Gerilimin Düşmesi Stator ve rotor akımlarının her ikisi de artar.
Yani gerilim yükseldikçe akacak olan akım şiddeti o kadar artacaktır.
Yani bir iletkene uygulanan gerilim ne kadar artarsa o iletkenden geçecek olan akım değeri de o kadar büyümüş olur ki bu akımla gerilimin doğru orantılı olduğunu gösterir.
Denklemin açılımı şu şekildedir: gerilim = akım x direnç veya volt = amper x ohm veya V = A x Ω.
Akım,gerilim sonucunda iletken üzerinden elektrik yüklerinin(elektronların)hareketi olarak tanımlanabilir.Akım pozitif(+) yönden negatif(-) yöne doğru hareket eder.Devrelerde asıl işi yapan akımdır,gerilim ise akımın akmasını sağlar. Elektrik akımının birimi Amper(A)dir ve denklemlerde I harfi ile temsil edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Akımla gerilim arasındaki faz farkı sıfırdır. Özindükleme bobininde düşen gerilimle akım arasındaki faz farkı açısı 90° dir. Gerilim akımdan 90° ileri fazdadır. Kondansatörde düşen gerilim ise akımdan 90° geridedir.
Akım şiddeti elektronların toplamına bağlıdır.
Ohm yasası, bir elektrik devresinde iki nokta arasındaki iletken üzerinden geçen akım, potansiyel farkla (örn. voltaj veya gerilim düşümü) doğru; iki nokta arasındaki dirençle ters orantılıdır.
Aslında bu eski zamandan kalmış yanlış bir alışkanlık. Bildiğiniz gibi elektronlar eksi yüklü. dolayısı ile eksi kutuptan artı kutupa doğru akar.
Yani akım yükseldikçe voltaj düşer, voltaj düşünce de çıkış akımı azalır (bkz. Ohm kanunu) bu loop sayesinde akım sınırlı kalır. Sınırlı akımın değerini basit devrelerde sabit seri direnç belirler.
Gerilim düşümü meydana geldiğinde, asenkron motorun torku aniden düşer ve bu da motoru yavaşlatır. Bu yavaşlama, gerilimdeki düşüşün büyüklüğüne ve süresine, döner kütlenin ataletine ve tahrik yükünün tork-devir özelliklerine bağlıdır. Motorun geliştirdiği tork eğer dirençli torkun altına düşerse motor durur.
Bu ilişki V=I x R formülü ile gösterilir. Dolayısıyla amper değerini yükseltmek için yapılması gereken 2 şey vardır. Birincisi devre üzerine uygulanan gerilimi yükseltmek. İkincisi devrenin direncini düşürmek.
Bir devrede direnç sabit tutularak, gerilime uygulanan azaltma ya da yükseltme işlemi devreden geçen akımı da aynı şekilde etkiler. Bir devrede gerilim sabit tutulursa , direnç azaltıldıkça akım da aynı oranda artar.
-Gerilim Düşümüne Dikkat Etmezsek Ne Olur ? Gerilim düşümüne dikkat etmeyip kesiti dar ama uzun kabloların kullanımı sonrasında eğer gerilim düşümü ciddi boyutlarda ise ; 1- İletken aşırı ısınıp yanabilir, kopabilir. 2-Beslenen sistem besleme voltajında ki bu düşüşten dolayı zarar görebilir.
Dolayısıyla, frekans artarsa, ikincil voltaj veya emf artar. Ve ikincil voltaj, besleme frekansının azalmasıyla azalır. İkincil emf yükseldikçe yüksek frekansla, kasıtlı olarak yüksek frekans kullanırsak, daha az dönüşlü kompakt bir transformatör tasarlayabiliriz.
Doğru akım DC zamanla büyüklüğünü ve yönünü değiştirmezken alternatif akım AC zamanla yönünü ve büyüklüğünü değiştirir ve belli bir frekansa sahiptir. Aynı seviyelerdeki AC gerilim, DC gerilimden daha tehlikelidir. Düşük frekanslı AC akım ve gerilim ise yüksek frekenslı AC akım ve gerilimden daha tehlikelidir.
Günümüzdeki teoriler elektrik akım yönünün eksiden(-), artıya(+) doğru olduğunu göstermektedir.
Elektrik Akım Şiddeti
Pozitif (+) Elektrik yüklerinin hareketi; potansiyeli yüksek olan noktadan, potansiyeli düşük olan noktaya doğrudur. Elektrik akımının yönü, pozitif (+) yüklerin hareket yönü olarak veya elektron hareketinin zıt yönünde kabul edilir.
Elektron akımı yönü katoddan (-), anota (+) doğrudur.
Bir iletken üzerindeki elektrik akımı yoğunluğu, o iletkenin materyaline ve uygulanan elektrik alanına bağlıdır. Ohm kanunu prensibine göre bir elektrik devresindeki akım, iletkenin iki noktası arasındaki potansiyel farkı (gerilim) ile doğru orantılı, iletkenin gösterdiği direnç ile ters orantılıdır.
Doğru akım (Direct Current) elektrik yüklerinin yüksek potansiyelden alçak potansiyele doğru sabit olarak akmasıdır. Alternatif akımdan farkı elektrik yüklerinin aynı yönde akışı yönü ve şiddeti değişmemesidir. Doğru akımın yönü değişmese de şiddeti değişebilir.
1 Ohm direnç. 1/4 watt değerindedir. Hassasiyeti %1'dir. 10 adet gönderilmektedir. Renk şeritlerine göre direnç değerini hesaplamak için bu linkten yararlanabilirsiniz.
Daha realistik olarak bakacak olursak, birçok durumda 100-200 mA (0.1-0.2 A) seviyesindeki alternatif akım "ölüm tehlikesi" olarak nitelendirilmektedir ve yaklaşık 500 mA seviyesinden sonraki alternatif akım seviyelerinde kalbin çalışması mümkün olmayacaktır.
Insan vücudunun direncinin mesela bin ohm olduğu kabul edilirse, normal 220 mV şebeke gerili- minde insan vücudundan 220 mA gibi bir akım geçer ki bu da 3. bölgeye isabet eder.
kazazedelere mutlaka kurtarma tedbirleri uygulanmalıdır. edilirse, 220 V şebeke geriliminde insan vücudundan 220 mA gibi bir akım geçer ki, bu da üçüncü bölgeye isabet eder. 0,3 saniyeden daha uzun bir süre tesir ettiği takdirde bu akım, ölümle sonuçlanan kalp fibrilasyonlarına yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri