PD/DD, yani piyasa değeri/defter değeri; hisse senedi analizinde kullanılan en temel, en yaygın oranlardan biridir. Bir şirketin öz sermayesine karşılık piyasadaki değerini, yani fiyatını ölçer. İngilizce'de 'Price-to-book' olarak geçer ve P/B kısaltmasıyla gösterilir.
Bu oran, hisse senedinin piyasa değerinin defter değerinden %20 daha yüksek olduğunu gösterir. Hisse senedinin piyasa değeri defter değerinden daha yüksekse, yani PD/DD >1 ise bu durum genellikle şirketin potansiyel bir büyüme veya kazanç potansiyeli olduğunu gösterir.
PD yani "Piyasa Değeri", DD yani "Defter Değeri". Bu iki değerin oranı hisse senedi analizlerinde kullanılan en temel oranlardan birisidir. İngilzicede P/B kısaltmasıyla ya da "Price-to-book" olarak da geçer. PD ve DD oranı ya da PD/DD, bir şirketin öz kaynağına karşılık olarak fiyatını yani piyasadaki değerini ölçer.
“Piyasa çarpanları” olarak adlandırılan oranlardan en çok kullanılan beş çarpan: Fiyat/Kazanç(F/K) çarpanı, Piyasa Değeri/Defteri (PD/DD) Çarpanı, Fiyat/Nakit Akım (F/NA) çarpanı, Fiyat/Net Satış (F/S) çarpanı ve Firma Değeri/FAVÖK çarpanlarıdır.
Temerrüt Olasılığı Probability of Default (PD) Karşı tarafın yükümlülüklerini yerine getirememe olasılığıdır. Riske Esas Tutar Exposure at Default (EAD) Karşı tarafın yükümlülüğünü yerine getirememesi durumunda, yükümlülüğün teminat değeri hariç miktarına eşittir.
İlgili 41 soru bulundu
Peki, Düşük ya da Yüksek PD/DD Oranı Neyi İfade Eder? PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir. Bu, şirketin öz sermayesiyle eşit şekilde değerlendiğini gösterir. Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Esasında şirketin F/K değeri, yatırımcıların bu şirketin 1 dolarlık karını satın almak için ne kadar ödeme yapmaları gerektiğini gösterir. FK oranı sayesinde şirketin finansal performansı yani satışlarından ne kadar kar elde ettiği hakkında yorumlama yapılabilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Fiili Dolaşımdaki Pay Oranı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından, Borsa İstanbul piyasalarında işlem gören payların halka açıklık oranlarını gösterir bir kavram olarak tanımlanmış olup, MKK tarafından hesaplanarak ilan edilir.
piyasa değeri/defter değeri oranıyla hesaplanır. oran 1'den küçükse hisse ucuz, 1'den pahalı ise hisse pahalı denir. not: her zaman 1'den büyük ''pahalı'' demek değildir. olumsuz bir şey göremediğiniz hissede pd/dd oranı 1'den büyük olmasına rağmen şirkete ucuz diyebilirsiniz.
Piyasa değerini bulmak için şirketin ihraç etmiş oldugu hisse senetlerinin toplamı yani ödenmiş sermayesi ile hisse fiyatını çarpmak gerekir. Bu sayede şirketin toplam piyasa değeri hesaplanır.
10 veya 10x'in standart katı genellikle gerçeğe uygun değer olarak kabul edilir. Ancak, ortalama Fd/FAVÖK sektörden sektöre değişiklik gösterir. Sektör ortalamasından veya tarihsel ortalamadan yüksek Fd/FAVÖK oranı, firmanın daha yüksek değerde olduğu sonucunu verir.
Faiz F/K İlişkisi
Bu da F/K oranlarının düşmesine sebep olur. Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek.
Peg rasyosu 1'den küçükse, hisse senedi değeri büyüme potansiyeline göre düşük olarak kabul edilebilir. Eğer peg rasyosu 1'e eşitse, hisse senedi fiyatı kazanç büyüme oranına göre adil bir değere sahip demektir. Peg rasyosu 1'den büyükse, hisse senedi fiyatının büyüme potansiyeline göre pahalı olduğu düşünülebilir.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Hisse başı karına baktığımızda bu hisse kar aynı kaldığı takdirde 8 yılda paranızı 2'ye katlayabiliyor.Yani burada fk oranım 8'dir.Tabi bu hesaplama kar aynı kalırsa üzerinde yapıldı.Siz şirketin büyüyeceğini karını gelecek 3 yılda 2 katına çıkaracağını düşünyorsunuz.Gelcekte karını 3 katına çıkarmak Mevcut hisse ...
Piyasa değerinin, hisse senedi fiyatı ile borsada işlem gören hisse sayısının çarpımı ile elde edildiğini belirtmiştik. Defter değeri ise şirketin toplam varlıklarından toplam borcunun çıkarılmasıyla bulunur.
En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür.
Arz ve talebi eşitleyen fiyat denge fiyatı olarak bilinir. Özellikle denge fiyatında alınan miktarın yine aynı şekilde satılması olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri