Güzel söz söylemenin sadaka olduğunu buyuran (Buhari, Cihad, 128.) Nebiyy-i Ekrem ümmetini boş ve faydasız söz söylemeye karşı uyararak güzel Müslüman olmanın malayaniyi terk etmekle olacağını haber verir. (Muvatta, Hünü'l-hulk, 1.) Bir gün Peygamber Efendimize (s.a.s.) Muaz b.
Peygamber Efendimiz de (sav) bu konuda bize çok önemli tavsiyelerde bulunmuşlardır:“Güzel söz, sadakadır.”(Buhari, Edeb 34, Sulh 11; Müslim, Zekat 56);“ Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse ya hayır konuşsun yahut sussun.” (Buhari, Edeb 31;Müslim, İman 74); “Kim bana iki çenesi arasındaki (dili) ile iki budu ...
Güzel söz söylemenin dinimizde önemli yeri vardır ve Hz. Peygamberimiz: “Tatlı dil, güzel söz sadakadır” demiştir. yahut sussun” demiştir. Hayırlı ve güzel söz, sahibine Allah'ın rızasını kazandırır, nimetleri ile nasiplenir.
Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor: “Güzel söz sadakadır.” İslam; esenlik, sevgi, merhamet, hoşgörü dinidir. İslam; gül bahçesi gibidir, bütün güzellikleri içinde barındırır. Bu güzelliklerden biri de “güzel sözlü olmak”tır.
Peygamber (s.a.s.). "Ben, lânet edici olarak gönderilmedim; ancak rahmet olarak gönderildim" buyurmuştur" (Müslim, Birr, 87) Gerçekte Resulullah, âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir (Enbiyâ, 21/107). Güzel söz; gönül alan, onur kırmayan, hak ve doğruyu gösteren bütün sözlerdir.
İlgili 28 soru bulundu
Güzel sözler, insanların birbirleriyle olan iletişimlerinde önemli bir rol oynar. Özellikle sevgililere, eşlere ve yakın arkadaşlara söylenen güzel sözler, ilişkilerin daha sağlam temellere oturmasına yardımcı olur.
Böyle bir insan herkes tarafından sevilir, güvenilir, hürmet görür. Mürşidlerin sultanı, en büyük rehberimiz, sevgili Peygamberimiz (sav) daima güler yüzlü, tatlı dilli, herkesi ikna edici sözler söylerdi. Tatlı dille güler yüzün sadaka sevabı getireceğini haber vermiştir.
Sadaka he ne kadar maddi bir ibadet olarak bilinse de esasında birçok güzel davranış "sadaka" kabul edilmiştir. İnsanlara güzel bakmak, iyi düşünmek ve iyi davranmak, insanlara tebessüm ederek selam vermek bile sadaka sayılmıştır. Yapılan güzel amellerin yapanın hanesine sadakat olarak yazılacağı da aktarılmıştır.
Hz. Peygamber, akrabaya verilen sadakanın aradaki kin, haset, dargınlık vb. duyguları gidereceğine işaretle, "Sadakanın en faziletlisi içinde sana karşı (gizli) düşmanlık duygusu besleyen akrabaya verilen sadakadır." buyurmuştur.
Sadaka, Allah rızası için fakirlere, ihtiyaç sahiplerine, karşılık beklemeden verilen şey; yapılan yardım, her türlü iyilik; Allah yolunda yapılan harcamadır. Sadaka, zekat verilebilecek kimselere verilir, aynı esaslar sadaka için geçerlidir. İhtiyaç sahibi kimselere sadaka verilir.
Az konuşma da az yeme ve az uyuma kadar hayatımızın en önemli hasletlerinden biridir. Peygamber Efendimiz, her şeyde olduğu gibi az konuşmayla ilgili de ümmetini, dolayısıyla da tüm insanlık âlemini uyarmıştır.
Peygamber efendimiz, (Az konuşmak imandan, çok söz nifaktandır) buyurmaktadır.
Hadislerde tebessümün bir sadaka olduğu bildirilmiş ve mü'minlerin güler yüzlü olması övülmüştür. İki mü'minin karşılaştıklarında birbirlerine selam verip el sıkışmaları, güler yüzle birbirlerine hal-hatır sormaları İslam büyükleri tarafından müslüman ahlakı olarak tarif edilmiştir.
Genel ve en çok tercih edilen sadaka çeşidi, ihtiyaç sahiplerine mali bir yardım olarak nakit para vermektir. Bu yardım, doğrudan, elden olabildiği gibi yardım kuruluşlarına bağış yapılarak da olabilir. Fıtır Sadakası (fitre) ve Sadaka-i Cariye (vakıf, okul, cami, çeşme, kuyu vb.) de birer sadaka verme yoludur.
Sadaka verirken okunması gereken Sadaka duası ise şu şekildedir: “Rabbenâ tekabbel minnâ inneke entessemiulalim.” Türkçesi ise: “Ey Rabbimiz bizden bunu kabul buyur! Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin.”
Zekat veya fitre verirken verilen kişiye söylemeye gerek yoktur.
Hadislerde sadaka-i fıtrın miktarı, arpa, hurma veya üzümden bir sâ' (yaklaşık 2.917 gram) buğdaydan yarım sâ' olarak belirlenmiştir.
Ayet nazil olup şöyle buyurdu “Sana (Allah yolunda) ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: "Harcayacağınız her türlü mal, ana baba, yakınlar, yetimler, yoksullar ve yolda kalanlar için olmalıdır. Şüphesiz, Allah yapacağınız her iyiliği bilir." Bu doğrultuda sadaka vermede anne ve babanın önceliği bulunmaktadır.
Yine hadis-i şeriflerde peygamberimiz “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır” (Heysemî, Mecmaü'z-Zevâid,3/63) olarak ifade etmektedir Allah rızası için infakın faziletini. Verilen sadakalar, bir takım belalardan uzak kalma vesilesidir.
"Sadakada esas olan iyi niyet, ihlas ve samimiyettir." diyen Keleş, şu ifadelere yer verdi: "Sadakada esas olan iyi niyet, ihlas ve samimiyettir. Sadakanın gösterişten uzak olarak icra edilmesi gerekiyor. Ben sadaka veriyorum, sadaka gerçekleştiriyorum diyerek ve bunu ilan ederek sadaka verilmez.
Peygamber (asm) Efendimiz, işte bütün bu duyguların canlı ve diri olduğu sırada yapılan iyiliğin “en üstün sadaka” olduğunu belirtmektedir. İyilik yapmayı hayatın son demlerine bırakmanın doğru olmadığına dikkat çekmektedir. İyilikte acele davranmanın gereğine ve isabetine işaret etmektedir.
Gülmek ve güldürmek beşerî yapımızdan kaynaklanan ihtiyaçlar- dandır. Bu iki ihtiyaç, Hz. Peygamber tarafından cevapsız bırakılmamış ve ölçülü olmak şartıyla caiz görülmüştür.
Bu durumda Allah Rasulü'nün konuyla ilgili diğer hadisleri göz önünde bulundurulacak olursa, sadakanın yalnızca maddi yardımları değil, her türlü hayırlı söz ve davranışı da içeren çok kapsamlı bir kavram olduğu ortaya çıkar. Rasulüllah'ın nezdinde her iyilik bir sadakadır.
1- Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir. Bunlarda sadaka sevabı vardır. Bunlar kalbe hayat verir. Rûha huzur verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri