Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, sermayesi paylara bölünen ve ortaklarından bir veya birkaçı şirket alacaklılarına karşı bir kollektif şirket ortağı, diğerleri bir anonim şirket pay sahibi gibi sorumlu olan şirkettir.
Şirket borçlarına karşı sadece koymuş oldukları sermaye ile sınırlı olan ortaklardır. Sermayesi paylara bölünen ve ortaklardan bir veya birkaçı şirket alacaklarına karşı bir kollektif şirket, diğerleri bir anonim şirket gibi sorumlu olan şirkettir.
Paylı komandit şirket, anonim ve limited şirket gibi sermaye şirketleri arasında yer almaktadır. Paylı komandit şirket modelinde şirketin yönetim hakkı tüm ortaklara aittir. Ancak paylı komandit şirket ortaklarından bazıları sınırlı bazıları sınırsız yetki alabilir.
Paylı komandit şirkette, sermaye paylara bölünmüş olup, komanditerler, bu payları anonim şirket payları gibi serbestçe devredebilirler. Adi komandit şirkette ise, ne sermaye paylara bölünmüştür ne de komanditer ortak diğer ortakların rızasını almadan payını devredebilir.
Komandit şirket, ticari faaliyet gösteren bir işletmeyi, iki veya ikiden fazla kişinin bir sözleşme esasında müşterek olarak aynı ticari unvan altında işletme amacı ile kurulan şirkettir.
İlgili 45 soru bulundu
Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belirli bir sermaye ile sınırlandırılmış olan şirket komandit şirkettir.
Hak ehliyeti işletme konusu ile sınırlıdır ve tüzel kişiliğe sahiptir. Komandit şirketler sermaye konusunda sorumluluk almak istemeden şirket ortağı veya yatırımcısı olmak isteyenler tarafından tercih edilebilir. Bunun yanında aile şirketleri arasında da tercih edilen bir şirket türüdür.
Kurucular beş kişiden az olamaz. Kuruculardan en az birinin komandite olması şarttır. 6. Kurucu sıfatını haiz komanditerlerin sahip oldukları payların her birinin tutarının şirket sözleşmesinde yer alması şarttır.
Adi komandit şirket bir şahıs şirketidir, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise sermaye şirketidir. Komandit şirket, biri komandite (sınırsız sorumlu) ortak, biri komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olan en az iki kişi tarafından kurulabilir. Komandite ortaklar yalnızca gerçek kişi olabilir.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
Anonim ve limited şirketlerin kazancının tamamı kurumlar vergisine tabidir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin kurumlar vergisi mükellefiyeti komanditer ortağın hissesine yöneliktir.
Şahıs şirketi, kuruluşunun basit ve hızlı olması nedeniyle girişimciler tarafından daha fazla tercih edilen bir şirket türü. Genellikle tek kişi tarafından kurulsa da az sayıda ortak ile de kurulabiliyor. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre “Kolektif” ve “Komandit” olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunuyor.
Limited şirketler asgari 10.000.-TL. sermaye ve asgari 1 ortakla kurulmalıdır. Ünvanlarında limited şirket ibaresinin bulunması veEN AZ BİR faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur. Ortakların koyacakları sermayenin en az 25.-TL. veya bunun katları olması lazımdır.
Bu işletmelerde anonim şirketlerde olduğu gibi yönetim ve denetim kurulları bulunmakta; ortak sayıları beşten az olamamakta ve ortaklardan en az biri komandite ortak olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir.
Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Komandit şirketler iki türlüdür. Bunlardan birisi şahıs şirketi türü olan adi komandit şirket. Diğeri sermaye şirketi olarak sayabileceğimiz adi komandit şirkettir.
Türk Ticaret Kanununda Eshamlı Komandit Şirket, sermayesi paylara bö lünen ve ortaklarından bir veya birkaçı şirket ala caklılarına karşı bir kollektif şirket, diğerleri bir anonim şirket ortağı gibi sorumlu olan şirket ola rak tanımlanmıştır.
Komandit şirket esasen komandite ortaklar tarafından yönetilir. Komandite, ortakların yönetim hak ve görevleri aynı kolektif şirkette olduğu gibidir. Komanditer ortaklar yönetim hakkına sahip değildir.
193 sayılı GVK'nın 37. maddesinde, adi komandit şirketlerin komandite ortaklarının şirketten elde ettiği kazancın, gelir vergisi açısından şahsi ticari kazanç olarak vergilendirileceği hüküm altına almıştır.
Komandite, komandit şirket ortakları arasında bulunan ve sorumlulukları sınırsız olan kişilere verilen isimdir. Komanditer ise komandit şirket ortakları arasında olan ve sorumluluğu yaptığı yatırım kadar olan ortaklara verilen isimdir.
Kuruluş aşamasında öncelikle komandite şirket açma müracaatı yapılmalıdır. Başvuru esnasında kanuni defterin, Ticaret Sicil Memurluğuna verilecek belge ve vergi dairesine verilecek evrakların tamamlanması gerekmektedir: Şirketi kurmak isteyen kişiler tarafından imzalanacak dilekçe. Noter onaylı sözleşme.
Komanditer ortaklar da şirketin borçlarından dolayı taahhüt ettikleri sermaye payları oranında sınırlı sorumludurlar (HGB 171). Bu sermaye payı ödendiği ve geri alınmadığı takdirde, komanditerler kural olarak şahsen sorumlu değildirler. Komandit ve limited şirkete ilgili hükümlere göre sermaye getirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri