Pazarlama, tüm kümenin kendisi, satış ise onun bir alt bileşenidir. Pazarlama, satışın satma çabalarını destekler; Satış ise, ,sahada dolaşır, müşteri ile temas eder; bildirimlerinii pazarlama birimine daha iyi, daha doğru bir ürün/hizmet üretimi için geri iletir. Satış yemek servisi ise, pazarlama mutfak işidir.
Pazarlama, tüketiciye ulaştırılacak ürünün üretimden tüketiciye ulaşana kadar olan sürecini ve sonrasını kapsar. Tüketicinin ilgisini ürüne çekme pazarlamanın önemli görevlerindedir. Satış, pazarlamanın ulaşmak istediği hedeftir. Üretilen veya sunulan ürünlerin alıcıya ulaşması süreci ise satış olarak ifade edilir.
Pazarlama, ürün ve hizmetlerin yaratılması, üretilmesi, dağıtılması ve fiyatlandırılması gibi birçok faktörü içerir. Satış ise, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için ürün ve hizmetlerin tanıtılmasını, satılmasını ve teslim edilmesini sağlar.
Pazarlama, ürünlerin veya hizmetlerin müşteriye ulaşana kadar geçen sürede yapılan faaliyetlere denir. Pazarlama; reklam, halkla ilişkiler, marka yönetimi, viral ve doğrudan posta gibi yöntemleri içerir. Satış ise bir ürünü para veya başka bir şey karşılığında değiştirmek için yapılan faaliyetlerdir.
Pazarlama Satış Değildir
Pazarlama satış yapmakla aynı olamaz çünkü pazarlama işi, bir ürünün çıkarılmasından çok önce başlar. Satış yapmak ise ancak ürün yaratıldıktan sonra ortaya çıkmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Pazarlama, iş ürünlerinin veya hizmetlerinin hedef kitleye tanıtımıdır. İşyerindeki pazarlamanın yaygın örnekleri arasında televizyon reklamları, reklam panoları ve dergi reklamları sayılabilir.
Satış ve Pazarlama Yönetimi, ürün veya hizmetlerin tanıtımı, fiyatlandırması, dağıtımı ve satışının yönetimini kapsar. İşletme, hedef kitleye ulaşmak için doğru kanalları belirleyerek, hedef müşteri kitlesine özgü pazarlama stratejileri geliştirir.
Pazarlama Departmanı, bir işletmenin ürettiği ve kitlesiyle buluşturduğu ürünlerin (hizmet, ürün vb.) tanıtımının sağlanması, satışının artırılması, sektörde rakiplerle rekabet edebilmesi gibi konularla ilgilenir.
Satışın özünü “satmak” oluştururken; pazarlamanın özünü “ihtiyacı karşılayan ürünü, fikri bulmak” oluşturur. “Pazarlama, müşteriyi şirkete getirmek, satış ise müşteriyi eli dolu göndermektir.”
Satış ve pazarlama müdürü; müşteri hizmetleri hususundaki hedef ve stratejiler doğrultusunda, uygun satış stratejileri geliştiren, ürün ya da hizmetlerin reklam ve tanıtımlarını yapan, bu alanda doğru satış stratejisi geliştirmek için çalışma yürüten kişidir.
Satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli yetenek ve iş tecrübesine sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) Güncel Türkçe Sözlüğünde pazarlama; “bir ürünün, bir malın, bir hizmetin satışını geliştirmek amacıyla tanıtmayı, paketlemeyi, satış elemanlarının yetişmesini, piyasa gereksinimlerini belirlemeyi ve karşılamayı içeren etkinliklerin bütünü” olarak tanımlanmaktadır (tdk.gov.tr, 2014).
Pazarlamanın temel özellikleri: İnsan ihtiyaçlarının ve isteklerinin doyurulmasına yönelik olması. Pazarlama eylemlerinin değişken çevre koşullarında yapılması. Değişimi kolaylaştırması. Pazarlama eylemlerinin insanlar ve örgütler tarafından yapılması.
Satış ve Pazarlama Temsilcisi Ne Demek? Satış pazarlama temsilcisi nedir sorusuna şöyle yanıt verilebilir; çalıştığı firmalara yeni müşteriler kazandıran, firmanın bu departmanlar dahilindeki pazar payının geliştirilmesi için stratejiler üreten, firma ve müşteriler arasında köprü görevi gören kişilerdir.
Satış ve pazarlama alanında güncel trendleri takip etmek, sektörün ve diğer rakip firmaların nabzını tutmak, ürün satışlarıyla ilgili yeni stratejiler belirlemek, satış potansiyelini artırmak, müşteri dilekleri ve şikayetlerinin dikkate alınmasını sağlamak bu departmanda çalışan isimlerin görevleridir.
Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
Pazarlama anlayışı, tüketiciler, rakipler ve pazarlar hakkında bilgi elde etmeyi, işletme bakış açısıyla bu bilgileri değerlendirmeyi, tüketici değerini nasıl sağlayacağına karar vermeyi ve tüketicilere değer sağlamak için süreci gerçekleştirmeyi içermektedir.
Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satışlar, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir.
Pazarlama; bir malın, ürünün, hizmetin satışını arttırmak amacıyla piyasa durumunu ve gereksinimini saptama, tanıtma, paketleme vb. etkinliklerin tümüdür. Aynı zamanda pazarlama, tüketicilere neden sizin ürün veya hizmetinizi rakipleriniz arasından seçmeleri gerektiğini öğretme sürecidir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
AMA tarafından yapılan ilk pazarlama tanımı aşağıdaki gibidir: 1935 > “Pazarlama, üreticiden tüketiciye doğru, malların ve hizmetlerin akışını sağlayan işletme faaliyetleridir.”
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
İhtiyaç: Bir şeyin eksikliğinin fark edilmesidir. İstek: Bir ihtiyacın spesifik tatmin edicisidir. İstekler, potansiyel müşterinin ürün satın almaya hazır olması durumunda “talep” haline gelirler. Bu açıdan bir ürün için talebin: ihtiyaç, istek ve ödeme yeteneğinin bir fonksiyonu olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri