Kişilik patolojisi, bir kişinin adaptasyonunu olumsuz yönde etkileyen biliş, duygu ve davranışları ifade eder. Psikiyatri ve klinik psikolojide, adaptif kararlılık, uyumsuz davranışın kısır döngüsü ve stres altındaki duygusal dengesizlik olarak karakterize edilir.
Duygudurum bozuklukları, öncelikle duygusal durumunuzu etkileyen bir ruhsal bozukluklardır. Uzun süreli aşırı mutluluk, aşırı üzüntü veya her ikisinin birden yaşandığı bir bozukluktur. Bazı duygudurum bozuklukları, öfke ve sinirlilik gibi diğer kalıcı duyguları içerir.
İrritabilite, engellenmeye yanıt olarak öfke eşiğinin düşük olması, gelişimsel düzey ile uyumsuz sinirlilik hali ya da bu sinirlilik halinin uzun sürmesi olarak tanımlanır.
Her ikisi de kısa süreli duygusal yaşantılamalardır.'Mood' (duygudurum) ise, 'tüm psişik yaşama rengini veren uzun süreli bir emosyon' olarak tanımlanmaktadır. Yani, anlattığı kısa süreli duygularımız değil, içine girdiğimiz uzun süreli ve tüm davranışlarımızı etkileyen bir duygusal durumdur.
Öfori, zevk veya heyecan ve yoğun refah ve mutluluk duygularının deneyimi veya etkisidir. Aerobik egzersiz, kahkaha, müzik dinlemek veya yapmak ve dans etmek gibi bazı doğal ödüller ve sosyal aktiviteler öfori durumuna neden olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Lögore: Anlamlı ve mantıklı bir şekilde çok konuşma. Konuşma yoksulluğu: Miktarı azalmış konuşma.
Duygudurum bozukluğu, yersiz veya abartı duygusal tepkilerle karakterize, kişinin duygularının büyük ölçüde bozulduğu zihinsel bir hastalıktır. Aşırı mutluluk, üzüntü ya da her ikisini birden deneyimlendiği belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun yanında sinirli olma hali ya da öfkeyi de içerir.
Verbijerasyon, belirli bir kelime ya da cümlenin amaçsız ve tekdüze biçimde yinelenmesidir. Perseverasyon, farklı soru ya da uyaranlara bir önceki yanıtların verilmesidir. Hasta bir konudan diğerine kolayca geçemez.
Bir yaşam olayına bağlı olarak gelişen, depresif ya da kaygı belirtilerinin ön planda olduğu olumsuz ruhsal durumlardır. Bu yaşam olayları, herkes için olmasa da stres yaratma potansiyeli olan olaylardır. Örneğin, emeklilik, boşanma, iflas, işten atılma, aldatılma gibi.
Labil (değişken, oynak) duygulanım: Dış uyaranlardan bağımsız olarak duygulanımın sık ve hızlı değişmesi. Hastanın subjektif ifadeleriyle belirtilen ve çevreden gözlenebilen, belirli bir zaman diliminde sabit duygudur. Çökkünlük, taşkınlık, neşelilik ve öfke örnek olarak verilebilir.
Reddedilme, dışlanma, olumsuz düşünceler veya alay edilme gibi durumlara karşı aşırı duygusal tepki veren bu kişilerin yaşadıkları durum reddedilmeye duyarlı disfori olarak adlandırılır.
Bipolar, taban tabana zıt olan "mani" ve "depresif" duygudurumuna sahip kişilerde iki uçlu bozukluğu tanımlamaktadır. İki ayrı hastalık dönemlerinde görülen mani, coşkulu, taşkın ve enerjik bir ruh halini ifade ederken, depresif ise üzgün olan, intihara kadar uzanabilecek depresyona işaret etmektedir.
Hipomani, insanın bedensel ve psikolojik olarak, kendini alışılmadık şekilde gösteriş, heyecan veya irritabilite (uyarılar aşırı tepki) olarak ifade edebilen, nedensiz, orantısız, doğal olmayan mutluluk, dışa dönüklük ve hareketlilikle karakterize olan sağlıksız bir zihin, ruh hali ve davranış biçimidir.
Beklenen bir davranışın yetersiz olması, hiç olmaması veya aşırı bir şekilde ortaya çıkması söz konusudur. Örneğin sevilen birinin kaybı durumunda... Aynı şekilde birey, kontrol konusunda da aşırıya kaçıyor veya hiç kontrol koyamıyorsa patoloji akla gelmektedir.
Şüpheye verilen yanıt, patolojik biçiminde, karmaşık akıl yürütmede bulunmaz, tam tersine, tam da yanıt arayışı durdurulduğunda ortaya çıkar.
Patoloji hastalıklar hakkında bilgi sağlayan bir bilim dalıdır. Patoloji bilimi hastalıkların nedenlerini, etkilerini ve ilerleyiş biçimlerini birlikte inceleyerek hastalıklara ışık tutar. Hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak için ise patoloji testlerinden yararlanılır.
Prof. Tarhan, gazeteci Sibel Ateş Yengin'e verdiği röportajda patolojik aşkı, "Kişinin gerçek ya da ulaşılamayan bir aşkı takıntı haline getirmesi, tüm yaşamını kişiye göre yönlendirmesi, yoğun duygular yaşaması" şeklinde tanımlıyordu. Prof. Tarhan'a göre, patolojik aşk acısından kurtulmak mümkün.
Aşk, sıra dışı bir yaşantıdır. Kişinin her gün yaşayabileceği bir durum değildir. Aşk, başka bir deyişle kara sevda, patolojik bir durumdur.
Psiko-patolojik işleyiş kişiyi üzüntüye sürükleyen ya da kişiyi hayatında yapmak istediği hareketlerden alıkoyan, duygusal aksaklıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ruh halleri ve davranışların doğasını araştıran alan ise anormal psikoloji olarak tanımlanmaktadır.
Halk arasında deli olarak tanımlanan şizofreni hastalarında kendi kendine konuşma, çok konuşma, hiç konuşmama ya da en sık olarak da garip konuşma görülür. Şizofrenide konuşmada yaşanan bozulma hastanın düşüncelerindeki bozulmanın biçimini yansıtır.
Enkoherans (Dikişsizlik) : Çağrışımlarda sapma, parçalanma ve yarılma ile konuşma anlamsız bir hal alır. Enkoherans : Düşünce akışının anlaşılamaz oluşudur. Sözcüklerin mantık zincirini veya gramatik bağlantıyı kaybetmesidir. Enkoprezis : Kişinin yineleyici olarak yatağına ve giysilerine dışkısını kaçırması.
Israrla diretmek (Latince: persevero), belli sözcüklerle, belli tasarım ve tasarım gruplarına, belli stereotip davranış ve devinimlerle takılıp kalma, bunlardan kendini bir türlü kurtaramamaktır.
Dilimize İngilizce'den geçen bu sözcük "ruh hali, mizaç, hal, anlık ruh durumu" anlamlarına gelir. İngilizce'de mood olarak yer alan ve Türkçe'ye de bu şekilde geçen bu sözcük, dilimizde tek o ile "mod" şeklinde telaffuz edilir. Kişinin anlık ruh değişimi için bu kelime kullanılır.
Sürekli hareket etme hastalığı tıp dilinde akatizi olarak adlandırılmaktadır. Yunanca bir sözcük olan akatizi yerinde duramamak, oturamamak anlamına gelmektedir. İçsel bir huzursuzluk duygusunun yaşandığı bu rahatsızlığı yaşayan kişi kimi zaman kendi bedeninden dışarıya çıkmak istemektedir.
Tüm zihinsel aktiviteler artmış ve hızlanmıştır (psişik eksitasyon). Hasta, 'Sanki zihnimdeki bir pas gitti, beynim saat gibi çalışıyor, düşüncelerim hızlandı, bir çok şeyi aynı anda düşünebiliyorum' şeklinde konuşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri