En az 15 koruma faktörü olan kremleri seçmelisiniz; çünkü 15 koruma faktörü güneş ışınlarının yüzde 93'ünü filtreliyor. 30 veya 50 koruma faktörlü kremler de beyaz tenliler için öneriliyor.
2- Cilt hassasiyetiniz yüksekse veya beyaz tenli iseniz güneş koruma faktörü yüksek olan kremleri tercih etmelisiniz. SPF 40-50 aralığında başlayıp yavaş yavaş kreminizi SPF 30 koruma faktörüne kadar indirebilirsiniz.
Özellikle beyaz tenliler için yüksek faktörlü koruyucu kremler hayat kurtarıcı niteliktedir. Cildinize uygun koruma faktörünün yanı sıra güneş kremi tercihlerinizde dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta UVA ve UVB'ye karşı etkili olmalarıdır.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Güneş koruyucu ürünlerin cilt tipine ve ten rengine göre seçilmesi gerekmektedir. Kuru cilt tipi olanlar, yoğun kıvamlı ürünler kullanabilirken; yağlı ve akneli ciltler, akışkan kıvamlı, yağlı olmayan ürünler kullanabilir. Ayrıca açık tenliler, koyu tenlilere göre daha geç bronzlaşır ve daha çok kızarırlar.
Eğer yağlı bir cildiniz varsa hafif formüle sahip, matlaştırıcı etkisi olan ve su bazlı güneş kremlerini kullanabilirsiniz. Kuru bir cilde sahipseniz ise nemlendirici özellikli, yoğun nemlendirici formüle sahip ve yağ içermeyen güneş kremleri sizin için daha uygun olacaktır.
Örneğin; SPF 50 bir güneş kremi SPF 15 bir kreme göre daha yüksek koruma sağlar. Cilt uzmanlarının tavsiye ettiği değer genelde 30 SPF'dir. Ancak sizler daha güçlü bir koruma için daha yüksek, biraz bronzlaşmak için ise daha düşük koruma faktörünü tercih edebilirsiniz.
30 SPF ultraviyole ışınlarını %97 oranında engeller. 50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
Bu nedenle yüz bölgesine vücut için güneş kremi tavsiye edilmez. Bu, sık yapılan bir hatadır. Unutmayın, vücudumuzun bölgesel ihtiyaçları olabilir. En doğru bakım, bu ihtiyaçların karşılanması ile mümkündür.
Beyaz tenli insanların derisindeki melanin miktarı düşüktür ve güneş ışığı altında kaldıklarında çoğunlukla bronzlaşmak yerine ciltleri kızarır. Çünkü güneş ışığına maruz kalan bu tür ciltlerde melanosit hücreleri yeteri kadar melanin üretemez.
Güneş kremlerinde bahsi geçen geniş spektrumlu korumaya sahip olmak için UVA korumasının UVB korumasının en az 1/3'ü kadar olması gerekiyor. Yani çok yüksek koruması olan güneş kremleri UVA'dan çok UVB ışınlarından cildi korurlar. Uzmanlar genellikle SPF15, SPF 30 ve SPF 50 güneş kreminin yeterli olduğunu söylüyorlar.
Güneş kremlerinin üzerinde SPF (Sun protection factor) adı altında bir değer bulunur ve bu değer, kremin cildi güneşten koruma gücünün bir göstergesidir. Uzmanların büyük bir kısmı en az 15 SPF, açık havada uzun vakit geçirilen durumlarda ise en az 30 SPF içeren güneş kremlerinin kullanımını önerir.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
Buna göre PA++++ etiketli bir ürün en az 16 UVA-PF değerine sahiptir. AB regülasyonuna göre UVA logosuyla (UVA seal) etiketlenmiş bir üründe UVA-PF değeri SPF değerinin en az 1/3'ü kadar olmalıdır. Bu durumda 50+SPF koruması olan bir ürün en az 16 UVA-PF seviyesindedir ve PA++++ olarak da etiketlenebilir.
Güneşten koruyucuların UV'ye maruz kalan tüm alanlara yeterli kalınlıkta, katman oluşturacak şekilde ovalamadan uygulanması gerekir. İdeal olarak kremler 2 mg/cm2 sürülmelidir. Bu miktar sadece yüz dikkate alındığında kabaca 1/3 çay kaşığı veya elinizin işaret ve orta parmağı boyunca miktar kadardır.
Nemlendiricilerin amacı cilde nüfus ederek nem dengesi oluşturmak, güneş kremlerinin amacı ise cildin üstünde bir bariyer oluşturarak zararlı ışınlardan korumaktır. Bu yüzden öncelikli nemlendirici ürünler cilde sürülmeli 10-20 dakikalık bekleme süresinin ardındansa güneş kremi cilde yayılmalıdır.
Cilt kanserinin önüne geçmek için yazın olduğu kadar kışın da güneş kremi kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Güneş koruyucuların etkinlik süresi en fazla 4 saat olduğu için 30 faktör ve üzeri korumaya sahip kremlerin 4 saatte bir yenilenmesi gerektiği bilinmektedir.
Su bazlı bir nemlendiricinin içerik listesinde su (veya Aqua) ilk sırada yer alır; yağ bazlı bir nemlendirici ise içerik listesinde “yağ” olarak tanımlanmış ya da yağ olarak bilinen bir etken madde yazar. Bunun dışında her iki bazda da olan ürünlerin içeriğinde benzer veya ortak etken maddeler yer alabilirler.
Makyaj bazı cildiniz üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturuyor. Makyaj bazını güneş kremi sürdükten hemen sonra ve fondöten sürmeden önce uygulayın. Böylelikle sürdüğünüz cilt bakım ürünleri cildinizden akma yapmaz.
Nemlendiriciler özellikle kuru ciltler için en önemli bakım ürünleri içinde yer alıyor. Nemlendirici bakım ürünleri ve güneş kreminin birlikte kullanılması durumunda, öncelikle nemlendiricinin kullanılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri