A, C, D ve K vitaminleri bakımından zengin olan pazı, bu özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle mevsiminde pazı tüketilmesi kış hastalıklarına karşı koruyucu kalkan vazifesi görür.
Mevsiminde taze pazı yemek isteyenler, pazı hangi mevsimde yetişir diyecektir. Havalar soğumaya başladığında sonbahar döneminde bolca pazı bulabilirsiniz.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir.
Pazı en fazla sindirim sistemine fayda sağlar. Yoğurtla beraber tüketildiğinde sindirim organlarındaki baterileri azaltır. Bağırsakların daha sağlıklı çalışması için gerekli olan bağırsak florasını korur.
İlgili 29 soru bulundu
Oldukça faydası olan pazının tüketimi de oldukça kolaydır. İlk olarak pazının bol su ile yıkanması gerekmektedir. Sonrasında pazı, çiğ ya da sulu yemek olarak tüketilebilir. Haşlanın pazının suyu da atılmayarak rahatlıkla tüketilebilir.
Peki, ıspanak mı, pazı mı? Ispanak ya da pazı fark etmiyor, hangisini yerseniz yiyin yeter ki yiyin! İkisi de sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla destek verir. Bir kere her ikisi de kalorisi düşük, posası yüksek besinler.
Pazının Zararları
Bu da böbreklerde taş ve kum oluşumuna neden olur. Bu yüzden pazının iyice temizlenmesi gerekir. Pazının içinde toprakta bulunan pek çok mineral bulunur. Bu durum aslında insan sağlığı için oldukça iyi gözükür ancak fazla mineral insan sağlığı için zararlıdır.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Yemeklerde yaprakları, sapları ve kökleri kullanılabilen, dolması, yemeği, kavurması ve salatası gibi çok şekillerde yapılabilen pazıyı mevsimi de gelmişken daha çok pişirin ve sofralarınıza davet edin diye en nefis, en farklı tariflerini bir araya getirdik. Hazırsanız başlıyoruz.
Pazı yapraklarını yıkayıp sıcak suyun içinde bir süre bekletiyoruz, sonra soğuk suya bastırıp süzüyoruz, buzdolabı poşetlerine paketleyip buzluğa atıyoruz.
Semizotu, roka, pazı gibi demet halindeki sebzeleri kökünden kesin. Yaprakları ayırın, sararmış ya da yumuşak yaprak varsa çöpe atın. Ayırdığınız yaprakları temiz su ile yıkayın.
Pazı suyu, pazı haşlanır suyu tüketilirse damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Pazı hardal ile birlikte tüketilirse gazları giderdiği ve dalak hastalığına iyi geldiği bilinir.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Pazılarınızı güzelce yıkayıp saplarını kestikten sonra kaynamış suyun içerisine alıp 30 saniye tutun, daha sonra da soğuk su dolu kaseye alın. Bir otuz saniyede soğuk suda bekletin. Fazla bekletirseniz ya da ocakta kaynatırsanız yaprakların hepsi erir.
Ispanağa benzeyen tadı ve görünümüyle, dolması çok lezzetli olan bir sebze desek akıllara hemen pazı gelir. Genelde kış aylarında mutfaklara konuk edilen bu sebzenin koyu yeşil yaprakları çeşitli faydalar içerir.
Bu tarifi ne kadar beğendiniz? Pazı piştiğinde oldukça sulu bir yemeğe dönüşür. Ancak fazla sulu yemeklerden haz etmiyorsanız kavurarak suyunu çekene kadar pişirmeyi tercih edin! Üstelik kavurarak yaptığınız bu pazıyı ister yoğurtla yemek gibi tüketin, isterseniz üzerine yumurta kırıp afiyetle yiyin.
Pirinçli Pazı Yemeği yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, lebeniye çorbası, pirinçli pazı yemeği, portakal dilimlerinde kereviz salatası ve çikolata soslu parfe son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Pazı genelde sebze ya da dolma olarak tükettiğimiz bir sebze ancak salata olarak da çok lezzetli oluyor.
Pazı, potasyum ve magnezyum dahil olmak üzere kan basıncını düzenleyen bileşenlerden zengin bir bitkidir. Bir fincan (145 gram) pişmiş pazı, günlük potasyum ve magnezyum ihtiyacınızın sırasıyla %17 ve %30'unu karşılar. Potasyum ve magnezyum ve kalsiyum mineralleri kan basıncının düzenlenmesi için gereklidir.
Kansere Etkisi
Pek çok yeşil yapraklı sebze gibi pazıda antioksidan özelliği olan sebzedir. İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde bir antikanser özelliği vardır. Özellikle kolon kanserini engellemeye yardım eder. Bu nedenle bu şifalı sebzeyi sık sık tüketebilirsiniz.
Pazıdaki bileşenler kandaki kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltir. Bu özelliğiyle pazı, damarlardaki basıncı azaltıp, hipertansiyon ve damar sertliği gibi hastalıkları engelleyici niteliktedir. Sık sık pazı suyu tüketmek damar sertliğinin önlenmesi konusunda oldukça fayda sağlar.
Pazılar doğranarak suda haşlanır.
Toprağı yağmurlama sulama yöntemiyle serin ve nemli tutmak, toprağın yapraklar üzerindeki gelişimini ve yabani otların büyümesini de azaltır. Kuru koşullarda pazı acı tadı verme eğiliminde olduğundan nemli tutulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri