30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Antlaşması'ndan hemen sonra Batum, Artvin, Borçka ve çevresi İngilizlerce işgal edilmiş, İngilizlerin ayrılmasından sonra da bölgeye Gürcüler girmiştir.
Ama dedelerimizin dedesi Gürcistan'dan gelmiş. Borçka Gürcü ağırlıklıdır.
Artvin ve Ardahan Gürcüleri bölgenin yerlileri iken Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan Gürcüler ise, Osmanlı sınırları içindeki Gürcü topraklarının 19. yüzyılda Rusların eline geçmesi üzerine, bu bölgeden gerçekleşen göçlerle ortaya çıkmıştır. Bu ikinci grup içinde Müslüman ve Katolik Gürcüler yer alır.
Borçka, Türkiye'nin Doğu Karadeniz illeri içerisinden Artvin'e bağlı olan bir ilçe olma özelliğinde. Konumu itibariyle Hopa ile Artvin arasında yer alan ilçe, il merkezine de yaklaşık bir 30 kilometrelik uzaklığa sahip.
Artvin adı, Arta'ya Gürcücede kelimeye bir şeyi taşıyan anlamı veren “-ovani” sonekinin eklenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Arta-ovani zaman içinde Arta-vani, Art-vani ve Art-vin'e dönüşmüştür. Artavani “Arta'yı barındıran yer” anlamına gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Şavşat'ın nüfusu, Gürcüler ve Ermeniler olmak üzere iki ulustan oluşmaktadır.
Artvinliler çoğunluğu kıpçak türküdür, geri kalanı laz gürcü az miktarda hemşin ve poşa milletinden oluşur. Artvin kürt nufusunun en az olduğu ilk 10 şehre girer.
Günümüzde Lazlar Rize'nin Pazar (Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Atina), Ardeşen (Arteşeni), Çamlıhemşin, Fındıklı (Vitze) ve Artvin iline bağlı Arhavi (Arkabi/Arkhave), Hopa ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadırlar.
Bunun üzerine hükümet 4 Kasım 1936'da kabul edilen 2885 Sayılı Kanun ile, merkezi Rize olan Çoruh Vilayeti kaldırıldı. Artvin Merkez, Hopa, Borçka ve Şavşat kazaları ile evvelce Erzurum'a verilmiş Yusufeli Kazası'nı da alarak Artvin olan Çoruh İli teşkilatı kabul edildi.
Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.
Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Lazlar Gürcü kökenli bir halktır. Lazlar, Gürcü kökenli bir halk değildir. Gürcüler yani Kartvellerilk olarak milattan sonra 6. ve 7.yüzyılda yaşadıkları anayurtları Kartli bölgesini terk ederek Lazların yaşadığı topraklara göç etmek zorunda kaldılar.
"Ahıska Türkü" terimi
“Ahıska Türk'ü”, 1960'larda ihdas edilmiş göreceli bir terimdir. Bu terimi M. Fahrettin Kırzıoğlu geliştirmiş, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türkiye'nin kuzeydoğu illerinin nüfusunun “Ahıska Türk'ü” yerleşmesi olduğu ileri sürülmüştür.
Lazlar , Gürcülerle aynı soydan gelmektedir …'' ''Lazlar ile ırksal akrabalarından Svanlar, Megreller ve Gürcülerin bulunduğu bu dört etnik gruba ''Kartveli' 'deniliyor.'' ''… Gürcüler tarihsel olarak, Kartlar , Megrel- Çanlar (Lazlar) ve Svanlar olmak üzere üç boydan oluşur…''
Doğu Karadeniz'in eşsiz güzelliğini yansıtan ve yemyeşil bitki örtüsü ile ziyaretçilerine tam bir doğa hayatı yaşatan Borçka mutlaka görülmesi gereken bir ilçemizdir. Borçka her mevsim yoğun ziyaretçi akımına uğrayan ve en çok gezilen yerlerden bir tanesidir.
Karalahana sarması, mısır ekmeği olarak bilinen çadi, tereyağında alabalık, benekli balık ve macahel balı da Borçka denince akla gelen lezzetlerden. Ayrıca Gürcü tavuğu ve şerbetli silor tatlısı ve lor çorbası da komşu mutfaktan tadılabilecekler arasında bulunuyor.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. Tarihte genellikle Livane ve Çoruh adıyla bilinir. Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturur.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Artvin Merkez'de Türk nüfusu coğunluktadır. Yusufeli, Ardanuç ve Şavşat ilçeleri ekseriyetle Türk nüfus alanıdır. Lazlar şehrin en eski sakinlerindendir. Bazı ilçelerde neredeyse nüfusun tamamını teşkil ederlerken bazı ilçelerde ise yarı yarıya nüfusa sahiptirler.
Karadenizliler laz değildir.
Karadenizlilerin Laz olmadığı artık yavaş yavaş öğreniliyor. Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk'üdür. Türk Soyunun Kıpçak Boyuna mensuptur ve Ana yurdu Ahıska'dır.Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof, Ardahan, Artvin, Ardanuç, Şavşat, Yusufeli, Tortum, Uzundere, Narman ve Oltu halkı aynı köktendir.
Artvinli olmayan kişiler Artvin nüfusunun yüzde 11,01'ini oluşturuyor. Öten yandan 2012 verilene göre nüfusu 324 bin 152 olan Rize ilinde yaşayan Artvinlilerin nüfusu ise 7.480 kişi. Nüfus oranlanırsa Rize'de daha çok Artvinli yaşıyor.
Gürcistan Kürtleri
Ülkede yaklaşık 10 bin Kürt yaşıyor. Sovyetler döneminde ise yaklaşık 40 bin Kürt yaşıyordu. Gürcistan'daki Kürtler çoğunlukla Ezidi inancına mensup olmakla birlikte az sayıda Hristiyan Kürt de bulunuyor. Kürtler, toplu olarak Gürcistan'da genellikle Newroz ve Yılbaşı için bir araya geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri