Birleşik kesir ; Payı paydasına eşit olmalı ya da payı paydasından büyük olan kesirlere denir. Basit kesir : Payı paydasından küçük olan kesirlere denir. Yukarıda belirtiğimiz gibi eğer y = 0 ise sonuç tanımsız olur.Hesap makinesine yazdığımızda da tanımsız sonucunu verir.Çünkü sıfırın içinde hiç bir sayı yoktur.
Payımız " x " ve paydamız " y " olsun.x ve y tam sayılardır. x/y şeklinde gösterilen sayılara denir. y ≠ 0 olmalıdır. y= 0 ise sonuç : tanımsızdır.
7.SINIF RASYONEL SAYILAR : PAYDA 0 OLAMAZ !!! - YouTube.
Payı sıfır olan bir rasyonel sayı olabilmektedir. ------= 0 olur. 0 bir rasyonel sayı olduğuna göre olur.
Yani sayı/0 tanımsızdır.
İlgili 43 soru bulundu
Yukarıda belirtiğimiz gibi eğer y = 0 ise sonuç tanımsız olur.Hesap makinesine yazdığımızda da tanımsız sonucunu verir.Çünkü sıfırın içinde hiç bir sayı yoktur. Payı yani x burada 0 olursa bu kesir basit kesir olur.Pay ve paydası 0/0 olan kesirler ise belirsizdir.
Hiçbir zaman 1'e varamadığımız için 00 tanımsız olarak kabul edilir.
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek.
Böyle bir ikilemde kalmak yerine tanımsız demek daha mantıklıdır. 0 = 0 üssü 0 = 1 olması lazım ancak Bununla 0=1 demektir. Matematikteki 0 kavramı esasen mantıksal olarak hatalıdır. 0 herhangi bir şeyin karşılığı olmamak demektir. Bu yüzden 0 bir sayı değil esasen 'yokluğu' ifade eden bir kavram veya terimdir.
Herhangi bir sayıyı sıfır ile bölmek aritmetiğin aksiyomlarıyla uyuşmaz. Çünkü bölme işlemi temelinde çarpmanın tersidir. 1/3 yazdığımızda aslında hangi sayının 3 ile çarpıldığında 1 sonucunu verdiğini bulmuş oluyoruz.
Bir tanımdan yoksun olan. Tanımsız, matematikte tanımı olmayan ifadeler için kullanılır. Matematik ve matematiksel analizin diğer dallarında, belirsiz bir formun belirli sınırlar bağlamında cebirsel ifadesidir. Bazı durumlarda vatansızlığı tanımlamak amacıyla kullanılan ifade.
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
Aynı zamanda tanımı üzerinden basit kesri kolayca bulmak mümkündür. Zira payı paydasından küçük olan kesirler basit kesir olarak ifade eder. Bu sayede herhangi bir kesir ile karşı karşıya kalındığı vakit, eğer pay daha küçük ise o zaman bunun basit kesir olduğunu anlamak mümkün.
Kesirler bir bölme çizgisi ile ayrılmaktadır. Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir.
Paydaları eşit olan kesirlerin payları farklıdır. Yani paydaları sabit olduğundan dolayı bu defa büyüklük ve küçüklük açısından paylarına bakarız. Payı büyük olan kesir daha büyüktür.
Genellikle, belirsizlik değeri bir ölçüm sonucunu düzeltmek için kullanılamaz. Bir ölçüm sonucunun belirsizliği, asla hatanın kendisi veya düzeltmeden sonra kalan hata şeklinde yorumlanmamalıdır.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Bir rasyonel fonksiyonu tanımsız yapan değerler paydasını sıfır yapan değerlerdir. f ( x ) = P ( x ) Q ( x ) olmak üzere, Q ( x ) = 0 denkleminin çözüm kümesi olan değerleri fonksiyonunu tanımsız yapar.
Cevabımız;Tanımsız olmalıdır. Çünkü; Bir sayıyı 0'a böldüğümüzde sonuç “Tanımsız” çıkar fakat 0'ı bir sayıya böler isek sonuç “0” olarak çıkar.
Cevap. payı 0 oluyorsa tanımsız olur.
ifadesinin tanımlanmamış olmasındandır. Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
Sayının işaretinin negatif veya pozitif olması rasyonel sayı olma durumunu etkilemez. Sadece 0'a bölünme işlemi tanımsız bir işlem olduğu için x/0 gibi yazılan sayılar rasyonel sayı olarak adlandırılmaz.
Bu bilgiyi verdikten sonra sorumuza tekrar dönecek olursak, evet rasyonel sayılarda payda negatif olabilmektedir. Rasyonel sayılarda paydaya 0'dan farkı her sayı gelebildiğinden, rasyonel ifadeler negatif olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri