgen, organik madde ve besin maddesince zengin tınlı topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir.
Patlıcanlar İçin En Uygun Toprak
Organik maddenin zengin olduğu toprakta, patlıcanlar uygun tekniklerle yetiştirildiği takdirde en iyi verimliliği sağlar. Toprak isteği patlıcan yetiştirmek isteyenler için PH derecesi 6-7 arasında olması başarılı sonuçları elde etmek için yeterli olabilir.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
Bu tür saksıya ya da kalıcı yerine alınan patlıcanı, her 14 günde bir sıvı organik gübreyle besleyin. Çiçeklenme döneminde çiçeklerini elle sallayarak polenlenmesine yardımcı olarak, meyve tutmasını arttırın. Fideler 40 cm aralıklarla dikilmeli, toprak ısındıktan sonra bahçeye alınmalıdır.
Genellikle hasat sonuna gelindiği zaman hasat süresini uzatmak amacıyla, gelişmesi duraklamış olan patlıcan bitkileri 2-3 yaprak üzerinden budanır. Şerbet verilir veya azotlu bir gübre ile gübrelenir. Böylece bitkinin kuvvetli sürgün vermesi teşvik edilir.
Bahçelerde çim ekimi, tohumun ideal toprak koşullarıyla buluşmasında sayesinde sağlanır. Toprakla iyice teması sağlanan çim, 2-3 günde bir düzenli aralıklarla sulanmalıdır. Aşırı sulamak veya uzak aralıklarla sulama faaliyetini gerçekleştirmek, çimin gelişiminin önüne geçeceğinden tercih edilmemelidir.
1. Tohumları toprağa dikmeden önce nemli kağıt peçete içine koyup, bu peçeteyi de kilitli poşete koyup çimlendirebilirsiniz. 3. Tohumları toprağa direkt dikerek de çimlendirmek mümkün. Ancak öncesinde 1 geceden sabaha suda bekletirseniz çatlayıp çimlenmesi daha kolay olacaktır.
Tohumlar düşük sıcaklık ve düşük oransal nemde 2-2.5 sene saklanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri