Eğer dana ciğeri kullandıysanız, zarını temizleyin ve kuşbaşı doğrayın. Ciğeri geniş bir kapta sütü dökerek 1-2 saat bekletelim (2 saat beklemesi daha iyi olacaktır :) ) Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Ciğeri marine edebilirsiniz!
Marinasyon ile ilgili bilmeniz gereken herşey bir başka blog yazımızda. Ağızda dağılan harika bir kıvam için ciğer marine ederken özellikle süt kullanmanızı tavsiye ederiz. Sütlü bir marine sosunda 1 ya da 2 saat bekletmeniz bu kıvam için yeterli olacaktır.
Arnavut ciğeri püf noktaları
Ciğerlerinizin yumuşak olmasını istiyorsanız yıkamamalısınız. Bir süzgece alarak kanının süzülmesini beklemelisiniz. Yağınızın kızmış olması gerekmektedir. Aksi halde kızaran ciğerler yağı çok fazla çekecektir.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
Ciğerlerin daha yumuşak olması için fazla suyu ve kanın süzülmüş olduğundan emin olun. Dilerseniz sütün içinde bekleterek de kıvamını güzelleştirebilirsiniz. Tuz ve baharatlarını son aşamada ilave ederek sertleşmesini de önlemiş olursunuz.
İlgili 40 soru bulundu
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Kekik, Kimyon, Nane, Beyaz Karabiber, Tatlı Toz Biber, Tuz.
Arnavut Ciğeri Tarifi İçin Malzemeler
600gramciğer. 1çay bardağıun(bulamak için) 1çay kaşığıtuz. 1çay kaşığıkarbonat.
Ciğerin yumuşacık pişmesi için zarının temizlenmiş olması gerekir. Kasaptan alırken zarının sıyrılıp, küp küp kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ciğer fazla pişerse sertleşir, bu sebeple çok uzun pişirmemek gerekir.
Püf noktaları:
-Kızgın yağın içerisinde en fazla 3 dk beklemesi gerekir. 3 dakikanın sonunda muhakkak yağın içinden alınması gerekir. Aksi takdirde sertleşecektir. -Yumuşacık bir Arnavut ciğeri yapmak istiyorsanız ciğeri yıkamamanızı tavsiye ediyoruz.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar. Kuzu ciğeri pişirirken ise yine aynı detaylara dikkat edilmelidir. Kuzu ciğeri daha yumuşak olduğundan, pişirme süresini daha az tutmak yeterlidir.
Daha sonra salça ve baharatları ekleyerek ciğer sotemizi karıştıralım. Bir su bardağı kadar da sıcak su ekleyelim kısık ateşte 8-10 dk daha pişirelim. Yumuşacık ciğer sotemiz hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Pulbiber, tuz ,kimyon ilave edilir iyice harmanlanır bi gece önceden yapılır terbiye edilir.
Soğanlar kavrulmaya yakın salça ve domates eklenir. Sarımsak eklenir. Domatesin suyu çıkınca ciğerler eklenir. istenilen miktarda tuz ve acı baharatlar ilave edilir. Ciğerler yumuşayana kadar pişirilir.
Ciğere en iyi kimyon gider
öyle ye. eğer kuzu veya dana ciğerse bunların yanına sos gitmez. yanına ister sumaklanmış soğan, ister soğan-maydonoz ikilisi konur ve yenir.
Çok Lezzetli bir ciğer kavurma tarifi mutlaka deneyin👍 MALZEMELER 100 GR KUYRUK YAĞI 600 GR CİĞER (dana kuzu farketmez) 2 ADET SOĞAN 1 TATLI KAŞIĞI SALÇA TUZ KARABİBER VE KİMYON.
Piştikten sonra küçük parçalar halinde doğranana ciğer, biber ve soğanın üzerine dökülür. İçine 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı pul biber, köri(arzuyagöre) ilave edilir. Düz bir tabağa 3 yemek kaşığı yoğurt dökülür. Kavrulan karışım ilave edilir.
Bir de bu şekilde deneyin, inanın pişman olmayacaksınız. Hem ciğerimiz yumuşak oluyor hem daha lezzetli oluyor bir gece sütün içinde bekleyince. Ertesi gün ciğerimizi güzelce yıkayıp, süzülmeye bırakalım.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
Et kavurma yaparken etin sert olmasının en başlıca nedenlerinden biri eti sürekli bir biçimde karıştırarak pişirmek ve çok pişirmek geliyor. İlk aşamada ısıttığınız tava ya da tencereye etlerinizi aktarın. Ardından mühürleyin. Bu şekilde sularını içlerine hapsedecek ve yumuşacık kalacaklardır.
- Maden suyu ile et yumuşatmayı birçok kişi bilmez. Maden suyu kırmızı et marine tariflerinde sıklıkla kullanılır. Hızlı şekilde eti marine etmek istediğinizde bir yemek kaşığı kadar karbonatla etinizi harmanlayın akabinde ise bir maden suyunu ete döküp dolapta birkaç saat bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri