Sıfat grubu Sıfat grupları ile de sıfat tamlaması oluşturmak mümkündür: aşka dâir her şey.
B-1) Belgisiz Sıfatlar: İsimleri sayı ve miktar bakımından net olarak belirleyen sıfatlardır. Birkaç, bir, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, başka, birtakım, hiçbir, her, herhangi gibi belirsizlik anlamı bulunan kelimelerden oluşan sıfatlardır.
Öncelikle sıfat tamlamasının nasıl anlaşılabileceğini kolayca anlatmak mümkündür. Burada eğer kalıba 'Nasıl, kaçıncı, kaç, hangi ve kaçar' gibi sorular sorulduğunda cevap alınıyorsa o zaman sıfat tamlamasına oluştuğunu söylemek mümkün.
Sıfat tamlamaları kendi içerisinde altı gruba ayrılır. Bunların başında niteleme, işaret, belgisiz sıfat tamlamaları gelir. Ek olarak soru ve sayı sıfatlarıyla oluşan tamlama çeşitleri de vardır. Sıfat fiillerle oluşan tamlamalar da sıfat tamlamaları içerisinde yer alır.
Sıfat-fiiller kendinden sonraki kelimelerle birlikte sıfat tamlaması oluşturur.
İlgili 31 soru bulundu
Sıfat tamlamaları bir ismin işaret ettiği varlık veya kavramın adedi, biçimi, rengi, durumu, konumu vs. hakkında bilgi verir. Örnekler: mavi gökyüzü, yarım ekmek, yaşlı adam, küçük ev, zeytinyağlı sarma, birinci yarışmacı, ikiz yatak, hangi çocuk, öteki okul, görünen köy.
Tamlayanı bir zamir olan tamlamalar da belirtili isim tamlamasıdır: benim saatim, senin okulun, onun kalemi, bizim evimiz, sizin sokağınız, onların niyeti.
Her iki kelime de ek almadığı için, tahta kapı, takısız isim tamlamasıdır.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "sıfat tamlaması" denir.
Cümle içerisinde herhangi bir isme "Nasıl, hangi, kaç, kaçıncı ve kaçar?" sorularını isme sorup bu soruların yanıtlarını alabilirsek sıfattan bu bağlamda da sıfat tamlamasından bahsedebiliriz.
Görüldüğü gibi, isim-fiil ve sıfat-fiiller, isim tamlamalarında kullanılabil- mektedir. Bu durumu şu örnek üzerinde biraz daha açabiliriz: “Çocuğun okuması düzeldi.” cümlesinde “çocuğun okuması” bölümü öznedir ve birden fazla kelime- den oluştuğu için bir kelime grubudur.
Toplam dört çeşit isim tamlaması vardır. Bunlar: Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması, zincirleme isim tamlaması.
“Belirtisiz isim tamlaması” bir tamlamadır; fakat tamlananın sıfatı yok, tamlamanın sıfatı vardır. “Siyah güneş gözlüğü” örneğinde siyah, ne güneşi ne de gözlüğü nitelemektedir.
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Belgisiz Sıfat: İsimleri belirsiz bir şekilde bildiren sözcüklerdir. İsme sorulan “hangi?” sorusuna cevap verir. Örnek: birkaç soru bazı günler çoğu zaman her akşam birtakım sorular 4.
Cümledeki özne ve nesne hakkında sorulan sorulara soru sıfatları denir. Başlıca soru sıfatları şunlardır: kaç, kaçıncı, hangi, nasıl ve ne kadar.
İsim soylu sözcüklerin önüne getirilen sıfatlar niteleme ve belirtme sıfatı olarak ikiye ayrılır. Varlıkların rengini ve biçimsel özelliklerini anlatmak için niteleme sıfatları kullanılır. Örneğin: ''Kırmızı bisiklet'' Belirtme sıfatları ise sayı, soru, belgisiz ve işaret sıfatı olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Varlıkların (isimlerin) renk, koku, tat, biçim, durum gibi özelliklerini tanıtan sıfatlardır. İsme sorulan “nasıl” sorusunun cevabı niteleme sıfatıdır. NOT: Niteleme Sıfatları tek başlarına kullanırsa adlaşırlar.
1- Vücud: Vücud kelimesinin anlamı varlık demektir. Vücud sıfatı ise Allah'ın bir ve tek olduğu manasına gelir.
Netice itibariyle, eksiz veya takısız isim tamlaması vardır; ancak, bu başlık altında verilen 'tahta kapı' ve 'yün kazak' gibi örnekler bu başlığa ait değildir; bunlar birer sıfat tamlamasıdır.
İsim tamlamaları birden fazla isim ile oluşur iken sıfat tamlamaları ise sıfat ve isimin birleşmesi ile oluşmaktadır. - Gençliğinde kötü bir hastalık geçirdi. Burada nasıl bir hastalık sorusuna aldığımız cevap ismi niteleyen sıfattır.
Takısız isim tamlamaları sıfat tamlamaları ile karıştırılmamalıdır. Eğer tamlanan “-dan yapılan” eki getirildiğinde anlamlı oluyorsa, bu takısız isim tamlaması demektir. Ancak anlam bozuluyorsa bu bir sıfat tamlamasıdır.
İyelik öbeklerinde, tamlayan zorunlu olmadıkça yüzey yapıya çıkmaz, derin yapıda bırakılır. “Soğuktan elim, yüzüm şişti.” cümlesinde elim, yüzüm birinci öğesi düşmüş iyelik öbekleridir. İletişimde benim elim, benim yüzüm biçiminde değerlendirilir.
En az iki sözcükten meydana gelen ve ilk sözcüğün tamlayan ikinci sözcüğün ise tamlanan olarak adlandırıldığı sözcük gruplarına isim tamlaması adı verilmektedir. Bir isim tamlamasında tamlayan ekleri –in, -ın, -ün, -un iken; tamlanan ekleri ise –ı, -i, -u, -ü şeklinde olmaktadır.
Şahıs (kişi) zamirleri
Kişi adlarının yerine kullanılan ben, sen, o, biz, siz, onlar, bunlar gibi kelimelerdir: Bunu ancak ben yaparım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri