7.SINIF RASYONEL SAYILAR : PAYDA 0 OLAMAZ !!! - YouTube.
Matematikte bir rasyonel sayı, q ≠ 0 olan p / q biçiminde temsil edilebilen herhangi bir sayı olarak tanımlanabilir. Ayrıca, herhangi bir kesrin payda ve payın tam sayıdır ve payda sıfıra eşit değildir.
Yukarıda belirtiğimiz gibi eğer y = 0 ise sonuç tanımsız olur.Hesap makinesine yazdığımızda da tanımsız sonucunu verir.Çünkü sıfırın içinde hiç bir sayı yoktur. Payı yani x burada 0 olursa bu kesir basit kesir olur.Pay ve paydası 0/0 olan kesirler ise belirsizdir.
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
Eğer payda 0 ise örneğin 3/0 = tanımsızdır.
İlgili 40 soru bulundu
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
Aynı zamanda tanımı üzerinden basit kesri kolayca bulmak mümkündür. Zira payı paydasından küçük olan kesirler basit kesir olarak ifade eder. Bu sayede herhangi bir kesir ile karşı karşıya kalındığı vakit, eğer pay daha küçük ise o zaman bunun basit kesir olduğunu anlamak mümkün.
Payı sıfır olan bir rasyonel sayı olabilmektedir. ------= 0 olur. 0 bir rasyonel sayı olduğuna göre olur.
Tüm tam sayılar aslında birer tam sayılardır.Payda 1 olursa rasyonel sayı tam sayı olur.Pay " 0 " ise sonuç " 0 " olur. Payda " 0 " ise sonuç tanımsızdır.Pay ve paydası 0/0 olan kesirler ise belirsizdir.
Bu bilgiyi verdikten sonra sorumuza tekrar dönecek olursak, evet rasyonel sayılarda payda negatif olabilmektedir. Rasyonel sayılarda paydaya 0'dan farkı her sayı gelebildiğinden, rasyonel ifadeler negatif olabilmektedir.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Sıfır aynı zamanda nötr alanı sembolize eden bir sayıdır. Sıfır; toplamada etkisiz, çarpmada yutan, bölmede tanımsız bir elemandır diyebiliriz.
Özel bir durum yoktur. 0 basit kesirdir; diğer bütün tam sayılar ise işaretine bakılmaksızın bileşik kesir türündedir.
Paydaları eşit olan kesirlerin payları farklıdır. Yani paydaları sabit olduğundan dolayı bu defa büyüklük ve küçüklük açısından paylarına bakarız. Payı büyük olan kesir daha büyüktür.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir. Pay: Parçalar arasında kaç tanesinin alındığını ifade etmektedir. Görüldüğü gibi kesirler üzerinden pay üst kısmı yazılır ve payda ise alt bölüme yazılır. Bu sayede bir bütünün kaç eşit parçaya ayrıldığı ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Kesirler bir bölme çizgisi ile ayrılmaktadır. Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak 3/5 kesrinde 3 sayısı kesrin pay kısmı oluşturur. 5 sayısı ise kesrin payda kısmını oluşturmaktadır.
Kök 1 ve kök 2 irrasyonel sayılardır. İrrasyonel sayılar, başka bir ifade ile kesirli sayılar olarak tanımlanmaktadır.
Yani sayı/0 tanımsızdır.
Matematikte doğal sayı olup hem pozitif hem de negatif olan birçok sayı mevcuttur. Sıfırdan büyük olan rasyonel sayılar Q+ simgesi ile gösterilirken sıfırdan küçük rasyonel sayılar ise Q- şeklinde belirtilir. Yani sıfırdan büyük ve küçük sayılarda var olduğu için en küçük rasyonel sayı olarak sıfırı gösteremeyiz.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrılmış durumda olduğunu göstermektedir. Pay: ayrılmış durumda olan parçalar arasında kaç tanesinin alındığını belirtmektedir. Bu şekilde bir bütün parçalara ayrıldığı zaman, söz konusu parçalar üzerinden yapılacak olan oranlama hususunda pay ve payda kavramları kullanılır.
Payı, paydasından küçük olan kesirlere basit kesirler denmektedir.
Payı ve Paydası Arasındaki Fark Aynı Olan Kesirler
Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan basit kesirler içinde, payı ve paydası en büyük olan kesir en büyüktür. Payı ve paydası arasındaki fark aynı olan bileşik kesirler içinde, payı ve paydası en küçük olan kesir en büyüktür.
Basit kesir : Payı paydasından küçük olan kesirlere denir. Pay ve payda eşitse " BİRLEŞİK KESİR " olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri