Kanun, Önemli Yönetim İşlerinin yapılması konusunda Çifte Çoğunlukla karar alınmasını aramaktadır. Bunun için Paydaşların Çoğunluğu ve bu Çoğunluğun Sahip olduğu Pay Toplamının, bütün Payların yarısından fazla olması gerekir.
Paylı mülkiyette her bir paydaşın pay oranı belirlenmiştir. Aksine anlaşma yoksa pay oranları eşit olarak kabul edilir. Paydaşlar, pay oranlarını diledikleri gibi farklı oranlarda belirleyebilirler. Paylı mülkiyete konu eşya maddi olarak bölünmüş değildir.
Bilindiği üzere, paylı mülkiyet konusu taşınmazların kiraya verilmesi TMK'nun 691. maddesi uyarınca pay ve paydaş çoğunluğuna bağlıdır. İki paydaşlı taşınmazlarda, bir paydaşın taşınmazı üçüncü kişiye kiraya vermesi durumunda, hiçbir zaman paydaş çoğunluğu sağlanamayacağından, oybirliğinin gerekli olacağı kuşkusuzdur.
Tapu kütüğüne bakıldığında ½ Ahmet ½ Mehmet gibi bir pay miktarı yazıyorsa paylı mülkiyet söz konusudur.
Paylı mülkiyet, bazı durumlarda, söz konusu malın üzerinde her ortağın payının belirli olması halidir. Paylı mülkiyete örnek olarak imar sebebiyle birbirini tanımayan kişilerin ortak olması gösterilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilir.
Ortak mülkiyette, paydaşlardan birinin payını paydaşlar dışında üçüncü bir kişiye satması halinde, paydaşlara söz konusu payı satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak tanımlanmaktadır. Paylı mülkiyette paydaşlardan herhangi biri tarafından üçüncü bir kişiye satış yapılmadıkça bu hak kullanılmaz.
Paylı Mülkiyette Paydaş Kendi Payını Satabilir Mi? Evet, paylı mülkiyet ile kendi payını satabilir veya devredebilir.
Paylı mülkiyette ortaklardan her biri kendi payının hak ve yükümlülüklerine sahiptir. Bu payı rehnedebilir, alacaklılar tarafından haczettirebilir ve devredebilir. Ancak elbirliği mülkiyeti durumunda mirasçılardan herhangi biri kendi payını satma ya da başka birine devretme hakkına sahip değildir.
Hisseli tapuyu satın almada öncelikli hak diğer hisse sahiplerinindir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.
Eşya üzerindeki mülkiyet hakkının devri, kat veya elbirliği mülkiyetine çevrilmesi, terki, eşyanın cebri icra yolu ile satılması, kamulaştırılması veya yok olması hallerinde ise paylı mülkiyet bütün paydaşlar bakımından sona erer.
Bunun için Paydaşların Çoğunluğu ve bu Çoğunluğun Sahip olduğu Pay Toplamının, bütün Payların yarısından fazla olması gerekir. Örneğin, (A)= 3 / 10, (B)= 3 / 10, (C) = 2 / 10 , (D) = 1 / 10 , (E) = 1 / 10 oranında pay sahibi ise, (A) + (B), Pay Çoğunluğunu sağlarsa da, Paydaş Çoğunluğu yoktur.
Birden fazla kişinin paya sahip olmasına paylı mülkiyet denir. Paydaşların başka bir şekilde kararlaştırılmadığı sürece payları eşit oranda bölünür.
Paylı mülkiyette paydaşlar malın tümüne birlikte sahiptirler. Mal paydaşların payları oranında maddi olarak ve, yer ve konumu belirli şekilde bölünmemiştir. Paylar soyut ve her bir paydaşın malın bütününü üzerindeki payıdır.
Taşınmazlardan başka bağımsız ve sürekli haklar da ipotek edilebilir. Paylı mülkiyette paydaş kendi payını ipotek verebilir; bir pay üzerinde ipotek kurulduktan sonra paydaşlar taşınmazın bütünü üzerinde ipotek kuramazlar.
Hatta Yargıtay, taşınmazın tümüne ilişkin olup, gerekli çoğunluğa dayanmayan bir kira sözleşmesine göre “kiralayan” durumunda olan paydaşın dahi kiracıya karşı tek ba- şına tahliye davası açabileceğini kabul etmiştir34.
Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu'na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir. Paylı mülkiyette maldan yararlanma ve tasarruf etme üzerinden bir ortaklık kurulur.
Hisseli tapu, paylı mülkiyette bulunan bir gayrimenkul ise ortaklardan her biri kendi payını üçüncü kişilere veya ortaklardan birine devredebilir. Ancak bir ortağın kendi payını üçüncü kişiye satması halinde diğer paydaşların Medeni Kanun'dan kaynaklanan ön alım hakkı (şufa hakkı) bulunmaktadır.
Arsa paylı mülkiyet ise hissedar kendi payını bağımsız olarak satabiliyor. Ancak önalım hakkına sahip olmaları nedeniyle önce diğer hissedarlara haber vermek gerekiyor. Hissedarlardan almak isteyen olmazsa hissedar payını üçüncü kişilere satılabilir. Elbirliği mülkiyette ise ortaklardan biri hisse satışı yapamıyor.
Miras payı, ancak mirasbırakanın vefatından sonra devredilebilir, çünkü miras payı ancak o zaman söz konusu olabilir. Mirasbırakanın vefatından önce ise muhtemel mirasçı, miras hakkını devredebilir. Miras hakkı ve miras payı, diğer mirasçılara veya mirasçı olmayan üçüncü kişilere devredilebilir.
“Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabilir.
Türk Medeni Kanunumuzun 732. Maddesine Göre: "Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler."
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberinin olması durumunda şufa hakkı kaybolur.
Bir kişi miras payını hem mirasçı olmayan üçüncü kişilere hem de yasal mirasçılara devredebilir.
Paylı mülkiyette, söz konusu pay sahipleri arasında mülkiyet hakkı bölünemez. Kısacası, paylı bir mülkiyete sahip olunan bir yerde tek bir mülkiyet hakkı bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri