Patlıcan Zararları ve Yan Etkileri Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
PATLICANIN ZARARLARI
İçinde nikotin bulundurması yüzünden aşırı tüketimi sonucunda sigaranınki gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Tüketilme süresine dikkat edilmezse yani aşırı bir şekilde patlıcan tüketimi gerçekleştirilirse derinizde kaşıntı ve kızarıklıklar çıkabilir.
Patlıcan yanlış tüketilirse ciltte kaşıntılara veya alerjiye neden olabilmektedir. Patlıcan çiğ olarak veya az pişmiş olarak tüketildiğinde boğazda şişlik meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Patlıcan çiğ olarak tüketildiğinde midede kusma ihtiyacının gelişmesine neden olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
A, B ve C vitaminleri açısından son derece zengin bir sebze olan patlıcan, damar tıkanıklığına geçit vermiyor. Kolesterol seviyesini düşüren patlıcan ayrıca, kansızlık problemine de çare oluyor.
Emzirirken Patlıcan Gaz Yapar mı? Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olan patlıcan, aynı zamanda tüketen kişide gaz sorununa da yol açabilir. Ancak bu sebze insan sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Birçok mineral ve vitamin açısından zengin olan patlıcan, oldukça yararlı bir sebze olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle haftada en az iki kez patlıcan tüketmek vücut için faydalı ve bulunmaz bir nimettir. Kalp çarpıntısı ve strese iyi gelen patlıcan, insanı sakinleştirmeye yardımcı olur.
Yüksek lif içeriği ve düşük miktarlarda çözünür karbonhidratları nedeniyle, patlıcanlar diyabetin yönetimi için ideal bir besindir. Patlıcanların nitelikleri, onları vücuttaki glikoz ve insülin aktivitesinin düzenleyicisi olarak yararlı kılmaktadır.
Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir.
Bunun yanında içindeki nikotin sebebiyle insanlara mayhoşluk veren patlıcan, maalesef bir süre daha mutfağımızda sevilememiş. Patlıcanın verdiği mayhoşluk hali yüzünden İngilizler, deli elma anlamına gelen “Mad Apple” demişler. İtalya'da bu yüzden üretimi yasaklanmış.
Patlıcan Hastalıkları
Erken devrelerde fidelerde kök çürüklüğü veya kök boğazı yanıklığı yapar. İlk belirtiler yaşlı yapraklarda görülür. Yaprak, sap ve meyvede gayri muntazam küçük kahverengi lekeler halinde başlar. Lekeler iç içe daireler şeklinde 1–2 cm büyürler.
Patlıcan Tansiyonu Yükseltir Mi? Yaygın olarak yüksek tansiyon olarak bilinen arteriyel, hipertansiyon kanın atardamarlarda normal kabul edilebilecek basınçtan daha yüksek bir basınçta hareket etmesiyle karakterize kronik bir hastalıktır. Patlıcan tansiyonu yükselten bir yiyecek değildir.
Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir. Ciltte kaşıntı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
8. Peki Patlıcan Nasıl Tüketilmeli? Birçok faydası olduğu gibi yanlış metotlar ile birlikte bu faydalarının hiçbirini görememeniz de söz konusu olabilir. Bu yüzden en doğru kullanımını yani közleme ya da ocakta pişirme şeklinde tercih etmelisiniz. Kızartma ve benzeri yöntemler bu faydaları ortadan kaldırmaktadır.
Bazı insanlar patlıcangiller bitkilerine karşı bir hoşgörüsüzlüğe sahip olabilir. Bunun nedeni, onları tam olarak sindirememeleridir. Gıda intoleransı olan kişilerde gaz, şişkinlik ve ishal görülebilir. Daha aşırı durumlarda, yorgunluk ve eklem ağrısı meydana gelebilir.
Demir içeriği yüksek patlıcan gibi yiyecekler yemek, kansızlık gibi sağlık koşullarıyla mücadeleye yardımcı olabilir. Patlıcanlar, zihinsel sağlığı geliştirdiği bilinen, bitkisel besinler adı verilen doğal kimyasallar bakımından zengindir. Bu fayda, vücutta ve beyinde kan akışının artmasının bir sonucudur.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Hem yemeklere hem de mezelere tat vermektedir. Düşük sıcaklıklara ve don olaylarına son derece duyarlıdır. Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır.
Avrupa'ya ilk getirilişinde süs bitkisi olarak kullanılan patlıcan, dünyada üretilen yaş sebzeler arasında 6. sırada yer almaktadır. İçeriğinde düşük nikotin barındırır.
SİGARAYI bırakmak isteyenlerin, nikotin ihtiyacını patlıcandan karşılayabileceği söylentilerinin doğru olmadığını söyleyen Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op.Dr. İsmail Tamer, “9 kilo patlıcanda, bir çöp sigaradaki nikotin var. Dolayısıyla nikotin ihtiyacını patlıcandan karşılamak mümkün değil.
Patlıcan özellikle kabuklu tüketilirse, sindirim sistemine ciddi lif sağlar. Bu liflerin büyük bir kısmı zaten vücut tarafından doğrudan işlenmez ama bağırsaklarda mayalanmaya tabi tutulur. Dolayısıyla özellikle kronik kabızlık için iyi bir seçenektir.
Kusma da önemli bir patlıcan alerjisi belirtisidir. Kusmanın yanında ishal de ve karın ağrısı eşlik edebilir. Kusma patlıcan yedikten hemen sonra gözlemlenir. Bu durumda da yine patlıcan alerjisi olduğu anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri