Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
Pazarlama yönetimi, örgütsel çalışmalar türüdür. İşletmeler ve kuruluşlar içindeki pazarlama oryantasyonunun, tekniklerinin ve yöntemlerinin pratik uygulamasına ve firmanın pazarlama kaynaklarının ve faaliyetlerinin yönetimine odaklanır.
Pazarlama Süreci Nedir? “Hedef tüketici, müşteri ve toplumun istek ve gereksinimlerini tatmin ederek kar sağlayacak pazarlama bileşenlerinin (ürün / hizmet, fiyat, dağıtım ve tutundurma) planlanması, yönetimi ve denetimi çabaları” olarak tanımlanan pazarlama, birçok unsurun birleşmesiyle oluşan geniş bir süreçtir.
İlgili 31 soru bulundu
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Modern pazarlama yönetimi yaklaşımı, uzun bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu süreç, ürün anlayışı dönemi ve üretim dönemi (1900-1930), satış anlayışı dönemi (1930-1950), pazarlama anlayışı dönemi (1950-1990) ve toplumsal pazarlama dönemi olmak üzere 5 ayrı dönem olarak ele alınabilir.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Pazarlama yöneticisi, şirket içi pazarlama faaliyetlerini yönetir. Pazarlama stratejileri geliştirmekten sorumludur. Kampanyalar gerçekleştirerek marka bilinirliğini yükseltmeyi, kârı artırmayı ve potansiyel müşterileri kazanmayı hedefler. Bununla birlikte, bir pazarlama yöneticisi özel şirketlerde faaliyet gösterir.
Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
Planlama Sürecinin Aşamaları
Amaçlara Ulaştıracak Varsayımların Belirlenmesi. Alternatiflerin Belirlenmesi. Alternatiflerin Karşılaştırılması Alternatifler Arasında En Uygun Olanın Seçimi.
Planlama Aşamaları Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur. Aşağıda planlama aşamaları detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Pazarlama planı, şirketlerin pazarlama stratejilerini düzenlemek, yürütmek ve izlemek için kullandıkları stratejik bir yol haritasıdır. Pazarlama planları, şirket içerisinde aynı hedefler için çalışan çeşitli ekiplere hitap edebilir. Bir pazarlama planının amacı, stratejileri organize bir şekilde yazmaktır.
Firma bütçesini ayarlamak, ürünün markalaşması ve değer görmesi için uygun analizler yapmak, rakip firmaların performansını ölçmek, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini yönetmek görevleri arasındadır.
eleman.net verilerine göre, Pazarlama Müdürü 2023 yılında ortalama 52.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pazarlama Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 43.560 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 26.884 TL maaş alıyordu.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Dört temel unsuru bulunmaktadır: Hedef Pazar, tüketici ihtiyaç ve talepleri, bütünleştirilmiş pazarlama ve karlılık .
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak, ürün ve hizmetlerin hedef kitleye en uygun şekilde sunulması ve değer yaratılmasıdır. Pazarlama, şirketlerin ürün ve hizmetlerini tanıtmalarına, satmalarına ve müşteri memnuniyetini sağlamalarına yardımcı olur.
Sonuç olarak, modern pazarlama anlayışının unsurları hedef kitle belirleme, pazarlama iletişimi, ürün geliştirme ve yenilik, fiyatlandırma stratejileri, dağıtım kanalları ve müşteri ilişkilerini içerir.
1.3.Pazarlamanın Temel Kavramları
Pazarlama kavramlarını ise; pazar, ihtiyaç, istek, talep, ürün, değişim, müşteri tatmini ve müşteri sadakati şeklinde sıralamak mümkündür.
Pazarlamanın temel özellikleri: İnsan ihtiyaçlarının ve isteklerinin doyurulmasına yönelik olması. Pazarlama eylemlerinin değişken çevre koşullarında yapılması. Değişimi kolaylaştırması. Pazarlama eylemlerinin insanlar ve örgütler tarafından yapılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri