Birleşik kelimeler aşağıdaki durumlarda bitişik yazılırlar: 1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
Türkiye Türkçe- sinde birleşik kelime olarak kullanıldığında vurgusuz olan -er- hecesi düşer. Kelime pazartesi şeklini alır.
İki fiilin birleşmesi ile oluşturulan birleşik fiillere örnek olarak; kapkaç çekyat, biçerdöver, gecekondu, uyurgezer ve benzeri kelimeler verilebilir. İsim ve fiilin birleşmesi ile oluşturulan birleşik fiillere örnek olarak; ateşkes, gecekondu, uçaksavar gibi örnekler verilebilir.
Eğer birleşik kelime ses düşmesine uğruyorsa bitişik yazılmaktadır. Kelimeler birleşirken herhangi bir ses olayıyla meydana geliyorsa bitişik yazılmalıdır. İkinci kelimede geçmiş zaman eki varsa (-dı,-di,tı,tu) bitişik yazılır. Emir kipiyle kurulan kelimeler bitişik yazılır.
TDK resmi internet adresi üzerinden bugün kelimesinin birleşik mi ayrı mı yazılacağı ile ilgili örneği sunmuştu. BUGÜN NASIL YAZILIR TDK? Türk Dil Kurumu'nun verdiği örneklere göre “bugün” kelimesi birleşik yazılır. İşte TDK'nin internet adresindeki o örnekler…
İlgili 15 soru bulundu
Dil bilgisi kurallarına göre biraz kelimesi birleşik yazılır.
Eğer içinde bulunulan günü ya da belirsiz bir günü işaret ederken kullanılacaksa; bugün olarak yani birleşik yazılması gerekmektedir.
Birleşik sözcüğü oluşturan sözcüklerden, birincisinin son sesinde ve ikincisinin ilk sesinde ses düşmesi, hece düşmesi oluşması veya bu iki sözcük arasında kaynaşma meydana gelmesi sonucunda oluşur.
Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
Birleşik sözcük veya birleşik kelime, dilde yeni bir kavramı karşılamak amacıyla iki veya daha çok sözcüğün kaynaşarak oluşturduğu sözcük. Bu söz öbeklerini oluşturan sözcükler ses düşmesi, ses türemesi, sözcük türü kayması veya anlam kayması açısından aralarına ek giremeyecek kadar kalıplaşmıştır.
Birleşik cümle veya bileşik cümle, bir ana (temel) cümle ile onun anlamını tamamlayan bir veya daha fazla yardımcı cümleden (yan cümlecik) meydana gelen cümledir. Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur.
Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir. Basit sözcükler çekim eki almış halde olabilir.
Birleşik kelime, ayrı anlamları olan birden çok kelimenin yeni bir kavramı karşılamak üzere belli kalıplar içinde kaynaşmasıyla oluşur.
Pazartesi, haftanın pazar ile salı arasındaki günü. "Pazardan sonraki gün" anlamına gelen "pazar ertesi" sözcüklerinin birleşmesiyle türemiştir. Uluslararası ISO 8601 standardına göre haftanın ilk günü, ancak pazar gününü haftanın ilk günü kabul eden ülkelerde haftanın ikinci günüdür.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
TDK bu kelimenin doğru ya da yanlış yazımı ile ilgili bütün yanlışların önüne geçmek adına kelimenin doğru yazılışının ayrı yazıldığını ifade etmiştir. TDK sözlüğüne göre bir gün kelimesi daima ayrı yazılır.
Türkçenin Gizem'i - 📌 Oğlu ve kızı sözcükleriyle oluşmuş birleşik kelimeler bitişik yazılır. .
Türk Dil Kurumu sözlüğünde “herşey” değil “her şey” şeklinde bir kelime bizleri karşılıyor. “Her şey” kelimesi TDK sözlüğüne göre ayrı yazılır.
TDK'ya göre her gün kelimesinin doğru yazılışı "her gün"dür. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Her gün TDK'ya göre ayrı şekilde yazılır. 'Hergün' şeklinde kullanım dil kullarına aykırıdır. Her kelimesi de gün kelimesi de tek tek kullanılan bireysel kelimelerdir.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri