* yù yi: geçmiş olayları aynı yoğunlukta yaşama isteği.
Yu-Yi. En az ismi kadar ilginç fakat bir o kadar da yaygın olan bu duygu; yaşam boyunca her şeyi tıpkı yeni doğmuş bir bebek gibi beklentisiz, hafızasız ve kelimelerle tanımlamadan algılama tutkusu olarak biliniyor.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
insanın 4+ temel duygusu: neşe/keyif,öfke/korku, tiksinme, üzüntü/hüzün… duyguları arttırabilirsiniz, ama genel olrk temel renkler gibi temel duyguların da bu olduğu söylenir.
Duygunun eş anlamlısı olarak his kullanılsa da; duygular his, itici güç, fizyolojik değişim ve denetim gibi pek çok öğeden meydana gelir. İlk olarak yüz ifadesinde kendini gösteren duygular, beden dili ve ses tonu ile de ifade edilebilir. Duygunun çeşidi ve yoğunluğu olayın ve durumun özelliklerine göre değişir.
İlgili 15 soru bulundu
Beş duyu organıyla algılanan şeylerin insanın iç dünyasında yarattığı değişimlere his denir. İnsana ait hisler, olumlu, olumsuz ve nötr olarak üçe ayrılır.
Bir duygu, psikolojik bir deneyim / farkındalık halidir. Bir his, duygunun kendisine dair bilinçli farkındalıktır. Duygu genellikle önce gelir ve evrenseldir. Hisler ise mizaç ve deneyimle şekillenir.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü.
Fromm ayrıca aşkı, ilk aşamalarında istemsiz bir duygu olarak ortaya çıkabilen, ancak daha sonra artık bu duygulara (sehvete) bağlı olmayan, bunun yerine yalnızca bilinçli bağlılığa bağlı olan bilinçli bir seçim olarak tanımlamıştır. Kısacası Aşk (sevgi duygusu)- sevgi (olgunlaşmış aşk) arasında bir ayrıma gitmiştir.
Temel duygular arasında sayılan duygulardan pek çoğu da olumsuz duygudur: dehşet, acı, nefret, öfke, tiksinti, neşesizlik, korku, keder, endişe, suçluluk vb. Duygular insanın sahip olduğu çok karmaşık, anlaşılması ve aktarılması en zor yapılardan biridir.
Karşımızdaki kişi ile bakışların kesişmesi sonucunda ortaya çıkan bu his, kişinin kendisini rahatsız hissetmesine neden olur. İşte bu duygu adı opia. Aynı anda sizi hem sonuçları, hem de geçmişini açık hissettiren, kalbine baktığınızda oluşan belli belirsiz ciddiyet durumu olarak tanımlanıyor.
Bu çalışmanın 27 maddesi şöyledir: hayranlık, tapınma, estetik beğeni, eğlenme, kaygı, korku, beceriksizlik, can sıkıntısı, sakinlik, karışıklık, özlem, iğrenme, empatik acı, büyülenme, kıskançlık, heyecan, korku, dehşet, ilgi, neşe, özlem, romantizm, hüzün, doyum, cinsel istek, sempati ve zafer.
Opiyat bağımlılığı, vücudun mekanizmasını olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bu yüzden kişinin zarar gördüğü hâlde bu maddelerin kullanımını bırakmamasıdır. Bağımlı kişi, madde kullanımına ara verdiği zaman yoksunluk semptomları meydana gelir. Zaman geçtikçe madde kullanım süresini ve dozunu artırır.
Özellikle de negatif duygular organlarımız üzerinde büyük etkiler bırakabilmektedir. Sinir stres ve üzüntü duyguları; kalp, sindirim sistemi ve mideyi yakından ilgilendirmektedir. Overthink yani aşırı düşünme rahatsızlığında ve takıntılı durumlarda ise dalak ve sindirim sistemlerinin etkilendiği görülür.
Bunlar şaşkınlık, korku, mutluluk, üzüntü, tiksinme ve öfkedir.
Duyguları temel ve karmaşık olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür. Temel duygular korku, üzüntü, öfke, mutluluk iken; karmaşık duygular kişinin olaylara bakış açısıyla beraber değerlendirdiği düşüncelerin bileşiminden oluşan yetersizlik, hayal kırıklığı, küçümsenme gibi duygulardır.
Öfke; sevgi, üzüntü, korku, acımak gibi en temel duygularımızdan biridir. Genel olarak insanın bilinçli yaşamadığı, kontrol etmekte zorlandığı bu duygu ile nasıl başa çıkılacağı, yaşandığı anda verilen kararlarla şekillenir.
Yas bir kişinin veya bir şeyin kaybına verilen güçlü bir duygusal ve fiziksel tepkidir. Derin bir üzüntü ve kederin yanı sıra çoğunlukla kaybedilen kişiye duyulan güçlü bir özlem yaşanır.
"Duygu" dendiğinde aklımıza şu üç bileşen gelmeliymiş: Bilişsel, fizyolojik ve davranışsal.
Rene Descartes ''Duygular ruhun algılarıdır ya da ruhun hisleri ve heyecanları. Bu yüzden ruha aittirler.'' der. Evet, duygularımız ruhumuza, bize aittir. Duygular; hayret, sevgi, arzu, sevinç, keder, nefret, korku, üzüntü hepsi insana has ve hepsi insan için ortaktır.
Kalp, binlerce yıldır insanlar tarafından duygularla özellikle de sevgi ile ilişkilendirilir. Ancak şu an sahip olduğumuz bilgiler duyguların beyinde ortaya çıktığını gösteriyor.
İnsanın içinde bulunduğu durum ve koşullar sürekli değişir.
İnsan deneyimlediği durum sırasında sahip olduklarına göre aksiyon almak gibi bir mekanizmaya sahiptir. Dolayısıyla her deneyim esnasında duygu, düşünce değişebileceği gibi bunun sonucunda çevresel faktörlerle birlikte davranışlar da değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri