“HER2 (human epidermal growth factor 2), meme kanserinin gelişmesinde rol oynayan bir gendir. Meme kanserlerinin %20 kadarında, hücreler fazla miktarda HER2 proteini üretir. Bu durum hücrelerin hızlı büyümesine ve agresif olduğuna işaret eder. Tüm patoloji raporlarında HER2 sonucunun mutlaka belirtilmesi gerekir.
Normalden daha yüksek HER2 seviyelerine sahip meme kanseri hücrelerine HER2-pozitif denir . Bu kanserler, diğer meme kanserlerinden daha hızlı büyüme ve yayılma eğilimindedir, ancak HER2 proteinini hedef alan ilaçlarla tedaviye yanıt verme olasılıkları çok daha yüksektir .
Genellikle önce IHC testi yapılır. IHC sonucu 0 veya 1+ ise, kanser HER2-negatif olarak kabul edilir . Bu kanserler, HER2'yi hedefleyen ilaçlarla tedaviye yanıt vermez. IHC sonucu 3+ ise kanser HER2 pozitiftir .
Bir çok organ neoplazilerinde malign transformasyon, tümorogenezis ve hastalık progresyonlarından sorumlu tutulan Human epidermal reseptör 2' nin (HER2/neu) meme kanserlerinde prognostik ve prediktif önemi bulunmaktadır.
Ve çok fazla HER2'ye sahip olmadıkları için HER2'yi hedefleyen ilaçlar da yardımcı olmamaktadır ve kemoterapi hala faydalı olabilir. Üçlü pozitif kanserler ER pozitif, PR pozitif ve HER2 pozitiftir. Bu kanserler hormon ilaçları ve HER2'yi hedefleyen ilaçlarla tedavi edilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı , kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına gelir. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösterir.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Ki-67 testi kanser hücrelerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ölçmenin bir yoludur. Bu test patoloji laboratuvarında uygulanabilen bir immünohistokimyasal testtir. Ki-67 proteini immunhistokimyasal olarak boyanır ve yüz tümör hücresinin ne kadarında pozitiflik bulunduğunu belirten yüzdeyi anlatan bir sayı verilir.
HER2 (human epidermal growth factor receptor 2) reseptörünün aşırı ekspresyon ve mutasyonları meme kanseri başta olmak üzere yumurtalık, mide, mesane ve akciğer kanseri gibi çeşitli kanser türleri ile ilişkilendirilmiştir.
HER2, insan epidermal büyüme faktörü reseptörü 2 anlamına gelir. Bu, kanser hücrelerinin HER2 proteinini yapan bir gene sahip olduğu anlamına gelir. Bu protein kanser hücrelerinin hızla büyümesine ve yayılmasına neden olur. HER2-pozitif meme kanserleri, diğer türlerden farklı şekilde gelişebilir veya büyüyebilir.
Bu skorlama sonuçlarına göre; Skor 0 ve 1: İmmunhistokimya negatif demektir, in situ hibridizasyon önerilmez. Skor 3: İmmunhistokimyasal olarak kuvvetli pozitiftir, in situ hibridi- zasyon önerilmez. Skor 2: İmmunhistokimyasal olarak şüpheli pozitif demektir, in situ hibridizasyon ile doğrulanmalıdır.
Beyaz un, beyaz şeker, konserve, salam, sucuk, margarin, hazır meyve suları, meşrubatlar, turfanda gıda; barbun, kefal, mezgit gibi dip balıkları da kaçınılması gerekenler arasında.
Memede Kanser Evreleri
Meme kanserleri, tümör büyüklüğü, lenf bezine sıçrama (yayılma) durumu ve lenf bezinin yeri, vücutta yayılımına göre 5 evreye ayrılırlar.
Üçlü negatif meme kanseri (TNBC) agresif bir kanser olarak kabul edilir çünkü hızla büyür, bulunduğu zamanda yayılma olasılığı daha yüksektir ve diğer meme kanseri türlerine göre tedaviden sonra geri gelme olasılığı daha yüksektir. Görünüm genellikle diğer meme kanseri türleri için olduğu kadar iyi değildir.
İnsan epidermal büyüme faktör reseptörü 2 (HER2), tirozin kinaz aktivitesine sahip epidermal büyüme faktör reseptör ailesinin bir üyesidir. Bu reseptörün çoğalması hücre proliferasyonu ve karsinogeneze yol açan bazı sinyal yolaklarını başlatır.
Negatif Sonuç: Eğer FISH testi negatif olarak raporlanırsa, bu genellikle MLL ve MLLT1 genleri arasında anormal bir translokasyonun olmadığı anlamına gelir. Bu durum, hastanın bu özel genetik değişikliğe sahip olmadığını gösterebilir.
Eğer BRCA1 ve BRCA2 genlerinde bir hasar meydana gelirse DNA tamiri yeterince yapılamadığı için meme kanseri gelişme riski artıyor. Eğer bu iki genden birinde hasar ortaya çıkarsa (buna mutasyon diyoruz) bu hasarlı genler kuşaklar boyu anne ve babadan çocuklara aktarılıyor.
Gen Testi Pozitif Çıkarsa
Günümüzde çok sayıda gen mutasyonunu birlikte değerlendiren gen panellerinin bakılması daha çok önerilmektedir. Gen testi sonrasında pozitif sonuç alınması durumunda meme kanserine neden olan gen mutasyonuna sahip olduğunuzu açıklamaktadır.
Yani, kalıtımla birlikte kanserin kendisi değil, kanser gelişme riski bulunan anormal genler aktarılıyor. Mutasyona uğramış genlerin kuşaktan kuşağa aktarımla, ailede aynı tür veya birbiriyle ilişkili farklı kanserler ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, bir kişide birden fazla kanserin görülme olasılığı da yükseliyor.
Bu hücrelerin bölünme hızını (proliferasyon) gösterir. Proliferasyon indeksinin %2'den düşük olması (Ki-67 %2'den düşük) tümörün çok yavaş büyüdüğünü gösterirken, %10'dan büyük bir index (Ki-67 %10 üzerinde) daha hızlı büyüdüğünü düşündürür.
Ki-67, kanser hücrelerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ve bölündüğünü ölçmenin bir yoludur. Ki-67 için yüksek değerler (%30'un üzerinde), birçok hücrenin bölündüğü anlamına gelir, bu nedenle kanserin daha hızlı büyümesi ve yayılması muhtemeldir.
Patoloji sonucu, hastadan alınan hücre ve dokuları mikroskop altında inceleyerek belirlenen tanıyı içeren rapordur. Patoloji sonucu aynı zamanda çıplak gözle tanımlanabilecek alınan parçanın boyutu, şekli ve görünümü ile ilgili bilgileri de içerir. Patolog incelemeyi yapan ve patoloji sonucunu yazan doktordur.
Duktal invaziv meme kanseri:
“Memenin invaziv duktal karsinomu” olarak da adlandırılır. En sık görülen meme kanseri türüdür. Her 100 meme kanseri tanısında %70-80 oranında görülmektedir. Süt kanallarının (duktusların) zarındaki hücrelerde oluşmaya başlayarak çevresindeki meme dokusuna yayılım gösteren kanserdir.
Patolojik incelemelerde de radyo- lojik incelemelerde olduğu gibi hem negatif hem de pozitif yanlış sonuçlar verilebilir.
Tanısal yöntemlerin uygunluğunu, hekiminiz muayene sonucunda değerlendirecektir. Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri