Hafta sonları ise çalışma saat sabah 10:00'da başlayıp akşam 19:00'da sona eriyor. Yine hafta sonu gürültü 100 desibeli aşarsa inşaat faaliyeti durdurulabiliyor.
4) İnşaat faaliyetleri hafta içi 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. 5) İnşaat faaliyetleri Cumartesi günü 12.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir.
Cumartesi ve Pazar günleri inşaata başlama süresi sabah 7.00'den sabah 10.00'a alınmış. Ancak uygulamada şikayetlerde daralan firmalar, 'komşuluk hukuku'nu bozmamak adına Pazar günleri çalışmaktan kaçınıyor, sabahları ise işleri 7.00 yerine 9.00'da başlatıyor.
Mahalli Çevre Kurulu Kararı doğrultusunda, şantiye faaliyetlerinin gündüz zaman diliminde ve Cumartesi günleri Çevresel Gürültü Yönetmeliğinde belirtilen gürültü sınır değerlerini aşmamak şartı ile çalışma yapılabileceği, Pazar günleri ise çalışma yapılamayacağı belirtilmiştir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi.
İlgili 43 soru bulundu
İnşaat sektöründe çalışma saatleri, yarından itibaren pazar günleri hariç 07.00 ile 21.00 saatleri arasında sınırlandırılıyor. Pazar günleri ise inşaat faaliyetleri yapılması yasak. İnşaat sektöründe çalışma saatleri, yarından itibaren pazar günleri hariç 07.00 ile 21.00 saatleri arasında sınırlandırılıyor.
Hafta sonları ise çalışma saat sabah 10:00'da başlayıp akşam 19:00'da sona eriyor. Yine hafta sonu gürültü 100 desibeli aşarsa inşaat faaliyeti durdurulabiliyor.
Dolayısıyla işçiye haftada bir tam gün (24 saat) hafta tatili izni verilmesi zorunludur. Ancak yasaya göre hafta tatilinin pazar günü olması zorunluluğu yoktur. Hafta tatili başka bir günde olabilir. İşçinin hafta tatili pazar günü olarak belirlenmemişse, işçi pazar günü çalıştırılabilir.
İnşaat Yasağı uygulamalarına aykırı faaliyetler görüldüğünde, Bakanlığımıza ya da bağlı olunan İl Müdürlüklerine dilekçe veya e-mail ile başvuru yapılabilir.
nde sabah 08:00-17:00 arasında, Cumartesi günü 09:00-16:00 saatleri arasında çalışabilecek.Pazar günü ve resmi tatillere denk gelen günlerde ise çalışamayacak.Çalışma saatlerine uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu'na göre cezai müeyyide uygulanacak.
İşçiler, haftada 56 saate (sezonluk çalışmalar için 60 saate) kadar olmak üzere bazı günlerde 8 saati aşkın süreyle ve bazı günlerde günde 8 saatten/haftada 56 saatten az çalışabilir; ancak bu dönem sonunda ortalama çalışma süresi haftada 40 saat olmalıdır.
yani endüstriyel veya konuta bağlı olarak, azami seviye de farklı olabilir: 75 dB ve 65 dB buna karşılık gelir.
30 Kasım 2022'de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'ne” göre inşaat faaliyetlerinin saat 10.00 ile 22.00 saatleri arasında sınırlandırıldı.
Yasak tarihi, geri adım ile 17 Haziran'dan 31 Mayıs'a çekildi. İnşaat yasakları ile ilgili bugün yaşanan gelişmede; yasağın başlangıç tarihinin daha önce duyurulduğu üzere 17 Haziran 2022 olarak belirlenmesinin ardından bugün, 31 Mayıs 2022 tarihine geri çekildiği öğrenildi.
İmar Kanununa göre “yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde yapıya (inşaata) başlanılması” ve “beş yıl içerisinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir.
"Pazar günleri ve resmi tatil günleri, konut bölgesi ve yakın çevresinde gürültü oluşturan şantiye ve inşaat faaliyetleri 10.00 ila 22.00 saatleri dışında yasaklanmıştır.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
- Çevre Kanunu, inşaat çalışmalarının hafta içi saat 07'den başlayarak saat 19.00'a kadar yapılabileceğini belirtiyor. - Ancak 19.00'dan itibaren inşaatta herhangi bir faaliyet yürütmek hatta beton dökmek dahi yasak.
“İnşaat veya yıkım faaliyeti sırasında, insan hayatı veya beden bütünlüğü açısından gerekli olan tedbirleri almayan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Dolayısıyla bu günler, 270 saat fazla mesaiye dâhildir. Pazar günü yapılan çalışmalar bu kapsamda değerlendirilmez. Hafta sonu mesaisi de dâhil olmak üzere toplam çalışma süresinin haftada 45 saati geçmesi durumunda farklı bir durum söz konusudur. Bu durumda, Pazar mesaisi 270 saate dâhil edilir.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Pazar ya da pazartesi işe başlayacak bir sigortalının işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken son gün cumartesi ve pazar günüdür. Bu günler ise resmi olarak hafta sonu tatilidir. Dolayısı ile işe girişin hafta sonunu takip eden ilk iş günü verilmesi halinde ceza olmayacak ve bu pazartesi günü olacaktır.
Çeşme, Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye gibi ilçeler de inşaat yasağı konusunda başı çekiyor. İnşaat Yasağının kapsamı ve zamanı her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu genelgesiyle belirleniyor ve işlemler valiliklerce uygulanıyor.
İlçedeki inşat yasağı 1 Temmuz 2023 itibariyle başlayacak. 1 Temmuz'da başlayacak olan yasak kapsamında yazlık konutlarının yoğun olduğu bölgelerde hafta içi 10.00 - 18.00 dışındaki saatlerde ve hafta sonu boyunca inşaat çalışması yapmak yasak olacak.
28.2.2011 tarih ve 108 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu Kararıyla İnşaat ve Şantiye Alanları Çalışma Saatleri şöyle: ·Bina Yapım-Onarım-Hafriyat-Beton Dökme faaliyetleri Cumartesi ve Pazar günlerinde 10.00-18.00 saatleri arasında yapılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri