Pazarlama üretimden önce başlar, üretime yön verir ve üretimden sonra devam eder. Pazarlamanın üretimden önce başlamasının arkasında yatan neden üretime yöne verecek tüketici istek ve ihtiyaçlarının tespit edilmesi gerekliliğidir.
Pazarlama pazarda ve tüketicide başlar; tüketicide son bulur. Tüketici neden o markayı/işletmeyi tercih etsin? İşletme değer yarattıkça, müşteri de daha fazla tatmin yarattıkça kar elde edebilirler.
Üretilen mal ve hizmetlerin ülke içinde veya ülke dışında Pazar bulması pazarlamanın görevidir. Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter.
Pazarlama süreci, ürün ve hizmetleri tüketicilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda onlara ulaştırma sürecidir. Bu süreçte, ulaştırılan ürün ve hizmetlerin müşteri ile bağ kurması ve sürekliliği sağlayacak süreçlerin yönetimi önemlidir.
1950lilerin ortalarında ortaya çıkmıştır. 2. dünya savaşı sonrasındaki gelişmeler ortam hazırlamıştır. Tüketici gelirindeki artış talep oluşturmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
PAZARLAMA ARAŞTIRMASI Nedir? (
Problemin tanımlanmasıyla başlar, araştırma, rapor ve faaliyet önerisiyle biter.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
Yaklaşık 1920-1950 yılları arasında sıkça kullanılan ve klasik pazarlama anlayışı da denilen satış anlayışının merkezinde ürün bulunmaktadır. Büyük Ekonomik Kriz ekonominin temel sorununun artık, “üretmek, daha çok üreterek büyümek” olmayıp, üretilenin satılması olduğu bir dönemi başlatmıştır.
Pazarlama, mallar, hizmetler ve fikirler ile ilgilidir. Pazarlama sadece bir malın reklamı veya satış faaliyeti olmayıp, daha üretim öncesinde mamülün fikir olarak planlayıp geliştirilmesinden başlayarak, tutundurulması ve dağıtımıyla ilgilidir.
Amerikan pazarlama otoritesi olan Kotler'e göre firmaların pazarlama yönlenmesi daha önceki yönlenmeler (yani imalat ve üretim yönlenmesi, ürün yönlenmesi, ve satıcılık yönlenmesi) evriminden geçerek ortaya çıkmıştır. Bu pazarlama evriminin gelişmiş olan Batı Avrupa zaman çerçevesi burada verilmiştir.
Pazarlama Departmanı, bir işletmenin ürettiği ve kitlesiyle buluşturduğu ürünlerin (hizmet, ürün vb.) tanıtımının sağlanması, satışının artırılması, sektörde rakiplerle rekabet edebilmesi gibi konularla ilgilenir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Pazarlama, iş ürünlerinin veya hizmetlerinin hedef kitleye tanıtımıdır. İşyerindeki pazarlamanın yaygın örnekleri arasında televizyon reklamları, reklam panoları ve dergi reklamları sayılabilir.
Pazarlama hunisi, pazarlama sürecinin kritik bir parçasıdır. Satın alma yolunda müşterilerin izleyebileceği en kısa yolu ifade eder. Pazarlama hunisi, müşterilerle yolculukları boyunca bağlantı ve etkileşim kurmanıza yardımcı olan bir sistemdir.
3. Yönetici Özeti Yönetici özeti, pazarlama planının başındadır ve tüm pazarlama planının genel bir özeti olarak hizmet vermektedir.
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Pazarlama karması pazarlama faaliyetlerinin kısa, açık ve net bir sınıflandırılması olup, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, fiziksel unsurlar, insanlar ve süreç bileşenlerinden oluşan ve İngilizce baş harfleri nedeniyle de 7P olarak bilinen temel teorilerden birisi niteliğindedir.
Philip Kotler tarafından geliştirilen 4C modellemesinde ise müşteri değeri (customer value), müşteri maliyeti (customer cost), müşteriye kolaylık (customer convenience) ve müşteri iletişimi (customer communication) öğeleri yer almaktadır.
Nitel araştırmalar, genellikle büyük pazarların araştırma programının ilk adımıdır.Bu tür araştırmalar, araştırmacıların, görüşülen kişilerin doğasını daha iyi anlamalarına yardımcı olur.
Başarılı bir Pazar araştırmasının ilk adımı doğru soruları sormakla başlar. Tabii ki, soruları sormadan önce bilmemiz gereken iki pazar araştırması türü vardır. Bunlar, ne tür bir Pazar araştırması yapmanız gerektiği hakkında size fikir sağlayacaktır.
Potansiyel müşterileri çekin: Pazarlama araştırmasının birincil amacı, potansiyel müşterileri çekmenin yollarını bulmaktır. Bu aynı zamanda akımı mutlu tutmaya ve daha fazlası için geri gelmeye yardımcı olur. Müşterilerinizi tamamen anlamak, ilerlemenin tek yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri