Suda köklendirme yöntemi ile bu bitkileri çoğaltmak mümkündür. Aynı şekilde gardenya da suda köklendirilebilen bitkilerden biridir. Yaprak güzeli bitkisi de suda köklendirme yöntemi ile çoğaltılmaktadır. Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir.
Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin. Normal koşullarda bitkiniz 2 ile 3 hafta sonra köklenmeye başlayacaktır.
Yaprak güzeli çiçeği, çoğaltılması en kolay olan çiçeklerden bir tanesidir. Yaprak güzeli çiçeğini çoğaltabilmek için genç olan dallarından sadece birini keserek suda bekletip köklenmesini bekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kesmiş olduğunuz genç dalı direk olarak toprağa dikerek de köklenmesini sağlayabilirsiniz.
Kestiğiniz dalı, sadece alt kısmı suda kalacak şekilde bir kapta bir süre beklettikten sonra sizi yeni köklerle ödüllendirecektir. Kökler çıktığında ise tıpkı diğer ev bitkilerini çoğaltırken yaptığınız gibi uygun boyda bir saksıyı toprakla doldurun, kökleri dikip can suyunu verin.
Öncelikle sukulentinizin gövdesindeki tüm yaprakları koparın ve çiçekli baş kısmını gövdeden bir makas yardımıyla ayırın. Ayırdığınız yaprakları bir gün bekletin ve nemli toprağın üstüne bırakın. Sukulent çok çabuk kök verir, kısa süre içinde yaprakların köklendiğini ve minik sukulentlerin baş verdiğini göreceksiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Dolayısıyla suda köklendirme işleminden bir iki gün önce suyu dinlendirmeniz daha iyi sonuç verecektir. Kauçuk ve benjamin bitkileri, toprakta köklenmesi zor olan bitkiler olduğu için suda köklendirme işlemine tabi tutulmaktadırlar. Kauçuk ve benjamin çiçeklerinin suda köklenmesi hemen hemen iki ay ay sürmektedir.
Daldırma (layering) yöntemlerinde dal ana bitkiden ayrılmadan köklendirilir sonra kesilerek alınır. İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır. Çelikle üretim yönteminde olduğu gibi yeni bitki hızlı ve güçlü büyür.
Suda köklendirme yaparken, kökler çıkmaya başladıktan sonra suya azar azar kil bilyesi eklerseniz kökler daha güçlenir.
Para Çiçeği Nasıl Ekilir? Para çiçeklerinin ekimi oldukça kolay ve pratiktir, sadece bu çiçeklerin kökleri geniş olarak büyüdüğü için büyük bir saksıya ekilmesi gerekir. Para çiçekleri yapraklarıyla beraber ekilir. Yaprakları bir süre suda bekledikten çiçek köklenir ve sonrasında da filizlenmeye başlar.
Bazı bitkilerde 5 sene bazı bitkilerde 10 sene olgunlaşma evresi düşünüldüğünde çelik ile üretilen bitki 1-2 yıl içinde yeteri kadar kök dal meydana getirip ürün verebilirler.
Yaprak güzeli çiçeği, nemli ve ılıman ortamları sever. Bu nedenle özellikle yaz aylarında bu çiçeğe sık sık su püskürtülmesi gerekir. Çiçeğe su verirken mümkün olduğu kadar yapraklarına temas edilememelidir. Çiçeğin yapraklarına dokunulduğunda yapraklar kısa süre sonra dökülecektir.
- Sağlıklı bir şekilde büyümesi için yarı gölgeli alanda ve bol ışık alan yerde tutulmalıdır. - Direkt olarak güneş alan yerlerden uzak kalmalıdır. - Özellikle öğle ışığı dik olarak vurmamalıdır. - Tül ile filtrelenmiş olan alanlar yaprak güzeli çiçeği için en uygun ortamlardır.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar. Güllerin suyun altinda kalan gövde uçlarini keserek hem tikali kisimlari temizlemis, hem de tikanmanin ilerlemesini önlemis olursunuz.
yaklaşık bir ay içerisinde köklerini göstermeye başlar. Kök uzunluğu en az 10 cm ve birden fazla kök. sayısına ulaştığında ister toprakta ister suda bakmaya. devam edebilirsiniz.
Ilıman iklimlerden herhangi bir mevsimde yada ayda bu dikim işlemi yapılabilirken karasal iklimlerde don riski ve kışın şiddeti geçtikten hemen sonra yapılması daha uygundur. Kök ve gövde önümüzdeki kışa kadar kendilerini geliştirecek ve kışın olumsuz şartlarına karşı daha dayanıklı hale geleceklerdir.
Doğal olarak üretilmiş olan oksin hormonu köklendirme hormonu olarak satılmaktadır. Genelde çoğu bitki kendi kendine köklendirme işlemini gerçekleştirse de zor köklenen bitkiler için kök uyarıcı hormon kullanmak faydalı olabilir. Köklendirme hormonu bitkilerin köklenme şansını çoğu durumda artırmaktadır.
Dünya üzerinden toplamda 77 çeşidi olduğu bilinen para çiçeğinin diğer adı şans çiçeğidir. Her ne kadar botanik bilimine göre farklı isimleri bulunsa da halk arasında bolluk, zenginlik, şans ve yeşim çiçeği isimleriyle anılır.
Bereket çiçeğini çoğaltmak çok kolaydır. Sağlıklı bir bereket çiçeği yaprağını bir bardak suyun içine koyun ve yaklaşık bir hafta kök vermesi için bekleyin. Yaprak kök verdiğinde, bu kökü iyi bir toprağa dikin. İşte hepsi bu kadar!
Para Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Çoğaltılması oldukça kolay saksı çiçeklerinden olan para çiçeği, saksı içerisinde kalın köklerinin yanında küçük fideler vererek çoğalmaya başlar. Fideler yeteri kadar büyüdüğü zaman, köklerinden keserek yeni saksıya almanız gerekir. Böylece çoğaltma işlemini tamamlamış olursunuz.
Şekerli su, bitkilerin su alımını etkileyebilir ve köklerin suyu emme yeteneğini azaltabilir. Bu da bitkilerin susuz kalmasına ve büyüme durmasına neden olabilir. Şekerli suyun etkisi bitkilerin türüne, büyüme koşullarına ve şekerin yoğunluğuna bağlıdır.
Doğada kendi kendine herhangi bir bitki organını yeni bitki oluşturması belki zordur ama gerekli ortam koşulları sağlandığında çelikle (bitkinin kök, gövde, sap, dal, ve yaprak gibi bölümlerinden kesilen ve yeniden köklenme yeteneği taşıyan canlı parçaları) üretim oldukça kolay ve sağlıklı bir yöntemdir.
Köklenmesi zor olan bitkiler için yeşil çeliklerin alınması zorunludur. Kışın yaprağını döken türlerin odun çelikleri, yaprak dökümünün hemen öncesinde ilkbaharda tomurcukların kabarmasına kadar olan devrede almak mümkündür. Köklenmesi kolay olan türlerde ise dinlenme mevsiminde alınması önemli bir fark oluşturmaz.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
2) Hava daldırması ilkbaharda bir yaşlı dallar veya yaz sonlarında kısmen odunlaşmış sürgünlerde yapılır. 3) Genellikle 0.5-2.0 cm kalınlıkta olan dallar için uygundur. 4) Dalın ucunun 15-20 cm aşağısından bitkinin türüne göre 1.0-2.5 cm genişlikte bilezik şeklinde çıkarılması veya yaralanması şeklinde yapılır.
Bunlar; Tohum çimlendirme işlemi için eşit oranlarda bahçe toprağı ve torf elenerek karıştırılır. Bu karışıma aynı oranda perlit ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir. Çelik ile köklendirme işlemi için ise bu karışıma ilave olarak aynı oranda elenmiş dere kumu ilave edilerek kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri