Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride
Patolojik Yalanlar ile Beyaz Yalanlar Arasındaki Fark
Bu yalanların birçoğu “beyaz yalan” olarak adlandırılan yalanlardır. Patolojik yalancılık ise kişide alışkanlığa dönerek sürekli bir yalan söyleme ve söylenen yalanlara kendisinin de inanmasıdır. Ayrıca hiçbir amaç ve neden olmadan söylenen yalanlardır.
Aynı zamanda patolojik yalancılık veya psödoloji fantastika yani düşlemsel yalan olarak da bilinen mitomani, kompulsif dürtüler sonucunda veya alışkanlıktan dolayı sürekli, kronik bir şekilde yalan söyleme davranışına verilen isimdir.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Mitomani, psödoloji fantastika veya patolojik yalan söyleme alışkanlığı; kişilerin herhangi bir sosyal çıkar veya kazancı olmaksızın, kronik olarak yalan söyleme davranışı göstermesi ya da yalan söyleme isteği duymasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Yalan söyleme hastalığı yani “Patolojik yalan” kendi başına bir hastalık değildir, başka psikiyatrik rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir. Bazı kişilik bozuklukları, dürtü kontrol bozuklukları, anksiyete bozuklukları veya depresyon görülen psikiyatri hastalarında yalan söyleme davranışı görülebilir.
Özellikle narsistik kişilik bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu veya antisosyal kişilik bozukluğu gibi kişilik bozukluklarına sahip olan kişilerde mitomani riski artabilir. Dikkat Çekme İhtiyacı Olanlar: Mitomanlar, dikkat çekme ihtiyacı hisseden kişiler arasında daha sık görülür.
Hasta kişilerin psikoz belirtileri arasında en çok sanrı görmeleri durumu gelebilir. Sanrı gören kişiler, gerçekte olmayan olaylara kendilerini inandırırlar ve bundan vazgeçmek istemezler. Bu durumu yaşayan kişiler, çevresindeki diğer insanların buna inanıp inanmadığına aldırış etmez ve bunda ısrarcı olabilirler.
Konuşmada düzen bozuklukları; tutarsız düzensiz konuşma, sözcük uydurma, düşüncede bloklar, tekrarlayıcı konuşmalar. Davranış bozuklukları; acayip duruşlar, garip çılgınca davranışlar, çocuksu ilkel davranışlar, aşırı hareketlilik, donakalma.
Prososyal yalan, başkasını üzüntüden, zorluktan, olumsuz bir durumdan kurtarmak amacıyla dile getirilen, başkasının yararının ön planda olduğu bir davranış olarak tanımlanıp yalanın olumlu bir yüzü olarak değerlendirilirken olumsuz yalanların başkasına zarar verme amacı taşıdığı belirtilmektedir (Aydın, 2020).
Sahte ya da görünürde başka bir deyişle, sözde (pseudo) yalanlardır. Bu tür sözde yalan gerçek yalandan farklıdır; Gerçek yalanla yüzeysel benzerliği çoğunlukla karıştırılmasına neden olur. Eğitimsel yanlışlıklar, sosyal ve moral anlam verme, kınama, üzüntüyle karşılama, bu tür yalanları doğurur.
Takıntılı düşünce ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek hastalığı oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninde uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ve dürtüler, kişinin isteği dışında gelişir.
Beyaz yalanlar birini korumak için ya da üzmemek için söyleniyorsa çoğunlukla zararlı olmadığına dair kabul gören bir durumdur. Ancak küçük ya da büyük olsa da kişi kendini yalan söylemeye mecbur hissediyorsa ve sürekli yalan söylüyorsa bu patolojik yalan söylemedir.
Narsiste göre diğer insanların varlığı ve hisleri önemsizdir. Önemsiz olan diğer insanlara karşı bir sorumluluk duygusu taşımayan narsist kişi, bencil tutumlara sahip olmaya ve yalan söylemeye başlayacaktır. Bu davranışlardan dolayı pişmanlık duymayan kişi diğer insanların duygularını zerre önemsemeyecektir.
Mitomani çoğunlukla bir başka ruh sağlığı probleminin (antisosyal kişilik bozukluğu, narsistik kişilik bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu vb.) etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple öncelikle bireyin öyküsü, genel ruh sağlığı durumu ve davranışının altında yatabilecek sebepler detaylıca araştırılmalıdır.
Psikoz Türleri
Şizofreni: En yaygın olarak görülen psikotik bozukluktur. Bu hastalarda altı aydan daha uzun davranış bozuklukları, halüsinasyon ve sanrılar gözlenmektedir.
Psikoz krizi nedir? Psikotik atak da denebilen psikoz krizi kişinin normal olmayan fikirlere, düşüncelere, algılara kapılarak, gerçeklikten uzaklaşması ve kopması durumudur. Psikotik ataklarda birey farklı bir gerçeklikte yaşıyor gibidir. Psikoz ataklarının süresi haftalar sürebilir.
Psikoz; zihinsel veya fiziksel hastalıklar, madde kullanımı, aşırı stres yaşama, travma sonucu oluşan psikoz sebebiyle meydana gelebilir. Araştırmalara göre çoğunlukla gençlerde görülen bu rahatsızlığın neden özellikle genç yaştaki insanlarda görüldüğü bilinmemektedir.
Ağır depresyon (majör depresif bozukluk) yaşadığımız üzüntü, stres ve sıkıntıların ruh halimizi olumsuz yönde etkilemesi sonucu oluşan duygu durum bozukluğudur.
Anksiyete bozuklukları, aşırı sinirlilik, korku, endişe ve endişeye yol açan bir akıl sağlığı tanı kategorisi oluşturur. Bu bozukluklar, bir kişinin duyguları işleme ve davranış biçimini değiştirerek fiziksel semptomlara da neden olur.
Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Mitomani yunanca muthos (efsane) ve latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.
Mitomani rahatsızlığını gidermek amacıyla yapılan terapilerde kişinin kötülük yapma amacıyla değil psikolojik bir dürtü sebebiyle yalan söylediği üzerine çalışılır. Tedavi için çoğunlukla terapi yeterli olur ancak terapi uzun bir süreçtir ve aile desteği gerektirir.
Örneğin; mitomani hastalığı tedavi edilmediğinde ileri derecede kişilik bozukluğuna daha da kötüsü şizofreniye dönebilmektedir. Dolayısıyla hastanın tedavi konusunda ikna edilmesi ve en kısa süre içerisinde tedaviye başlaması büyük önem arz etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri