yapraklarının karalahana ve pazı yapraklarından yuvarlaklık bakımından farklı olduğu anlaşılmaktadır. Özgül ağırlık ve yoğunluk açısından bu üç sebze yaprağı arasında da P<0.01 önem seviyesine bir farklılık bulunmuştur.
Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" kelimesinden gelmekte ve bölgede kelem, lu (Lazca), pancar, mancar, pezük, şaviphali (Gürcüce) olarak da adlandırılmaktadır.
Kotilli lahana ismi Karadeniz de kullanılan bir isim. Siz lahana alırken topaklı lahana diye alabilirsiniz.
Ispanağa benzeyen tadı ve görünümüyle, dolması çok lezzetli olan bir sebze desek akıllara hemen pazı gelir. Genelde kış aylarında mutfaklara konuk edilen bu sebzenin koyu yeşil yaprakları çeşitli faydalar içerir.
Ocakta tencereye su koyulur ve kaynatılır. İçine pazı yaprakları 4-5 yaprak halinde atılır ve 1-2 dakika haşlanması beklenerek süzgeçle kaldırılır ve yeni yapraklar tencereye eklenir. Aynı işlem pazı yaprakları bitinceye kadar tekrarlanır ve tüm pazılar süzgece koyulur.
İlgili 41 soru bulundu
Toprağı yağmurlama sulama yöntemiyle serin ve nemli tutmak, toprağın yapraklar üzerindeki gelişimini ve yabani otların büyümesini de azaltır. Kuru koşullarda pazı acı tadı verme eğiliminde olduğundan nemli tutulması gerekir.
Pazı çabuk bozulan bir sebze olduğu için buzdolabında en fazla iki gün muhafaza edilebilmektedir. Pazının uzun süre tazeliğini koruması için şoklama yöntemi uygulanır.
Pazı, yaban pancarı ya da yabancı ıspanak olarak da bilinen bir tür bitkidir. Koyu yeşil renge sahip olan pazı, iri ve geniş yapraklara sahiptir.
Pazı, çocuklar tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Çocuklarda özellikle kemiklerin büyümesi ve gelişimine yardımcı olur. 100 gram pazıda yaklaşık olarak 3.0 mg demir bulunmaktadır. Kırmızı kan hücresi üretimini desteklediği için kansızlık yaşayan kişilerin pazı tüketmesi olumlu sonuçlar vermektedir.
Pazı toprağa yakın şekilde yetişen bitki olduğu için yüksek metal içerir ve kirli olabilir. Bu şekilde tüketim insan vücudunda toksik etkisi bırakabilir. Bu da insanlar için zehirleyici bir durumdur. Pazıları iyice yıkayıp bol tüketmeliyiz.
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
aka. kara lahana. kırmızı lahana olarak yanlış anılan bitkinin olması gerektiği gerçek ismi.
lazlar zaten karalahana demezler, bunun lazcadaki ismi luqu veya lu'dur.
Yüksek lif değer ile sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidir. Astım, romatizma, safra kesesi gibi hastalıklara fayda sağlar. Stresi azaltır ve depresyona fayda sağlar.
Kıvırcık lahana ismiyle de bilinen kale bitkisi, kara lahananın farklı bir türüdür. Bu bitkiyi böylesine özel kılan şey ise sağlık üzerindeki olumlu etkileri. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyici özelliklere sahip olan kale bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor.
Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir.
Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Sağlığa oldukça yararlı etkiler veren sebzeler tansiyon hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Tansiyon düşürücü etkiye sahip olan sebzelerden birkaçı şu şekildedir: Pazı bünyesinde bulunan potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi sağlıklı özellikler ile birlikte tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Ispanak ya da pazı fark etmiyor, hangisini yerseniz yiyin yeter ki yiyin! İkisi de sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla destek verir. Bir kere her ikisi de kalorisi düşük, posası yüksek besinler. Çiğ olarak salataları ya da haşlanarak veya sulu hazırlanan yemekleri müthiş lezzetler.
Pazı (Beta vulgaris var. cicla), Ispanakgillerden, yaprakları büyük olan bir sebze bitkisidir. Ispanak benzeridir. Bol vitaminli olduğundan besleyici ve sindirimi kolaydır.
Yemeklerde yaprakları, sapları ve kökleri kullanılabilen, dolması, yemeği, kavurması ve salatası gibi çok şekillerde yapılabilen pazıyı mevsimi de gelmişken daha çok pişirin ve sofralarınıza davet edin diye en nefis, en farklı tariflerini bir araya getirdik. Hazırsanız başlıyoruz.
Pazı parkinson hastalığı ile mücadele eden bir bitkidir. Pazı, sinir sisteminin daha iyi çalışmasına katkı sağlar. Sindirim işlevi gören organlarda meydana gelen bakterileri yok eder ve sindirim sistemini düzenler. kabızlık ve hazımsızlık problemi olan kişilerin pazıyı tüketmesi önerilmektedir.
Pazı yapraklarını yıkayıp sıcak suyun içinde bir süre bekletiyoruz, sonra soğuk suya bastırıp süzüyoruz, buzdolabı poşetlerine paketleyip buzluğa atıyoruz.
Pazılar doğranarak suda haşlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri